10 yıl sonra Akçakocalılar’ın teveccühü ile tekrar başkanlık koltuğuna oturan Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, adeta enkaz halinde devraldığı kurumu yeniden ayağa kaldırmak ve hemşehrilerine ‘ortak akılla’ en iyi hizmeti sunmaya kararlı olduğunu vurguladı. Bir önceki Başkan Okan Yanmaz’ın belediyenin malvarlıklarını heba ettiğini savunan Albayrak, “İnsan üzülüyor, ciddi bir borç yükü bırakılmış, mal varlığının yüzde 90’ı satılmış ve ortada bir proje yok. Son 5 yılda 600-700 milyon lira arasında Akçakoca Belediyesi’nin mal varlığı satılmış, icraat sıfır! 600-700 milyon lira para nereye gitti? Satılan malların paraları nereye gitti?” diyerek, önceki başkanın vaat ettiği 27 projenin tekini bile hayata geçirmediğini vurguladı.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 10.33.34 2Ce9346F

Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Öncü TV’nin ilgiyle takip edilen sabah kuşağı programı ‘Güne Merhaba’nın konuğu oldu. Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu programda, CHP’de yaşanan parti içi çekişmeden neden tekrar başkanlığa talip olduğuna, mali krizde olan bir belediyeyi nasıl kurtarmayı planladığından şişik kadro sorununa kadar birçok konu hakkında merakları gideren Başkan Albayrak, tek gayesinin Akçakoca’yı yeniden eski parlak günlerine döndürmek olduğunu vurguladı.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 10.33.33 C7Ae0A98

“Adaylık yolunca çok ciddi mücadele verdik”

İlk olarak halkın takdiri doğrultusunda yeniden belediye başkanlığı görevini üstlenmeye karar verdiğini belirten Albayrak, adaylık yolunda verdiği mücadeleyi şöyle anlattı:

“Siyasette normal olan şeyler. 10 yıl süre geçmişti, adaylığımla ilgili bana sorduklarında ben sadece ‘Halkın talebi önemli Akçakoca’yla ilgili halkın talebi varsa ben geriye dönerim.” diyorum. Ankette önde olduğum ortaya çıktı. Aday olmaya karar verdim. Partide ciddi tereddütler vardı, ’10 yıl sonra halk neden seni seçsin’ diye bir görüş vardı, ciddi mücadele verdik.”

Parti içi çekişme yorumu: Keşke bunlar olmasaydı

CHP İl Yönetimi tarafından geçtiğimiz temmuz ayında görevden alınan CHP Akçakoca eski İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz ile yaşadığı sorunlar hakkında ise Albayrak, şunları söyledi:

“Seçim sonucunda belediye meclis çoğunluğunu kaybetmemiz ciddi sıkıntı oluşturdu. Belediyede istediğimiz yapıya ulaşmamızın alt sebebi belediye meclis çoğunluğunun elimizde olmaması. Ciddi kırılma yaşadık. Belediyi meclisi kararında, parti içinden birinin çekimser oy kullanması nedeniyle meclisten çıkaramadık. Parti içi tavrına uymadı. O dönem çok zorlandık. İlçe başkanımız ceza aldı, o arkadaşımız partiden ihraç edildi. Artık sistem oturdu. CHP kültürünü oturtamadılar. Facebook’tan birbirlerine karşı saldırıya geçtiler. Keşke bunlar olmasaydı.”

“Abanoz parti kültürüne uymayan bir davranış sergiledi”

Akçakoca Belediye Meclisi’nin temmuz ayı oturumunda, belediye başkanlığı tarafından meclis gündemine taşınan borçlanma talebine CHP’li Meclis Üyesi Kenan Akın’ın destek vermemesi ve bu duruma eski İlçe Başkanı Abanoz’un kayıtsız kalmasının krizdeki son damla olduğunu aktaran Albayrak, “Eski İlçe Başkanı Abanoz’un meclis kararında çekimser oy kullanan arkadaşla ortak hareket ettiği ortaya çıktı. Parti kültürüne uymayan bir şekilde davranan arkadaşımıza sahip çıktı. Bu durum da parti kültürüne uymayan bir davranış.” dedi.

“İlk dönemim bana ders oldu ama aradaki 10 yılda Akçakoca’ya yazık oldu”

İlk başkanlık döneminde Akçakoca’yı daha yaşanabilir kılmak için verdiği mücadelenin kendisine seçim kaybettirdiğini anımsatan Albayrak, artık ortak akılla hareket etmenin önemini kavradığını söyledi. Artık aynı çalışma azmi ancak farklı bir vizyonla kentti yönettiğini ifade eden Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, şunları söyledi:

