Düzce Toplum Sağlığı Merkezi Sigara Bıraktırma Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. Emine Aras, sigarayı kolayca bırakmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Düzce’de sigarayı bırakmak isteyen 250 hastadan 70’nin bu konuda kararlılık gösterdiğinin altını çizen Aras, tedavi için ellerinde ilaçlar olduğunu belirterek, “Tedavi için elimizde ilaçlar var, bunun dışında motivasyonel görüşmeler de yapıyoruz fakat bu tedavi sadece ilaç ile yapılmaz, sonrasının takip edilmesi gerekiyor. Tekrar başlama durumları, ilk 1 yıl içerisinde çok sık görülüyor.” dedi.

Si̇gara 6

Toplumda, kanser başta olmak üzere birçok riskli hastalıklara davetiye çıkartan sigarada, kullanım yaşı gittikçe düşmeye başladı. Bu konuya dikkat çekmek için Öncü Haber ekibi, uzmanına mikrofon uzattı. Düzce Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Sigara Bıraktırma Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. Emine Aras, sigaradan kurtulmanın yollarını ve pasif içiciliğin sağlığa olan zararlarını anlattı.

Si̇gara 7

Kapalı ortamda sigara içerek, sigara kullanmayan, yani pasif içici olarak değerlendirilen vatandaşlarında risk grubu altında olduğunu kaydeden Aras, “Sigara kullanan bir insan çevresindeki kişileri pasif sigara dumanına maruz bırakıyor” açıklamalarında bulundu.

Si̇gara 3

250 HASTADAN 70’İ KESİN OLARAK SİGARAYI BIRAKTI

Aras, Ocak-Eylül ayları arasında merkeze başvuran 250 hastadan 70’inin kesin olarak sigarayı bıraktığının bilgisini vererek,  sigarayı bıraktığı halde ulaşım sağlanamayan hastaların da olduğunu dile getirdi.  

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRAKİ İLK 1 YIL HASTA TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ

Sigarayı bırakan hastaların ilk 1 yıl içindeki takibinin çok önemli olduğunu söyleyen Aras, hastaların 1 yıl içinde tekrar sigaraya başlama ihtimallerinin yüksek olduğunun altını çizdi. Aras, hastaların takip edilmesinin süreç içinde neler yaşandığını ve hangi konularda zorluk çektiklerini bilmelerinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

DÜZCE NEFES ALAMIYOR… DÜZCE NEFES ALAMIYOR…

SİGARA BAĞIMLILIĞI KRONİK BİR RAHATSIZLIKTIR

Sigara ve tütün bağımlılığının tansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Aras, tedaviler hakkında da şu bilgileri verdi:

“Tedavi için elimizde ilaçlar var bunun dışında motivasyonel görüşmeler de yapıyoruz. Fakat bu tedavi sadece ilaç ile yapılmaz, sonrasının takip edilmesi gerekiyor. Tekrar başlama durumları ilk 1 yıl içerisinde çok sık görülüyor.”

Si̇gara 3

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER RANDEVU ALABİLİRLER

Sigaranın sadece ilaç ile bırakılamayacağını ve motivasyonel görüşmelerin de önemli olduğunu belirten Uzman Dr. Emine Aras, bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlara“Sigara ve tütün ürünlerini bırakmak isteyen vatandaşlarımız Düzce Toplum Sağlığı Merkezimizden randevu alarak polikliniğimize gelip tedavilerine başlayıp 1 yıl takibimizde kalsınlar” çağrısında bulundu.

PASİF SİGARA MARUZETİ AKTİF SİGARA MARUZETİNDEN DAHA FAZLA

Sigara kullanımın aile içindeki etkilerine de değinen Aras, “ Kişi, sigara içmediği durumlarda nikotin yoksunluğu yaşıyor. Çevresine karşı daha sinirli tutumlar sergiliyor. Yoksunluk belirtileri arasında depresyon da var, fakat en büyük belirti sinirli olma durumu. Hayatın her alanında sinirli olan bir insan, çevresine zarar verir. Sigara kullanan bir insan, çevresindeki kişileri pasif sigara dumanına maruz bırakıyor. Pasif sigara maruzatı aktif sigara maruzatından daha fazla olabiliyor” diye vurguladı.

SİGARA KULLANMAK; BİR İNSANIN KENDİNE YAPABİLECEĞİ EN BÜYÜK KÖTÜLÜK’TÜR

Düzce Toplum Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören Cemal Sarıbaş ise sigaraya çocuk yaşlarda başladığını aktardı. Sigarayı nasıl bıraktığı ve tedavi sürecinde neler yaşadığını anlatan Sarıbaş “Sigaraya 14-15 yaşlarımda başladım. 11 ay öncesine kadar devam ettim. Bu süreçte özellikle de son zamanlarda sigaranın ciddi zararlarını gördüm. Nefes alışım bile farklılaştı. Sigarayla konuşmaya başladım. Bunca sene beni nasıl esir aldı diye düşündüm. Sigara bırakma ünitesine başvurdum. 50 seneye yakın içtim” ifadelerini kullandı.

