Gündem

KADINLARIN EL EMEĞİ GÖZ NURU ÜRÜNLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Abone Ol

Düzce Millet Bahçe’sinde kurulan stantlarda kendi hazırladıkları el emeği olan ürünlerin satışını yapan kadınlar, roman kadınları ile etkileşim kurmak amacıyla birlik olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Amaçlarının, kadınların üretim süreçlerine dahil edilerek istihdam edilebilmeleri olduğunu dile getiren Nilüfer Kadın Kooperatif Yönetim kurulu başkanı Selam Demirelli sözlerine şöyle konuştu:

“ Adım Selma Demirelli Türkiye de kurulan ilk kadın kooperatifi kurucusuyum. Aynı zamanda yönetim kurulu başkanıyım. Nilüfer Kadın Kooperatifi  ilk kurduğumuz kooperatif Nilüfer`in de adı da  su perileri olduğu için öyle. Bu çalışmada da kadın kooperatiflerini bir araya getirirken roman kadınlarla, üretici kadınlar, girişimci kadınlar ve kooperatifler ve kurumlarla  el birliğiyle neler yapabileceğimizi, birlikte güçlü olduğumuzu göstermek için bugün de bu sokak etkinliğini  yapıyoruz.”

Kermeste stant açan kendi el emeği olan ürünlerin satışını yapan kadınlar ise;

Esra Arslan: ’Ben Esra Arslan çini sanatıyla ilgileniyorum. Kadın emeği merkezinde atölyelerimiz vardı. Şuan bireysel olarak atölyelerimize çarşı merkezde devam ediyoruz. Tamamen el emeği ürünler yapıyorum. En son pişirme aşamasından sonra da satışa hazır hale geliyor.

Süreç uzun oluyor,  yani bir kupa bardağın çıkması yaklaşık bir, bir ay gibi bir zaman alıyor. Geleneksel desenler çalışmayı çok seviyorum, ama tabi ki günümüze de uyarlamak adına gençlere daha da kolay ulaşabilmek adına daha aksesuarlar, süs aksesuarlar ve günlük kullanıma uyumlu kupalar olarak da ilerliyorum.

Gülşah Yavuz: ‘Biz de takı işiyle uğraşıyoruz, el yapımı takılar tamamen kristal, kum boncuk vesaire. İlk Halk Eğitim de başladık kurs almaya, daha sonra kendi atölyemizi açtık. Şuan Burhaniye Mahallesinde bir atölyemiz var. Beraber orada takılarımızı yapıyoruz.’

Derya Kurt: ’Gülşah Hanım ile birlikte aynı ortak takı yapıyoruz. Kadın emeğinde emekledik, şimdi çarşıda yürüyoruz. Workshoplar düzenleyeceğiz inşallah yeni yerleştik. Bugün de buradayız.’

Dezavantajlı gruplar ve kişilerin; üretim süreçlerine dahil edilerek istihdam edilebilmeleri ve toplumda eşit haklara sahip olabilmeleri için eğitim, gençlik, spor, bilim, kültür, teknoloji, çevre, tarım, turizm, ekoloji, geri dönüşüm, çocuk, tiyatro, sahne sanatlar, el sanatlar gibi iktisadi, sosyal ve kültürel alanlarda her türlü çalışmaları yürüterek gereken fiziki, idari ve mesleki alt yapıyı sağlamak buna yönelik sosyal işletmeleri kurmak ortaklarının ve dezavantajlı kişilerin ekonomik ve sosyal kalkınmaların sağlamak kurulan Kooperatif çalışımlarını sürdürüyor.

HABER: Liva Nur Ünsal

KAMERAMAN: Burak Gür