Direkt 400’e yakın esnafı dolaylı olarak ise binin üzerinde kişiyi ilgilendiren Eski Sanayi Çarşısı dönüşümü öncesi ne oda ne de belediye tarafından süreç hakkında sağlıklı bilgilendirme yapılmayan esnafın eline tutuşturulan tebligatlar huzursuzluğu ve tepkileri beraberinde getirdi. Tebligat hakkında kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini belirten Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Geçici, düzenlediği basın toplantısında Öncü Haber’in sorularını yanıtladı. Taşınma için tanınan süre olan 1 Mart’a gelindiğinde dükkandan çıkmayı reddeden esnafla belediyenin karşı karşıya gelebileceği ihtimali için Geçici, “Biz kavgadan yana değil, anlaşmadan yanayız. Hiçbir zaman kavgacı yapımız olmadı ama bu da şu demek değildir ki burada 368 vergi mükellefi olan bir sanayi çarşısını bir günde ‘bütün kapılarını kapattım’ dediğinde de bu haksızlığın karşısında dururum.” dedi. Geçici ayrıca esnaftan dükkan için 5-6 milyon lira isteyen BELTAŞ yöneticilerinin Başkan Özlü’yü eksik ya da yanlış yönlendirdiğini belirtti.
Eski Sanayi Çarşısı’nda kepenk açan esnaflara gönderilen ‘1 Mart 2025’e kadar dükkanları boşaltın’ tebligatı ile ilgili kameraların karşısına geçen ve özellikle kiracı konumdaki esnafın yaşayacağı mağduriyete parmak basan Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Geçici, basın toplantısında Öncü Haber Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtladı.
ODA ‘FİYAT YÜKSEK’ DEDİ, BELTAŞ ‘BAŞKA TÜRLÜ OLMUYOR’ CEVABINI VERDİ
Üstüner’in “Oda olarak belediye ile kentsel dönüşüm sürecini son 2 yıldır uzlaşı içerisinde yönettiniz. Bugün gelinen noktada esnafın alınan kararlardan memnun olmadığını ve tebligatlara tepkili olduğunu görüyoruz. Esnafın sıkıntı ve beklentileri konusunda, tebligat aşamasına gelene kadar Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile bir araya gelemediniz mi?” sorusuna Geçici, şu yanıtı verdi:
“Faruk Özlü ile ihtiyaç duyduğumuzda bir araya geliyoruz. 1 milyon 750 bin liradan, birinci etabın yapılması, tapuların alınması doğru. Allah bin kere razı olsun, bir kişi eğer bir taş koyduysa bu millet için dua ederim ve ‘Allah razı olsun memleket kazanmıştır.2 derim. Fakat, birinci etap 112 dükkan bittikten sonra bu projenin akış şekli değişti. Ben 20-25 gün önce Faruk Özlü ile toplantı masasında bunları gündeme getirdim. Bu fiyatların yüksek olduğunu, bir yıl içerisinde benzin fiyatlarının yerinde durduğunu, doların fahiş bir şekilde artmadığını, beton fiyatlarının 2 bin 800-3 bin lira bandından, 2 bin 200-2 bin 300 liralara düştüğünü, fiyatların neden böyle bir rakamları bulduğunu konuştuk. Kendisi de bununla ilgili bir çalışma yapmamız gerektiğini söyledi. BELTAŞ tarafına geçtiğimizde şartlar katılaşıyor. Biz bu BELTAŞ’taki çalışma sistemini etkileyemedik. Benden sonraki durumu ben bilemem. Geçen hafta BELTAŞ’a gittim, ödeme tablosu ve yeni satışlar ile ilgili listeyi aldım. Biz bunları belediyeyle böyle konuşmamıştık dedim, ‘Başka türlü olmuyor’ cevabını verdiler.”
“SAYIN BAKANIMIZI YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR”
“Başkan Özlü’nün sanayi esnafının beklentileri konusunda BELTAŞ yöneticileri tarafından yanlış mı yönlendirildiğini düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Geçici, şunları aktardı:
“Sorunumuz; ya sayın bakanımızı yanlış yönlendiriyorlar ya da bilgi aktarımında eksiklik var. Tabii kendi personeli, BELTAŞ’ta bir belediye kuruluşu ve belediye şirketidir. Biz oda olarak, inşaatına, demirine, betonuna müdahil olma gibi bir durumumuz yok. Biz esnaf arkadaşlarımızın evrak üzerindeki, BELTAŞ ile arasındaki köprü oluyoruz. Her toplantıda veya her oturumumuzda bir araya geldiğimizde, kesinlikle sorunlarımızı dile getiriyorum ama sonuç alamıyorum.”