“Ciddi bir tecrübe kazandık. O dönem yönetim anlayışı biraz daha farklıydı. Bir vizyon ortaya koyduk ve Akçakoca Türkiye’nin parlayan kenti, dünyanın her yerinden turistlerin Akçakoca’ya geldiği bir kent olsun diye bir vizyon ortaya koyduk. O vizyon kapsamında çok radikal işlere imza attık ve Akçakoca’nın ufkunu açtık. Hatalar da yaptık tabii, bizim kurduğumuz vizyonla halkın kurduğu vizyon arasında uçurum oluştu. Yani biz almışız başımızı gitmişiz, başka bir yere doğru kenti taşıyoruz ama halkımıza bunu anlatamamışız, halk başka bir yerde kalmış. Bu bize büyük bir ders oldu, halk size 50 metre gelecek, sizde halka 50 metre gideceksiniz, yani adım adım ilerleyeceksiniz, halka rağmen hiçbir şey olmaz bunu anladık. Bu tecrübemizle, yeni dönemde farklı bir anlayış ortaya koyacağız ve halkla beraber yürüyeceğiz. Şu anda en küçük kararı bile, partimizin 30-40 kişiden oluşan bir danışma kurulu var, kararların birçoğunu oraya getiriyorum. Yani bu dönemde ortak akılda hareket edeceğimiz bir anlayış olacak. 10 yılda birçok şeyi süzgeçten geçirdik, nerede hata yaptığımızı sorguladık, yani Akçakoca’ya yazık oldu.”

“Yemenici, Akçakoca’ya hasar vermedi”

“Eski Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici dönemi için de ‘Akçakoca’ya yazık oldu?’ diyor musunuz?” sorusu üzerine Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

“Hayır demem, Cüneyt bey en azından Akçakoca’ya hasar vermedi. Belediye kaynaklarında, belediyeye ve kente zarar verecek bir yaklaşım içerisinde olmadı. Gençti ve gençliğinden kaynaklı acemilikleri oldu, sonrasında tecrübe kazandı. Akçakoca zor bir yer, yaptığınız her proje muhakkak halka kenarından bir yerden dokunuyor, dokunulan şeyde ona zarar verdiğini düşünüyorum. Bizim çok günlük yaşayan, uzun vadeyi göremeyen bir halkımız var. Çok günlük yaşıyorlar o anı yaşıyorlar, geleceği görmekte biraz zorlanıyorlar. Bu konuda ciddi bir tecrübe sahibi olduk, bu dönem öyle olmayacak. Bu dönem halkımıza anlatarak, onları ikna ederek, ortak akılda daha ayağı yere basan projelerle yürüyeceğiz.”

“Kaos içinde olan bir belediye ile karşılaştık”

Seçimden sonra koltuğa oturduğunda belediyenin kasasında çok az para ve yüklü borçla hizmet üretemez halde olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları söyledi:

RUHSATSIZ SİLAH TAŞIYANLARA DÖRT YILA KADAR HAPİS CEZASI RUHSATSIZ SİLAH TAŞIYANLARA DÖRT YILA KADAR HAPİS CEZASI

“Mazbatayı biraz geç aldık. Ayın 15’i geliyordu maaşların ödenmesi gerekiyordu. Muhasebe müdürünü ofisime çağırdım nedir durum diye sordum. Baktığımda 12.7 milyon lira maaş gözüküyordu, dikkatimi çeken bir şey oldu 1.7 milyonu sadece mesaiydi. 300 kişi olması gereken çalışan 450 olarak yazılmış, yani 150 kişi fazla, bu kişilere mesai yazılmış. Bu mesailerin hepsini iptal ettim, içlerinde haklı olarak alanlar vardı onlara da izin verdik. Başlangıç şeklimiz kaos içinde olan bir belediyeydi. Kasamızda 8 milyon lira para vardı, görevi devraldığımızda Akçakoca Belediyesi’nin 350 milyon lira civarında borcu vardı. Bunun çok büyük bir bölümü devlete olan borçlardı, ciddi bir borç yüküyle karşılaştık.”

“Satılan malların paraları nereye gitti?”

Okan Yanmaz’ın kötü yönetimine işaret ederek, Akçakoca Belediyesi’nin, son 5 yılda malvarlığının büyük bir bölümünün satıldığını belirten Albayrak, “600 milyon lira ile 700 milyon lira arasında Akçakoca Belediyesi’nin mal varlığı satılmıştı. 2019’da, 27 proje ortaya konulmuş, icraat sıfır, 600-700 milyon lira para nereye gitti? Satılan malların paraları nereye gitti? İnsan üzülüyor, ciddi bir borç yükü bırakılmış, malvarlığının yüzde 90’ı satılmış ve ortada bir proje yok. Böyle sıkıntılı bir belediye ile karşılaştık. İnanılmaz bir kadro fazlalığı var, 5-6 sene önce müdahale edilip yapılması gereken pis su arıtma tesisi artık çökme noktasına gelmiş. Araç parkımız yok olmuş durumda, yani hizmet edemez hale gelmiş. 9 tane aracı sanayiden topladık. 4 yıl önce giden, bir kepçe ve traktörümüzü Ankara’da sanayide bulduk. Bir çöp kamyonumuzu Bolu’da sanayide bulduk, bir kepçemizi Karabük’te bir ustada bulduk. Düzce’de otoparkta, otobüstür kamyondur 3 tane araç bulduk. Benim dönemimde 130 bin Euro’ya almış olduğumuz süpürge makinesini, İstanbul’da bir sanayide bulduk. Böyle bir takipsizlik, hesapsızlık olan bir dönem yaşanmış.”

