Düzce'de kendine has lezzetiyle coğrafi işaret alan "Konuralp pirinci"nde çiftçilerin ekim mesaisi başladı.
Konuralp bölgesinde valiliğin destekleriyle 4 yılda yüzde 35 büyütülerek 2 bin 100 dekar alana çıkarılan üretim alanlarında ilk ekim, Vali Selçuk Aslan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Programa Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik ve çiftçilerin de bulunduğu etkinlikte 40 kg çeltik tohumu taşıma kapasitesine sahip drone havalandırılarak yeni üretim yılında çeltiğin ilk ekimi gerçekleşti.
“Kentin en kıymetli tarım ürünlerinden biri”
Programda bir konuşma yapan Aslan, Konuralp pirincinin kentin en kıymetli tarım ürünlerinden olduğunu söyledi.
“Nihai hedefimiz, Düzce sınırları içerisinde 5 bin dekarlık alanda üretim yapmak”
Çeltik ekiminin şehirleşmeye de bağlı gerilediğini ancak valilik bünyesinde yapılan projelerle tekrar canlandığını belirten Aslan, şunları ifade etti:
"2020 yılında 1645 dekar alanda çeltik üretimi yapılırken, Valiliğimizin proje ve teşvikleriyle bugün üretim alanını yüzde 35 büyüterek yaklaşık 2 bin 100 dekar alana çıkardık. Teşvik politikalarıyla yüzde 50 hibe desteğimiz, bunun bir çıktısı olarak da bugün yüzde 35 artırdığımız ekim alanımızla toplam üretim hedefimizi bin 470 tona taşımış bulunmaktayız. Nihai hedefimiz, Düzce sınırları içerisinde 5 bin dekarlık alanda üretim yapmaktır."
“Çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum”
Düzce'de çeltik üretiminin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını belirten Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, “Çeltik ekimi Konuralp bölgesinde ve Çilimli Esenli köyünde olmak üzere, ilimizde 70 üretici tarafından 2 bin 100 dekar arazide yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’müzün atıl tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesi kapsamında Düzce'de 1 milyon 780 bin TL bütçeye sahip yüzde 50 hibeli Çeltik Yetiştiriciliğinin Arttırılması Projesi hayata geçirilmiştir. Çeltik tohumu temininin maliyetinin yarısı bakanlığımız tarafından karşılanmış olacaktır. Devletimiz üreticimizin her zaman yanındadır. Çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum." şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından bölgede bu yıl ilk kez dron ile çeltik ekimi yapıldı.
Çizmelerini giyen Vali Aslan, sulak arazide geleneksel yöntemle tohumları toprakla buluşturdu.