“BİZ KAVGADAN YANA DEĞİL, ANLAŞMADAN YANAYIZ”
“Bu sonuçsuzluk nereye gidecek? 1 Mart’a geldiğimizde, dükkanları boşaltmaya karşı çıkan esnaf direniş mi gösterecek, yoksa belediyeyle bir şekilde sulh sağlanacağını mı düşünüyorsunuz?” sorusunu Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Geçici, şöyle yanıtladı:
“Biz elimizden geldiği kadarıyla, her şeyi uysal konuşarak, kavga etmeden çözmeye çalışan bir teşkilatız. Direniş olacak demek ne bizim ağzımıza yakışır, ne de Düzce’ye yakışır. Biz belediyemizi de seviyoruz, bütün kurumları da seviyoruz. Belediyede olanlar da bizler de seçilmiş insanlarız ve bugün varız, yarın yokuz, Düzce veya bu teşkilatlar kalıcıdır. Burada ‘1 Mart’ta ben burayı boşaltıyorum veya elektrik, suyu kesiyorum.’ demek kanuna aykırı. Ben avukatlarla hukuksal boyutta görüşme yaptım. Oda avukatı ve il dışındaki esnaf arkadaşlarımızın avukatlarıyla görüşmede kanun gayet açık, önce buranın kamulaştırılması gerekiyor. Şu an kentsel dönüşüm dediklerinde alınmamış bir kentsel dönüşüm var. Yani kamulaştırma yok. Buradaki mülk malikleri ile anlaşılması lazım, biz hep anlaşmadan yanayız. Biz kavgadan yana değil, anlaşmadan yanayız. Biz ahi kültürü ile yetişmiş, esnaf ve ustaların yetiştirdiği ustalarız. Bizim için ahlak, dürüstlük esnaf teşkilatı için birinci derecede gelir. Hiçbir zaman kavgacı yapımız olmadı ama bu da şu demek değildir ki burada 368 vergi mükellefi olan bir sanayi çarşısını bir günde ‘bütün kapılarını kapattım’ dediğinde de bu haksızlığın karşısında dururum.”
“RİSKLİ ALAN İLAN ETTİLER, EMLAK DEĞERİ SIFIRLANDI AMA İŞ VERGİYE GELİNCE ESKİ SANAYİ’NİN EMLAK DEĞERİ VAR”
Düzce Beltaş Sanayi Sitesi 1. Etabı ile 2. Etabı arasındaki şartlarda bir adaletsizlik mi var? Tamamlanan 1. etapta 1 milyon 750 bin liradan satışa sunulan dükkanlar için yapımı devam eden 2. etapta rakamın 5-6 milyonlara çıkmasının gerekçeleri size nasıl anlatıldı?
Geçici, soruyu şöyle yanıtladı: “Simitçiye gidiyoruz, ‘Ya sizi ne zaman kaldırıyorlar.’ diyorlar. Bakın bize şöyle söylendi, ‘Yapılacak yer bir değerindeyse, Eski Sanayi Çarşısı üç değerinde!’ Biz her şey açığız. Burası çarşı merkezi, böyle bir değer söz konusu ise, bize bire üç dükkan verin, biz de tapularımızı BELTAŞ A.Ş’ye verelim. He burası yeni bina, burası eski bina 2.5 dükkan verin. Burada bizim anlaşamayacağımız bir konu yok. Meselenin özü şu, ortada bir para yok. Zaten yapılan bu dükkanlar, bizim esnafımızın ödediği bedeller ile yapılıyor. Bu bedeller ile yapılıyor ise, böyle ciddi karlar neden talep ediliyor? Şu an öyle bir hal almış ki Eski Sanayi Çarşısı’nda bulunan dükkanların fiyatlarına baktığınızda 3 milyon liraya dükkan var, 2 milyon 500 bine alan yok. Mehmet Keleş’in zamanından beri, buranın bir emlak değeri yok. Riskli alan diye ilan ettiler, biz vergilerimizi öderken burasının emlak değeri var. Burası madem ki bire üç değerliydi, 3-4 kilometre Düzce dışında kalan bir alanda 5- 6 milyon istediğiniz bir dükkan, valilik binası yapılıp, millet bahçesi yapılacak ana merkezdeki bir yerde, mülk sahibinin mülkü şuan çöp olmuş vaziyette.”
“ESNAF ‘EĞER BURASI DÖNÜŞÜME ALINDIYSA BAKANLIĞIN BİZE TANIDIĞI HAKLAR VAR’ DİYOR”
Düzce Belediyesi’nin yeni dönüşüm projesi hakkında hak sahiplerine ya da esnafa bilgilendirme yapılıp yapılmadığı konusunda ise Geçici şunları söyledi:
“Biz bin 300 esnafı olan bir odayız. Gelen zabıta ekibi evrak dağıtıyor ama zabıta ekibinde olan kardeşlerimizin, niye dağıttıkları ile alakalı bilgisi yok. Hasan Günden Başkanımız, bu konu ile ilgili istişare yapmadan önce, keşke biz esnafımızı toplasaydık ve belediyenin konferans salonunda bir araya gelseydik. Burada şartları fiyatlar değiştiriyor, dükkanın en ucuz fiyatı 12 ay içerisinde 5 milyon 690 bin liraya geliyor. Taksitlere böldüğünüzde 300 küsur bin liralara geliyor, bu şartlarda esnafla oturduğunuzda, esnaf şunu söylüyor ‘Madem ki kentsel dönüşüme alındı burası, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın bize tanımış olduğu haklar var, biz bu haklardan niye faydalanamıyoruz?’ diyor.”