Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Heniyye’nin Tahran’da düzenlenen bir suikastla öldürülmesi birçok soru işaretini beraberinde getiriyor.
1) Heniyeye gerçekleştirilen suikast nerede gerçekleşti?
2) Balistik Füze ile gerçekleştirildiği iddia ediliyor bu nedenle radara yakalanmadığı söyleniyor..
3) Saldırının İHA benzeri kamikaze bir dronla yapıldığı iddia ediliyor..
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre İsmail Heniyye Filistinlilerin Tahrana geldiklerinde kaldıkları Nelson Mandella bulvarında kalmıyordu. Heniyyenin kaldığı yer Kuzey Tahrandaki Sadabat Gazi Lojmanlarında ki “Al-Zahra Kampı” denilen askerlerin kaldığı ve koruduğu bir binada kalıyordu. Bölgenin çevresine bakıldığında dağın eteklerinde konumlandığını ve ormanlık bir alan olduğu görülüyor. Bu bölgeyi korumak İran Devrim Muhafızlarının bir alt birimi olan Ensar el-Mehdi Koruma birliğinin sorumluluğundaydı. Normal de burada kalmaması gereken Heniyye neden burada ikamet etmişti?
Suikastın içeriği ve nasıl düzenlendiği hakkında net bilgiye sahip olmasak ta eldeki bazı ip uçları ile birtakım analizler yapmak mümkün..
Suikastın verdiği mesajlar,
a) Birçok dünya liderinin İran’da bulunduğu bir zamanda gerçekleştirilen bu suikastla İran'la işbirliği yapanlara İran'da ve İran'la olan güvende değildir mesajı verilmek istenmiş olması muhtemeldir.
b) Bu suikast İran’da misafir olan bir lidere yapılması nedeniyle ayrıca İran devlet onuruna yapılmış ciddi bir saldırı olma özelliği taşıyor... İran içinden destek görmeden bu eylemi gerçekleştirmek mümkün değil. Aynı zamanda İran yöneticilerine de güvende değilsiniz size çok yakınız mesajı veriyor...
İran çok merkezli bir devlet yapısına sahip bir ülke olarak kendi içerisinde de rekabet olan devlet. İran içinde bir grubun Hamas’ı Türkiye’den uzaklaştırarak İran’ın aktörü haline getirmek istemiş olabilir. Çünkü Heniyye’nin başkan Erdoğan ve Türkiye ile iyi ilişkileri sahip olduğu bilinen bir gerçek. Türkiye daha çok Hamas’ın askeri tarafını değil meşru siyasi tarafı öne çıkartmaya çalışıyor. Bu suikastla birlikte Hamas’ında Hizbullah gibi İran’ın kontrolüne girmesi ihtimal dahilinde çünkü Hamas kendi içinde zaten İran ve Türkiye arasında zaten ikiye bölünmüş durumda..
c) İran’da bir başka grubun, ABD ve Batı ile çatışmayı yumuşatmak, üzere İsrail’e Hamas siyasi liderini kurban olarak vermiş olabilir. Nitekim İran’daki tartışma “kim sattı” üzerinden dönüyor. Kasım Süleymani’nin (ABD saldırısıyla) ardından da sert demeçler verilmesine rağmen bir karşı eylem olmadı..
d) Suikast İran’ın kalbinde gerçekleştirilebildiğine göre İran’ın nasıl bir istihbarat zafiyeti içerisinde olduğu göz önüne serilmiş oldu. Heniyye, Katar ya da Türkiye de değil İran’da suikasta uğradı. İran sınırları ve istihbaratının geçirgenliği ortaya çıktı.
e) İsrail, Batı dünyasında sevilmeyen İran ile Hamas’ı aynı kefeye sokarak, “mağdur Filistin” imajını bozmayı ve çatışmayı “İran ve İsrail” formatına sokmayı amaçlamış olabilir. Nitekim İsrail 7 Ekim'den sonra Filistinlilerin dünya kamuoyunda büyük bir desteğe sahip olmasına yok açacak yanlış bir strateji izlemişti.
f) Netanyahu, İsrail kamuoyunda oldukça zor durumdaydı. Bu suikast, yönetimde konsolidasyon ve halk nezdinde destek sağlayabilecek simgesel bir terör eylemi özelliği taşıyor.
g) Heniyye’nin Sünni bir Arap lider olması Şii İran'da öldürülmesi Arap - Acem çatışmasını derinleştirebilme kapasitesine sahip..
· Bütün direniş liderleri vardı ama Nasrallah yoktu...
Hizbullah lideri Nasrallah’a güvenliğini sağlayamayız İran'a gelme diyen güç Hamas lideri Heniyye’yi davet edip Devrim muhafızları binasında ağırlıyorsa bu suikaste davetiye mi çıkarttı..
Acaba Tanrılar bir kurban istiyorda Heniyye bu kurban mı oldu?
Netenyahu aynı gece düzenlenen bir kaç suikast saldırısı ile halkına zafer armağan ederken tamda can çekiştiği iktidarının sallandığı bir zamanda kendisine bir köprü mü yapıldı bu suikast ile...
Bu saldırı İran ile İsrail çatışmasını körükleyip bir savaşa mı dönecek yoksa ilk gerilim ardından bir yumuşama mi gelecek ? Bunu zaman gösterecek..
Dr. Cemal KAZAK