Düzce’de binlerce çiftçiyi ilgilendiren, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının son tarih olan 31 Aralık 2024’e sayılı günler kala, Düzce Ziraat Odası Başkanı Aydın Topuz ÇKS hakkında merak edilenleri Öncü Haber’e anlattı.

ÇKS sistemine giriş için, kişilerin arazisi olması gerektiğine değinen Topuz, Ziraat Odası’na ÇKS için başvuranlara gerekli belgeleri verdiklerini belirtti. Topuz ayrıca, 31 Aralık 2024 tarihine kadar ÇKS belgelerinin, e-Devlet üzerinden veya Ziraat Odası aracılığıyla yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Whatsapp Görsel 2024 12 20 Saat 17.37.08 978F54B9

ÜRETİCİLERE KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI İLE MÜCADELE YOLLARI ANLATILDI ÜRETİCİLERE KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI İLE MÜCADELE YOLLARI ANLATILDI

“Sisteme dahil olmak için arazi şart”

Çiftçi Kayıt Sistemi’nden kimlerin yararlanabileceğini aktaran Düzce Ziraat Odası Başkanı Aydın Topuz, “ÇKS dediğimiz konu, Çiftçi Kayıt Sistemine giriştir. ÇKS’ye giriş yapması için çiftçimizin arazisi olması lazım. En azından arazisi yoksa bir tane araziye kira sözleşmesi yapması lazım. Odamıza gelenlere biz gerekli belgeleri veriyoruz. Başvuran kişiler hangi köye veya muhtarlığa bağlıysa, oraya imzalatıyor ve bize getiriyor, biz de onu bu sisteme alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Çiftçilerimiz bir an önce evraklarını yenilemeli”

ÇKS başvurularında son tarihe kısa bir süre kaldığının altını çizen Topuz, “Süremiz çok kısaldı. Çiftçimizi bir an önce evraklarını yapması mağdur durumda olmaması için e devlet üzerinden veya odamıza gelerek evraklarını yenilemesini öneriyorum çünkü 31 Aralık son” ifadelerini kullandı.

Çks başvuru belgeleri ziraat odaları sorumluluğunda

ÇKS başvuru sürecinde yaşanan problemlerin önüne geçmek amacıyla açıklamalarda bulunan Topuz, “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı gibi, 2025 yılından itibaren ÇKS belgeleri Tarım İl Müdürlükleri, e-Devlet ve Ziraat odalarından yapılıyor. Türkiye genelinde şuan da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ziraat odalarına verilen 3 tane pilot il var. Burada Tarım İl Müdürlükleri iç devrede yok, sadece Ziraat Odalarında işlem yapılıyor. Bunda başarı sağlandı, hatta geçenlerde bakanımız açıklama yaptı, ‘Benim memurum bundan sonra sahada olacak, bu işi biz Ziraat Odalarına veriyoruz’ dedi. Bu durum bizi çok sevindirdi, devletin mühendisi evrak yapmayacak, sahada olacak ve çiftçiyi bilgilendirecek” şeklinde konuştu.