Düzce’de gelecek nesillere daha temiz bir şehir bırakabilmek amacıyla çevresel sorunlarla etkin mücadele hayati önem taşıyor. Yeşilin ve su kaynaklarının kirliliğin pençesinde olduğu kentte, iyileştirici adımların hızla uygulamaya geçmesi bekleniyor. Buna en önemli katkıyı ise bakanlık sağlıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı özellikle ‘yeşil dönüşüm’ için proje hazırlayan yerel yönetimlere ciddi oranda nakdi destek sağlarken, il genelinde hava kirliliği sorunu, atık su arıtma tesisleri ihtiyacı ve Akçakoca’nın tekrar mavi bayraklarına kavuşması en öncelikli beklenti olarak öne çıkıyor.  

Düzce’de çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve daha temiz bir kentte yaşanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen çevre yatırımları için yerel yönetimlere devlet desteği artarak devam ediyor.  

Yakın zamanda Düzce heyetini ağırlayan ve kentin çevresel ihtiyaçlarına dair sunulan raporu inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, hava kirliliğinden sanayide yeşil dönüşüme sıfır atıktan atık su arıtmaya kadar önemli konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakanlık olarak 2002 yılından bu yana iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm konularında önemli adımlar attıklarına dikkat çeken Bakan Özhaseki, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, ulusal ve uluslararası ölçekte yapılan önemli yatırımlardan bazılarını şu şekilde sıraladı:

“HEDEFİMİZ 3,5 MİLYON METREKARE YENİ KARBON YUTAK ALANI OLUŞTURMAK”

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve ülkemizin karbon stok miktarını artırmak gayesiyle yutak alanlarımıza yenilerini ekliyoruz. 2024 yılı içerisinde hedefimiz 3,5 milyon metrekare yeni karbon yutak alanı oluşturmak.

“İLK AŞAMADA, YÜZDE 88’LİK BİR REKORA İMZA ATTIK” “İLK AŞAMADA, YÜZDE 88’LİK BİR REKORA İMZA ATTIK”

Yine iklim değişikliğiyle mücadelede ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz kapsamında 81 ilimizde 75 milyon 886 bin metrekare alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz; 100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandırmak.

“3 MİLYONDAN FAZLA KONUTUMUZ SIFIR ATIK UYUMLU VE İKLİM DOSTU”

Son 20 yılda sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ürettiğimiz 3 milyondan fazla konutumuzu çevreye saygılı, sıfır atık uyumlu ve iklim dostu olacak şekilde ürettik. Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Programı çerçevesinde şehir merkezlerinde yaklaşık 6000 konutun ısınmada temiz yakıt dönüşümü ile emisyon azaltımı sağladık. İnşası devam eden konutların dönüşümünde de aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Ayrıca, ‘Daha Yeşil ve Yaşanabilir Şehirler’ hedefiyle ülkemiz genelince 1671 km bisiklet yolu, 420 kilometre yeşil yürüyüş yolu yaptık.

“YEREL YÖNETİMLERE 50 MİLYAR TL DEĞERİNDE NAKDİ DESTEK SAĞLADIK”

Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve daha temiz bir çevrede yaşanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen çevre yatırımları için yerel yönetimlere 50 milyar TL değerinde nakdi destek sağladık. Bugüne kadar atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yarısını biz karşıladık. Yani yerel yönetimlere atık su arıtma tesisleri için 7 milyar 700 milyon TL değerinde destek sağladık. Atık suları da yeniden kullanıma sunuyoruz. 2024 itibarıyla arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını yüzde 5,3'e getirdik. Hedefimiz 2028 yılında yüzde 11’e; 2030 yılında ise yüzde 15’e çıkarmak.

“MAVİ BAYRAKTA HEDEFİMİZ DÜNYA BİRİNCİLİĞİ”

Deniz ve kıyılarımızı sıkı bir şekilde denetliyoruz. Denizlerimizin temizliğinin önemli bir göstergesi olan mavi bayraklı plajlarımızın sayısı 567’ye yükseldi. Bu sayıyla dünyada 3’üncü sıradayız. Hedefimiz dünya birinciliği.

YERLİ VE MİLLİ YAZILIM NEFES

Şehirlerimizin hava kalitesini izlemek ve iyileştirmek için teknolojik altyapı imkanlarını kullanıyoruz. Bakanlığımızca geliştirilen yerli ve milli NEFES yazılımı, hava kalitesi değerlerinin il ve ilçelerde mahalle ölçeğinde tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca, havzalarımızı, denizlerimizi, hava kalitemizi ve kirletici vasfı yüksek olan tesisleri online olarak izlediğimiz, Sürekli İzleme Merkezi’mizi kurduk. 2002 yılına kadar, 8 olan Hava Kalitesi Ölçüm istasyonu sayımızı, bugün 380’ya çıkardık.

“SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ MUTLAKA BAŞARIYA ULAŞTIRACAĞIZ”

Dünya Bankası iş birliği ile Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi ile Emisyon Ticaret Sistemi çalışmalarını başlattık. Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında 2030’a kadar üretimde sıfır emisyona ulaşmamız gerekiyor. Bu anlamda sanayicilerimize eşit rekabet ve yeşil finansman imkânı sağlayacak olan Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenleyeceğiz. Sanayide yeşil dönüşümü mutlaka başarıya ulaştıracağız.

1 MİLYON TONDAN FAZLA PLASTİK ATIĞIN OLUŞUMU ENGELLENDİ

Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Uygulaması ile 1 milyon tondan fazla plastik atığın oluşumu engellendi. Bu uygulama ile yaklaşık 7 milyar TL tasarruf edildi, 41 bin 881 ton sera gazı salımı da engellendi.

“188 BİN BİNADA SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde bir dünya markası haline gelen Sıfır Atık ile bugüne kadar 188 bin binada sıfır atık yönetim sistemini hayata geçirdik. Yapılan bu çalışmalar sonucunda 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranını 2023 yılında yüzde 35’e çıkardık. Sıfır Atık ile ülke olarak dünyaya öncülük ediyoruz. Geri kazanım oranımızı 2035 yılında yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz.

“ÇEVRE MÜFETTİŞİ EĞİTİMLERİ VERİYORUZ”

Çocuklarımızda çevre hassasiyetini oluşturmak ve farkındalıklarının arttırılması amacıyla bakanlığımızca Çevre Müfettişi eğitimleri veriyoruz. Ayrıca, ortaokullarda da çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersleri de müfredata girdi.”

Editör: Emirhan Töngel