Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, kendisinin hazırlayıp sunduğu Yorumlu-Yorum programında içinde bulunduğumuz fındık hasat döneminde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım politikalarını sert bir dille eleştirdi. TMO’nun 45 günlük ödeme takvimi için, “Bu durum fındık üreticilerinin idamı olur” diyen Ünsal, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk ve İl Başkanı Hasan Şengüloğlu’na bu konu ile ilgili devreleri girmeleri için seslendi. Ünsal, “Biz buradan Sayın Cumhurbaşkanı ve Hasan Şengüloğlu il başkanımızdan, milletvekilimiz Ayşe Keşir hanımefendiden ve milletvekilimiz Ercan Öztürk’ten bu konuyla ilgili bir tasarruf göstermesini bekliyoruz. 45 gün çiftçinin idamı olur. Paranın daraldığı Türkiye'de insanları daha çok daraltmayın” diye konuştu. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı ve beklentilerin altında kalan fındık müdahale alım taban fiyatları nedeniyle, bu yılda fındık üreticileri ürünlerini toplamak için tarlalarına boynu bükük girdi. Artan maliyetler karşısında beli bükülen fındık üreticileri, birçok sorunla uğraşırken, bu sorunlara TMO’nun alım politikaları da eklendi. Fındık üreticilerini adeta İtalyan şirketi Ferrero ve tüccarın önüne iten TMO’nun alım politikalarını Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, kendisinin hazırlayıp sunduğu “Yorumlu-Yorum” programında yine gündeme getirdi.

Öncü TV ekranları ve 100.2 Radyo Öncü Ortak yayını ile geniş kitlelere ulaşarak Düzce’nin gündemini belirleyen Yorumlu-Yorum Programının son bölümünde Ünsal, TMO’nun 45 günlük para ödeme takviminin üreticiyi zor durumda bırakacağına dikkat çekti.

“Bu durum fındık üreticisini Ferrero denen yapının elinde inim inim inletecek”

Türkiye’nin tarım politikalarına değinen Ünsal, “Bursa, Karacabey yolunda bir eylem yaptı Köylü. Ürünün para etmediğini, para alamadığını yani uygulanan yanlış tarım politikasını protesto etti. Haklılar; bugün Düzce Ticaret Borsası Başkanı Sayın Nurettin Karslıoğlu açıklama yaptı. Toprak Mahsulleri Ofisi fındığı alacak. Fındığı alacak almasına da 45 gün sonra ödeme yapacak. Fiyatlar bir anda gevşemeye başladı. Yani bugün üretici fındığını Ağustos’un 20'sinde teslim ettiğinde, Eylülün sonunda alacak. Fındığı almamak, fındıkçıyı ezmek,  fındıkçıyı Ferrero denilen yapının elinde bu milleti inim inim inletecek bir sebep bu. 15 günde ödeyin, milletin parasını. Biz bu fındıkta iklim şartlarından yandık, parasını alırken de yanalım. Köylünün sırtına binen binene. Bu memlekette 40-50 sene önce kendi kendine yeten ülke, Kanada'dan mercimek, Brezilya'dan, Uganda'dan saman ithal eder hale geldi. Türkiye'nin tarım politikası hakikaten olmadı. Hep böyle ranttan yana güçten yana oldu” şeklinde konuştu.

“Çiftçiye tatlı tatlı faiz geçirmişler”

Bazı özel bankaların çiftçilere sıfır faizli traktör kredisi verdiğini, ancak traktör bayilerinin katılım payı adı altında üreticilerden para aldığını kaydeden Ünsal, “Özel bankalar bir şey hazırladı. Faizsiz traktör kredisi. 2 milyona kadar sıfır faizli kredi. Masrafı da 40 bin lira civarında, 2 yıl taksitle ödüyorsun. Çiftçi adına çok güzel. Bayiler tam bir fırsat içine düşmüş. 1 milyon alan, kredi çeken çiftçiden, ‘yüzde 25 katılım payı alacağız.’ 200- 300 traktörün üzerine koydun mu, faizsiz kredi dedikleri hikaye oluyor? 1 milyon alan adam en az 1 buçuk milyonun üzerinde bir para ödeyecek ki, tatlı- tatlı faiz geçirmişler. Bunu bayiler yapıyor. Ben bu konuyla ilgili Sayın Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar’a sordum. Dedim ki; ‘ Böyle bir durum var, traktör satan bayiler yüzde 25 katılım payı alıyor. Kredi aldığın orana kadar. Bu ne kadar yasal?’ Dedi ki; ‘Bunu araştırıyorum, ama pek yasal bir şeye benzemiyor.’ Bu sıfır otomotiv satanların yok aksesuardı, yok kıldı, tüydü deyip 500 bin liralık aracı 750 bin liraya çaktığı, birkaç tane firma bu konuyla ilgili soruşturma geçirdi ve ceza aldı. Ben buradan sesleniyorum; devletimizin yetkililerine. Bugün özel bankaların firmalarla yaptığı anlaşma dahilinde 2 milyona kadar alınan faizsiz, 2-3 yıl ödemeli alternatiflerde kredi oranının % 25'i oranında katılım payı alan firmalara, traktör satan bayilere gereğini yapmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

