Gündem

YKS ÖĞRENCİSİ: ÇEVRESEL FAKTÖRLER YORUYOR İNSANI

Abone Ol

Nesibe Aydın Yıldızlar Okulu Lise Müdürü Melih Sayar, YKS sınavına sayılı günler kala önemli açıklamalarda bulundu. Hem öğrenciler hem de veliler için dikkat edilmesi gerekenlere değinen Sayar, öğrencilerin planlı bir şekilde çalışmalarının önemli olduğunu belirtti. Sayar, son zamanlarda öğrencilerin stresli olduğunu ve ailelerin üstlerine gitmemeleri gerektiğini dile getirerek, “Velilerin öğrenciyi bu süreçte herhangi bir sıkıntıya ve strese sokacak bir şey yapmamaları gerekiyor. Üstlerine gitmemeleri. Öğrenciler bu dönemde daha stresli ve kaygılı oluyorlar. Anlayışlı tutum sergilemeleri gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.

Milyonlarca öğrencinin gireceği YKS sınavına sayılı günler kaldı. 8-9 Haziran’da yapılacak YKS sınavı öncesinde Öncü Haber ekibi, sınav stresinin azaltılması için ne yapılabileceği ve son günlerde öğrencilerin nasıl çalışması gerektiğine dair Nesibe Aydın Yıldızlar Okulu Lise Müdürü Melih Sayar ile görüşerek önemli bilgiler aldı. Ayrıca YKS öğrencilerine de mikrofon uzatan Öncü Haber ekibi, sınavdan beklentileri ve stresle nasıl başa çıktıklarını öğrencilere sordu.

“Evde TYT- AYT denemelerini süre tutarak, optik kullanarak yaparlarsa eğer avantaj olacaktır”

Sınava çok az bir zaman kala eksik konuların değerlendirilip bol deneme çözümünün yapılmasını vurgulayan Sayar, “Bu süreç içerisinde son 10 günlük kalan sürecimiz var. Bu süreç içerisinde öğrencilerimizin TYT ve AYT konularını tekrar edip eksik ve yetersiz oldukları hissettikleri bölümlerde yoğunlaşmalarını istiyoruz. Özellikle AYT konularını tekrar etmeleri hatırlamaları konusu çok önemli. Ayrıca çıkmış soruları da çözmeleri gerekiyor. Evde TYT- AYT denemelerini süre tutarak, optik kullanarak yaparlarsa eğer avantaj olacaktır. Çünkü sınavda süreler çok önemli. Çalışırken dikkati çabuk dağılan öğrencilerimiz varsa her 40 dakikada 10 dakika mola vermeleri gerekir. Çalışırken motiveleri bozulmayan öğrencilerimiz varsa 2 saatte bir 15 dakika mola vererek ilerlemelerini söylüyoruz. Dinlenme sırasında telefon, tablet gibi şeylerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerimizin paniğe kapılmaması gerekiyor”

Öğrencilerin yetersiz konularını belirleyip devam etmelerini belirten Sayar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Son haftalarda öğrencilerimiz umutsuzluğa kapılmaması gerekiyor. Çünkü son zamanlarda böyle motivasyon kaybına uğrayabiliyorlar. Öğrencilerimizin paniğe kapılmaması gerekiyor. Yetersiz oldukları konuları kendileri oluşturup ilerlemeleri gerekiyor.”

“Bugünlerde sağlıklı beslenme çok önemli”

Son zamanlarda sağlığa dikkat etmeninin önemine dikkat çeken Sayar, “Özellikle bu günlerde sağlığımıza ve beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Herhangi bir problem oluşmaması için beslenmemize ekstra dikkat etmeliyiz. Mevcut düzeylerini yükseltebilmesi için düzenli ve yeterli çalışmaya önem vermeleri gerekli. Plan ve programlı çalışmaları gerekli.” ifadelerini kullandı.