Tedavi süreci ile ilgili bilgiler veren Sarıbaş, “Hocalarım destek oldu. 1-2 ay hap da kullandım. Tedavi süreci diyelim. Bilinçaltıma koydum ve sana dönmeyeceğim, bırakacağım dedim. Hocalarımız sohbetle buraya kadar getirdik” ifadelerine yer verdi.

Si̇gara 5

“BİR İNSANIN KENDİNE YAPABİLECEĞİ EN BÜYÜK KÖTÜLÜK”

Sigarayı bıraktıktan sonra hayatında inanılmaz değişiklikler olduğunu dile getiren Cemal Sarıbaş, “Nefes alışımda ve gündelik hayat performansımda inanılmaz fark var. Suyun bile bir tadı varmış, biz onu dahi bilmiyormuşuz. Suyun tadını daha yeni aldık. Bir insanın kendine yapabileceği en büyük kötülük. Hayata 1-0 geriden başlıyorsunuz. Sürekli vücudunuza zehir pompalıyorsunuz. Sağlığınızı kötü etkiliyorsunuz. Allah herkesi kurtarsın. Arkadaşlarımı zorluyorum. Bırakın, ben getireyim diyorum. Tabi biran önce gelsinler, hocalarımızdan destek alsınlar. Yardım alsınlar. En azından denesinler. Mutlaka başaracaklar” diye ekledi.

DİYETİSYEN HİZMETİ DE SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİ’NDE

Toplum Sağlığı Merkezi diyetisyeni Dr. Sümeyra Ağırhan da sigarayı bırakan bireylerin nasıl sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerektiği konusunda bilgiler vererek, şu ifadelere yer verdi:

 “Sürece 105 kilo olarak başlayan Volkan Bey, sigarayı bıraktıktan sonra 30 kilo vererek 75 kiloya kadar düştü ve bu şekilde Volkan Bey çok daha sağlıklı, huzurlu bir hayat sürmeye başladı”  

Ağırhan, polikliniklerinde vatandaşlara verdikleri hizmetleri anlattı:

“Burada vatandaşlarımıza kilo alma, kilo verme, sağlıklı beslenme ve gebelik döneminde beslenme ile ilgili hizmetler veriyoruz.”

Vatandaşların hangi durumlarda risk altında olduğunu ve hangi rahatsızlıklar yaşandığında kendilerine başvurulabileceği konusundaki detayları anlatan Ağırhan, “Hastalarımızın karın bölgelerine çok dikkat etmelerini istiyoruz, karın bölgelerinde yağlanma şikayetlerinde, nefes almakta zorluk çektiklerinde, yürüyüş yaparken nefes sıkıntısı çektiklerinde bize başvurabilirler” diye ifade etti.

“30 KİLO VERİP 75 KİLOYA KADAR DÜŞTÜK”

Uygulanan tedavilerin sonuçları ile ilgili Ağırhan, “Hastalar bize geldikten sonra sağlıklı beslenmeyi öğreniyorlar, dengelemeyi öğreniyorlar. Sağlıklı besin nedir bunu öğreniyorlar. Bir ortama girdiklerinde nasıl beslenmeleri gerektiğini öğreniyorlar” açıklamalarına yer verdi.

Tedavilerin nasıl sonuçlar verdiği üzerine konuşan Ağırhan, “Örneğin bir hastamız 105 kilo olarak geldi bize, 30 kilo verip 75 kiloya kadar düştük. Hastamızın karaciğer yağlanması sonlandı, insülin direnci vardı onu sonlandırdık ve daha sağlıklı beslenmeye başladı” diye konuştu.

Si̇gara 1

Ağırhan, tedavi sürecinde hastaların psikoljik destek alması ile ilgili “Hastalar isteklerine bağlı olarak kurumda bulunan psikoloji uzmanlarından psikolojik destek alabiliyor” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKATE ETMEYENLER KRONİK RAHATSIZLIKLARLA KARŞILAŞIR

Sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Ağırhan son olarak şu ifadelere yer verdi:

 “Kronik rahatsızlıklara yakalanabilirler, uyku düzenleri bozulabilir, kendilerini halsiz ve yorgun hissedebilirler. Hayatları boyunca sağlıklı beslenmeleri çok önemli. Beslenmelerine dikkat etmeyen vatandaşlar kendilerini hem fiziksel hem de psikolojik olarak kötü hissederler.”

Editör: Tuğba Aksoy