Düzce’nin içmesuyu kaynağı olan Uğur Suyu’nun geçmişte HES şirketlerine peşkeş çekildiğini ilk kez Öncü Haber’den öğrenen Düzceliler, dönemin idareci ve STK başkanlarının şehrin geleceğini nasıl menfi çıkarlar uğruna hiç saydığını Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın ‘Yorumlu-Yorum’ programında ayrıntılarıyla dinlemişti. Son aylarda şehir merkezinde sık yaşanan su kesintilerinin arka planında hidroelektrik santralleri (HES) olduğunu doğrulayan Düzce Belediyesi, düzensiz ve yetersiz debi nedeniyle Uğur Suyu’nun, kentin su ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığını bildirdi. Ayrıca, HES firmalarına tebligatla ‘Kentin su ihtiyacı önceliktir’ uyarısı yapıldığı bildirildi.

Düzceliler ‘HES’ gerçeğini ‘Yorumlu-Yorum’da öğrendi

İSTANBUL'A SU VEREN DÜZCE'DE SUSUZLUK ÇEKMEK AKIL KARI DEĞİL İSTANBUL'A SU VEREN DÜZCE'DE SUSUZLUK ÇEKMEK AKIL KARI DEĞİL

Düzce, ana içmesuyu kaynağının geçmişte nasıl HES şirketlerine altın tepsiyle sunulduğunu Öncü TV’den öğrendi.

15584 Whatsapp Image 2024 10 05 At 190111 1

“Birilerine bu sular peşkeş çekildi”

Konuşulmayanları yüksek sesle konuştuğu ‘Yorumlu-Yorum’ programında Düzce’nin su çilesine parmak basan Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, yaptığı konuşmada, HES şirketlerine kucak açan dönemin idareci ve STK temsilcilerini şöyle eleştirmişti:

‘Peki su sorununu biz neden yaşıyoruz? Ben bir şeyler anlatmıştım, yalnız anlatmadığım bir şey var. Çekya'da dönemin valisiyle beraber sivil toplum kuruluşları başkanlarının bir hamam sefası var. Onu unutmuşum, o vakti zamanında birilerine bu sular peşkeş çekildi. Şimdi geldiğimiz nokta şu; Selahattin Olcar’dan sonra Düzce'de 1 metre boru döşenmiş. Su için bir şey yapılmamış, yüzde 54 kayıp ve kaçak var. Basınç yapıldığı zaman, basınçlı su verildiği zaman zaten su yok. Basınç verildi, borular patlıyor, yüzde 54 kaçak var. Arıtmadan çıkan su şebekeye girip çıktıktan sonra yüzde 54 oranında kayboluyor. Düzce iki deprem gördü; çözüm üretilmeli, icra makamındaki adam, riyaset makamındaki adam çözüm üretmeli. Faruk Özlü üretmeli. “Var mı?” dedim bir çözüm? Şimdi 46 milyon Euro’luk bir yatırım var. Yatırımdan önce bir çözüm var, pansuman tedbir ama aslında kalıcı tedbir. Şimdi konutlara imar verilirken, iskan verilirken hidrofor ve su deposu şartı var. Vatandaş, müteahhitler bunun iskanını alıncaya kadar gösteriyorlar. İskanı aldıktan sonra söküp gidiyorlar.”

Düzce Belediyesi Öncü Haber’i doğruladı

Düzce Belediyesi de kuraklığa bağlı azalma olduğu aşikarken HES’lerin, Uğur Suyu’nu tutarak, içmesuyu sorununu körüklediğini doğruladı.

Öö

“HES’lerin etkisi ile su seviyesinin kritik derecede geriledi”

Belediyeden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Düzce Belediye Başkan Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri ile Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından şehre yeni su kaynakları kazandırılması noktasında yatırımlar sürerken, şiddetli kuraklık yaşayan Düzce’nin ana içme suyu kaynağı olan Uğur Suyu’nda, hidroelektrik santrallerin de etkisi ile su seviyesinin kritik derecede gerilediği bildirildi.

15592 Whatsapp Image 2024 10 05 At 194113

Açıklamada şöyle devam etti: “Suyun doğal akışını kısıtlayan ve içme suyu kaynağında zaten az olan suyu enerji üretmek için tutan HES’ler, şehirde içme suyu rezervinin büyük oranda azalmasına yol açtı. Arıtma tesisine gelen düzensiz ve yetersiz debi, şehir şebekesine yeterli suyun verilmesine de engel oluyor.

Ekran Alıntısı-177

HES şirketlerine tebligatlar yapıldı

Kentin su ihtiyacını karşılamakta zorlanan Düzce Belediyesi, DSİ kanalıyla HES şirketlerine bir kez daha tebligatta bulundu. Yapılan protokolü hatırlatan Düzce Belediyesi, önceliğin kentin su ihtiyacı olduğunu vurguladı.”

15590 Whatsapp Image 2024 10 05 At 194113 1

Açıklamada, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün de, içme suyu kaynağının durumunu yerinde incelemek üzere Uğur Suyu’na ziyaret gerçekleştirdiği belirtildi. Görüşlerine yer verilen Başkan Özlü, ilgili kurumlarla iş birliği içinde çözüm üretmeye yönelik adımlar atıldığını, uyarılara kulak asmayan HES şirketi yöneticilerinin evlerinin suyunun kesileceğini aktardı.

Editör: Tuğba Aksoy