Akçakoca Belediyesi borcunu ödemeyen, sözünde durmayan bir belediye haline geldi”

Başkan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mal varlığının yüzde 90’ı satılmış. Çok sıkıntılı bir belediye ile karşılaştık. Bir kere inanılmaz bir kadro fazlalığı var. Pis su arıtma tesisimiz çökme noktasına gelmiş, araç parkımız yok olmuş artık hizmet edemez duruma gelmiş. 9 tane aracımızı sanayilerden topladık. Özellikle bir kepçemizi, 4 yıl önce bırakıldığı Ankara’daki sanayide bulduk. Bir çöp kamyonumuzu Bolu’da sanayide bulduk. Bir kepçemizi Karabük’te bir ustada bulduk. Düzce otoparkta 3 tane otobüs, kamyon, araç bulduk. Benim dönemimde 130 bin Euro’ya aldığımız makinemizi İstanbul’da bulduk. Böyle takipsiz, hesapsız bir dönem yaşanmış. İşleri elimizdeki araçlarla yapmaya çalıştık, araç kiraladık. Otobüslerimiz yok. Düzce sanayisinden bize bir çivi bil vermiyorlar, ustalar hiçbir aracımızı kabul etmiyor. En küçük bir araç parçası dahi verilmiyor itibarımız sıfır. Akçakoca Belediyesi borcunu ödemeyen, sözünde durmayan bir belediye haline geldi. Bütün araç filomuz çökmüştü, araçlarımızın hiçbirinin altında lastik yoktu.  Gelir gelmez 6 milyon liraya lastik aldık. Bugün yaklaşık 15 milyon liraya yakın araçlara masraf ettik. 2019 yılında bir araç gelmiş belediyeye hibe 5 yıldır bakımı yapılmamış. Böyle acayip bir dönem yaşanmış belediye kamu kurumu olmaktan çıkmış anlatılmaz yaşanır. Belediyeye geldiğimde tıkır tıkır yürüyen bir tek su işletmesi vardı.”

“Belediyemizin geleceğini yok edeceği için ikinci 10 milyon Euro’luk krediyi iptal ettik”

Kendisinden önceki Belediye Başkanı Okan Yanmaz döneminde meclisten onay alınan 12,5 milyon Euro’luk borçlanma ile bir proje hayata geçirilip geçirilmediği sorusu üzerine ise Albayrak, şöyle konuştu:

“Bir 12,5 milyon Euro’luk, bir de 10 milyon Euro’luk krediler belediye meclisi tarafından onaylanmış. Ama İller Bankası’nda bir mesafe alınamamış. Bir sürü dosya ve evrak eksikliği vardı. Biz 6 ay bunlarla uğraştık. Böyle bir döviz yükünün belediyemizin geleceğini yok edeceği için ikinci 10 milyon Euro’luk krediyi biz iptal ettik. Zaten onun içerisinde arıtma vardı.

“İleri biyolojik arıtma tesisi yapacağız”

Arıtma yükümüzü görüşme halinde olduğumuz İSKİ’ye yıkacağız. Çünkü Akçakoca Belediyesi’nin bu arıtma tesisini yapma işinin altından kalkma şans yoktu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşüyoruz. Sil baştan yeni bir arıtma tesisi yapacağız. İleri biyolojik arıtma tesisi yapacağız. Mevcudumuzun 3 katı kapasiteye sahip olacak. O yüzden 10 milyon Euro’yu iptal ettik. 12,5 milyon Euro’yu, biz zaten seçimlerde şunu söylemiştik, yabancı kredi kullanılabilir ama gelir getirecek projelerde kullanılabilir. Bir bisiklet yolu için yabancı kredi kullanılmaz.

“Hedefimiz gelir getirici projeler üretmek, belediyeye yük bindirmemesi lazım”

Bizim bir GES projemiz var Güneş Enerjisi Projesi; bu krediyi orada kullanacağız. İkincisi belediye araçlarımızın tamamını elektrikliye çevirmeyi düşünüyoruz. Belediyede elektrik ve akaryakıt yükümüz var, bundan kurtulmamız gerekiyor. Bunun için de elektrikli otobüsler, araçlar alacağız. Kanal temizliği araçlarında da bunu kullanacağız. Akçakoca Belediyesi için önemli gördüğümüz gelir getireceğini düşündüğümüz KOMPOS projemiz var organik gübre fabrikasının yapımı ile Dünya Bankası ile görüşüyoruz. Bu krediyi bu projelerde kullanacağız çünkü bu krediyi geri ödemesi var belediyeye yük bindirmemesi lazım. Denge gerekiyor. 12,5 milyonluk kredinin ne kadarının kullanılacağını ben de bilmiyorum.”

Editör: Esengül Bulut