İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tarım bölümü öğrencileri, teknolojik uygulamalar eşliğinde topraksız tarım yapılan seralarda süs bitkisi, sebze meyve ve ata tohumu üretiyor.
Okulun bahçesinde 240 metrekarelik süs bitkileri ve sebze üretim ile 80 metrekarelik topraksız tarım seraları kurulan çalışmanın kapsamı, öğrenci ve velilerden gelen yoğun talep üzerine genişletildi.
Öğrenciler, leylandi, alev çalısı, cennet bambusu gibi dış mekan süs bitkileri ile marul, maydanoz, salata, roka, domates, biber, patlıcan, kara lahana gibi yazlık kışlık sebze meyve üretimini öğreniyor.
Topraksız tarım serasında su ile bitki yetiştirilmesi çalışması yapan öğrenciler, tank içinde karıştırılan besin maddelerini otomasyon sistemiyle sera içerisindeki bitkilere veriyor. Geri dönüşüm modelinde su kullanımının asgari düzeyde olduğu topraksız tarımla marul çeşitleri, çilek ve maydanoz yetiştiriliyor.
"Bölüme çok yoğun talep var"
Okul müdürü Seyfettin Demirer, proje kapsamında geçen yıl deneme üretimleri yaptıklarını, bu yıl ise çalışmalara hız verdiklerini kaydetti. Demirer, "Bu bölüme çok yoğun talep var. Bu bizi çok mutlu ediyor. Bu, proje sayesinde öğrencilerin tarımı sevdiği anlamına geliyor. Önümüzdeki yıl kontenjanımızı 2 kat arttırmayı hedefliyoruz." dedi.
Tarım bölümü öğretmeni Veysel Başaran, öğrencilerin derslere katılımı ve ilgisinden memnun olduklarını, öğrencilere teknik bilgileri gösterip tarımda daha nitelikli elemanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını belirtti. "Seramızda ata tohumları kullanılarak çeşitli sebzeler üretmekteyiz. Üretimlerimiz ata tohumundan. Organik tarımı daha da geliştirmek için 'Ata Tohumu Bankası' projemizi de yürütüyoruz. Proje, öğrenci, öğretmen ve veli iş birliğiyle yürüyor. Tohum bankamızı daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Toplumların gıdaya olan ihtiyacı günden güne artıyor. Bu nedenle tarımda teknoloji kullanılarak yüksek verimin sağlanması ve en önemlisi su tasarrufu için topraksız tarım modelimizi yürütüyoruz " ifadelerini kullandı.
"Öğrenciler tohumların çimlenme sürecini gördü"
Tarım bölümü öğretmeni Gamze Eser Toprak, öğrencilerin üretim sürecinde yer almasının bilinç anlamında çok önemli olduğunu seralarda 70 çeşit ürün bulunduğunu belirten Toprak, "Ata tohumuyla üretim yaptığımız için öğrenciler tohumların çimlenme sürecini gördü. Onların bu süreci görmesi çok önemliydi ayrıca toprağın iyileşmesi, kuvvetlenmesi amacıyla evimizdeki sebze meyve gibi bitkisel atıkları, fındık ve yumurta kabuklarının geri dönüşümünü sağlıyoruz. Hem bitkilerin daha rahat büyüyüp gelişmesi hem de öğrencilerin motivasyonunun artması için müzik eşliğinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Müziğin bitkilerin gelişimindeki etkilerini gördük. Öğrencilerimizin ise daha rahat çalışma ortamında bulundukları için motivasyonlarının arttığını görüyoruz." ifadesini kullandı.
Tarım bölümü 2. sınıf öğrencisi Erdem Acar, çiftçi ailesine zaman zaman yardım ettiği için elini yatkın olduğunu düşündüğünü ve bu bölümü seçtiğini belirtti. Acar, "Eğitimden keyif alıyorum. Derslerde tarımla ilgili birçok bilgiye ulaşıyoruz." ifadelerine yer verdi. ÖNCÜ HABER/AA