“Hayvancılık kurudu, tarım kurudu”

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın yok olma noktasına gelmesinin sebeplerini kendine has üslubu ile anlatan Ünsal, “Tarımda gayri safi milli hasılanın % 2'si tarıma destek verecek diyor anayasa. Ama bu destek nasıl veriliyor? Ekipmanla, traktörlerle. Acaba % 2'nin kaçı bu traktör firmalarına gidiyor? Köylerde hayvan kalmadı. Köylü üç harfli marketlerden alıyor yoğurdunu, sütünü, yumurtasını. Dereler, nehirler, denize akar. Kaynak suları toplanmadan dereler oluşmuyor. Dereler olmadan, nehirler oluşmuyor, nehirler oluşmadan, denizler, göller oluşmuyor. Siz 50-100 başlık veya 200 başlık bir işletmeye, bütün teşvikleri, bütün imkanları verirseniz, evde 2 tane hayvanı 3 tane buzağısı olan insana hiçbir teşvik vermezseniz, bu kaynakları kurutuyor. Hayvancılık kurudu, tarım kurudu” ifadelerine yer verdi.

KIZILAY KAZANDI, KİM KAYBEDERSE KAYBETSİN KIZILAY KAZANDI, KİM KAYBEDERSE KAYBETSİN

“Bu parayı 45 günde değiş, 20 günde ödeyin”

Düzceli fındık üreticilerinin Ferrero denen İtalyan firmaya ve tüccara mahkum edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ünsal, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Düzce'de Devlet Su İşleri Daire Başkanı olan bir büyüğümüz, vakti zamanda 1980'li yıllarda 850 kilometreden bahsediliyor, en büyük sulama kanal sistemini Türkiye'de kuran insan. O günlerde tarım Türkiye'de vardı. Kara sapanla vardı, şimdi gelişmiş makineler var, tarım yok. Tarımdan kazanan yok, bir planlama yok. Yazık ya bu ülkenin kaynaklarına. Yazık bu çiftçinin alın terine. Adam kazanamadığı zaman şehre gelecek, şehirde de işsiz, güçsüz bir nesil bir yapı yetişiyor.  İnsanları olduğu yerde istihdam etmek lazım. Köylerde hayvan yok, tarım yok. Bugün fındık üreticisi köylerine çekildi. Şehir merkezinde bir boşluk var, ticaret hareketi yok. Düzce'nin can damarı fındık ve Batı Karadeniz'in fındığı da dünyada bir numara. Biz bugün bir tane yurt dışı menşeili, yerel işbirlikçileri de var. Gırtlağımızı koymuşuz ellerine, ne himmet ederlerse ne hürmet ederlerse. Bu milletin tarımsal faaliyet yapan çiftçisini, Ferrero’ya ve diğer tüccara mahkum eder 45 günlük ödeme.  Yazık etmeyin bu millete. Bu parayı 45 gün sonra ödeyeceğinize 20 gün sonra ödeyin. İnsanlar çocuğunun okul masraflarını ve diğer işçi paralarını ödesinler.”

“AK Partili siyasilerden konu ile ilgili tasarruf göstermesini bekliyoruz”

TMO’nun 45 günlük ödeme takvimi ile ilgili AK Partili siyasetçilere büyük görevler düştüğünü belirten Ünsal, son olarak şu açıklamalara yer verdi:

“Düzce'de bir firma bir ton fındığını kurutacak bir tesis kurmuş. Biz buradan Sayın Cumhurbaşkanı ve Hasan Şengüloğlu il başkanımızdan, milletvekilimiz Ayşe Keşir hanımefendiden ve milletvekilimiz Ercan Öztürk’ten bu konuyla ilgili bir tasarruf göstermesini bekliyoruz. 45 gün çiftçinin idamı olur. Paranın daraldığı Türkiye'de insanları daha çok daraltmayın. Bu insanlar bu millete bu devlete fındığın parasıyla İstiklal Savaşı'nı ve ülkenin borçlarını ödedi. Bu coğrafya Sayın Cumhurbaşkanı’na ve AK Parti’ye gönül verdi. Talih Özcan'ı neden anmadın derseniz, bu konularla ilgili sürekli uzlaştırmacı bir yapı içinde. Ama sesi yok, tabii üretici için bir şeyler söylüyor, ama ses getirdiği bir söylem de yok.  Milletvekillerimiz var, Kadın Kolları Genel Başkanı milletvekilimiz var, Sayın Cumhurbaşkanı ile telefonlarla görüşen Ayşe Hanım var. Bizim derdimize derman olur. Ercan Bey; genç dinamik diyenler var. Artık diyenler, ne kadar bu denilenlerle harekete geçer onu da bilmiyoruz.

PROGRAMIN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Editör: Emirhan Töngel