Gündem

DÜZCE’DEKİ SİSTEM İLÇELERE DE UYGULANIYOR

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün bakanlık döneminden bu yana ilgilendiği ve 2019’da faaliyete geçen Düzce Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevi, uzman kadrosu ve donanımlı altyapısı ile bölgenin en kapsamlı merkezi olarak sahipsiz hayvanlara hizmet veriyor. Kısırlaştırmanın yanı sıra ameliyat işlemlerinin de başarıyla gerçekleştirildiği bakımevinde sorularımızı yanıtlayan Düzce Belediye Başkan Yardımcı Cihan Ünal, ‘Merkezimizdeki sistemi ilçelerimizde de kurmaya çalışıyoruz.

Abone Ol

Batı Karadeniz Bölgesi’nde parmakla gösterilen ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün vizyon projelerinden biri olan Düzce Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi 350 sokak hayvanı kapasitesi ve 30 dönüme yayılan kapsamlı hizmet alanı ile patili dostları her konuda kucaklamaya devam ediyor.

Düzce Kurtsuyu‘nda bulunan, uzman veteriner hekimleri ile bölgeye hizmet veren merkezde daha kapsamlı hizmet için genişletme çalışmaları devam ederken, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Ünal ile Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Gönül Asuk, Öncü Haber’e özel yerinde değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak Öncü Haber ekibine merkezi gezdirerek verilen hizmetler hakkında bilgi veren Ünal ve Asuk, Düzce’deki sokak hayvanlarına şefkatle kucak açıldığını aktardı.

“Sokak hayvanı sahiplenebileceği alanlar oluşturuyoruz”

Merkez hakkında detaylı bilgiler veren Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Ünal, “Öncelikle, sayın bakanımızın bakanlığı sürecinde, 2019 yılında burası bize tahsis edildi. 669 dönüm olarak tahsis sağlandı. Şu an toplamda 30 dönümünü kullanım içerisindeyiz. 20 dönümü kapalı tahsis alanı olarak geçiyor, 10 dönümü ise açık alanlarımızdır. Aşağı yukarı 3200 metrekareye sahip kapalı alanımız var. Sokak hayvanlarımızı burada misafir ediyoruz. Veteriner hekimlerimiz, tekniker arkadaşlarımız ve ilgili müdür arkadaşlarımız buranın kontrolü ve temizliği açısından uygun hale getirip vatandaşlarımızın gelip ziyaret edebileceği, sokak hayvanı sahiplenebileceği alanlar oluşturuyoruz.” dedi.

“Aynı sistemi ilçelerimizde de kurmaya çalışıyoruz”

Düzce’de benzer hizmetin ilçelerde de verilmesi için çalışmaların devam ettiğin aktaran Ünal, “İlçelerimizle birlikte acil müdahale ve kısırlaştırma merkezi olarak kullanıma açmaya çalışıyoruz. Sayın bakanımızın önderliğinde, ilçelerimizde şu an hazır hale getirdiğimiz durumlar söz konusu. Acil müdahale ve kısırlaştırma merkezleri olarak şu an iyi bir derece yakaladığımızı düşünüyoruz. İyi ve sağlıklı bir ortam olacağını düşünüyoruz. Bu süre zarfında bütün ilçelerimizden, halkımızdan ve vatandaşlarımızdan desteklerini istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. 669 dönüm olarak tahsis edildi ama zamanla bunu genişleterek alanlarımızı ve kullanım çerçevemizi genişletiyoruz. İlçelerimizi de bu konuya dahil ederek DİKAP projesi içerisinde değerlendireceğiz. Şöyle düşünelim: Kendimiz hastalandığımızda ne yapıyoruz? Sağlık ocağına gidiyoruz, sonrasında acil müdahale yapamazlarsa bizi devlet hastanesine sevk ediyorlar. Aynı sistemi ilçelerimizde de kurmaya çalışıyoruz. İlçelerimizde acil müdahale ve kısırlaştırma merkezleri yaparak, yapamayacakları ameliyat ve diğer operasyonları buraya sevk halinde gerekli müdahaleleri yapabiliyoruz. Veteriner arkadaşlarımız sayesinde.” diye konuştu.

“Sayın bakanımız hassasiyetini gösterdi ve bir Düzce modeli oluşturmayı gündeme getirdi”

Türkiye'nin gündeminde olan sokak hayvanları konusunda değerlendirmelerde bulunan Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Gönül Asuk şöyle konuştu: “Bu konuyla alakalı şimdiye kadar uygulanması gereken şeyler yapılmadığı için konu büyüdü ve bu aşamaya geldi. Sayın bakanımızın da defaatle belirttiği gibi ilçelerin ve illerin daha önce uygulamak zorunda oldukları hayvan bakım evleri ve konuk evleri yapılması zorunluluğu uygulanmadığı için iş gerçekten şu anda kontrolden çıktı. Sayın bakanımız, her konuda olduğu gibi bu konuda da hassasiyetini gösterdi ve bir Düzce modeli oluşturmayı gündeme getirdi. Bu zorunluluk nereden doğdu? Çünkü her il ve ilçe birbirine köpekleri bırakarak sorunu geçici çözümler bulma yoluna gitmişti. Oysaki yapılması gereken, her ilin ve ilçenin bulunduğu yerdeki popülasyonu dengede tutmaktı. Biz Düzce olarak buna öncelik verdik. Evet, Düzce'de şu anda gezeceğimiz hayvan evimiz var. Bu modeli ilçelerde de uygulayacağız. Şimdiye kadar ilçelerin bakımlarını ve kısırlaştırmalarını biz yaptık ama yine de bu göç durmadı çünkü ilçelere farklı il ve ilçelerden köpekler geliyordu.”

“Kısırlaştırılacaklarsa, kısırlaştırılacaklar ve 14 gün misafirimiz olacaklar”

“Her ilçede müdahale ve kısırlaştırma merkezleri kurarak ilçelerin kendi sorunlarını oldukları yerlerde çözmeleri noktasında bir adım attık.” diyen Asuk, şöyle devam etti: “Burada da sona geldik. Allah nasip ederse sizlerle oraları da gezeceğiz, ilçeleri dolaşacağız. Nedir bunların içeriği? Buralarda neler yapılacak? İlçelerden buraya getirmek gerekmeksizin, oradaki kısırlaştırılması gereken köpekler kısırlaştırılacak. Bu merkezlerde hastalanmış, kaza yapmış ya da saldırgan olan köpeklerin ilk önce kendi ilçelerinde bu müdahale merkezlerinde ön tanıları yapılacak. Orada yapılabilecek bir şey varsa tedavileri devam edilecek. Kısırlaştırılacaklarsa, kısırlaştırılacaklar ve 14 gün misafirimiz olacaklar. Daha sonra oldukları yerlere bırakılacaklar. Ama eğer müdahale edemeyecekleri, daha ciddi konular varsa bizim konuk evimize getirecekler ve buradaki veteriner arkadaşlarımız tedaviye devam edecekler. İnşallah bu proje uygulamaya geçerse sorunun büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyoruz ve biliyoruz. Bir an önce bunun yapılmasıyla alakalı Sayın bakanımız talimatları verdi. Biz de uyguluyoruz. İnşallah bitirmiş bir şekilde önümüzdeki hafta gezeceğiz ve göstereceğiz.”