“Aileler öğrencilerin üstüne gitmemeli”

Ailelerin çocuklarına özellikle son günlerde daha dikkatli davranmalarını söyleyen Sayar, “En önemli durumu aileler oluşturuyor. Velilerin öğrenciyi bu süreçte herhangi bir sıkıntıya ve strese sokacak bir şey yapmamaları gerekiyor. Üstlerine gitmemeleri. Öğrenciler bu dönemde daha stresli ve kaygılı oluyorlar. Anlayışlı tutum sergilemeleri gerekiyor.” dedi.

“Çıkmış sorulara da bakarak soru belirleyebilirler”

Son zamanlarda çalışmanın önerilmediğini dile getiren Sayar, “Cuma gününden itibaren sınava çalışmalarının gerek olmadığını söylüyoruz ama bazı öğrencilerimiz çalışmak istiyorlar. İsteyen öğrenciler, konuları çok fazla çalışmadan denemelerle çalışması gerekiyor. Kafalarının karışmaması gerekiyor. Kendilerinin belirlediği çıkmış sorulara da bakarak soru belirleyebilirler.” ifadelerine yer verdi.

“Rahat edebileceği kıyafetler giyilirse çok iyi olur”

Sınav sabahı birçok durumun unutulabildiğini söyleyen Sayar, “Sınav sabahı dikkat etmemiz gerekenler kesinlikle kimlik kartlarını ve sınav giriş belgesini yanlarında bulundurmaları. Yanlarında yoksa sınava giremezler. Görebilecekleri bir yere gidilmeli. Sınav salonundan 10.00’dan sonra çıkışlarına izin verilmiyor. Tüm ihtiyaçlarını halledip sınav salonuna geçmeleri gerekiyor. Rahat edebileceği kıyafetler giyilirse çok iyi olur. İkili kıyafetler giyerek sıcaklama durumunda üstündeki kıyafeti çıkartabilirler. Kesinlikle metal aksesuar yanlarında olmaması gerekli. Kız öğrencileri lastik toka yanlarında götürürlerse güzel olur. Sınav salonuna veliyle beraber gidip kontrol edilirse çok iyi olur.” dedi.

YKS sınavına hazırlanan öğrenciler, sınav heyecanının birçok öğrencide olduğunu belirtti. Öğrenciler şu ifadeleri kullandı:

“Sınav için stres iyi olmuyor”

Emir Efe: Düzce Fen Lisesi öğrencisiydim. Mezuna kaldım. Tıp fakültesi için uğraşıyorum. Biraz stresliyim ama yenmeye çalışıyorum. Çünkü sınav için stres iyi olmuyor. Stres faktörünü yenersem tıp fakültesini kazanacağımı düşünüyorum. Çok çalıştım. 2 senedir uğraşıyorum. Sene başında günde 10 saatleri görmüştüm. Son zamanlarda çalışma saatlerinde az oldu. AYT ile TYT birkaç kere turladım.

“Baskının sebebi çok belirsiz olması”

Alp Arslan: “İlk defa bu sene gireceğim. O yüzden biraz heyecanlıyım. Kendime de güveniyorum. Baskının sebebi çok belirsiz olması. Bu sene çok fazla kişi giriyor sınava zor bir sene olacağını düşünüyorum. Ayrıca çevresel faktörler yoruyor insanı. Sen bir şey yapabilecekken çevren senden hep daha fazlasını beklediği için ister istemez insan geriliyor. Ben kendimi çok kasmadım açıkçası günde 4 saatin üstünde hiç çalışmadım. Ama şuan bulunduğum noktadan memnunum. İstanbul Üniversitesi gemi makine istiyorum. Yapabileceğime inanıyorum. Herhangi bir sorunum yok rahatım ben.”

Haber: Tuğba AKSOY

Kamera: Zeki AŞIKOĞLU

Fotoğraf: Liva Nur ÜNSAL