Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Ülke TV ekranlarında yayınlanan “Arka Plan” programına konuk oldu. Gazeteci Mustafa Yıldız’ın sunumuyla canlı yayınlanan programda, Akşam Gazetesi yazarlarından Dr. Tacettin Kutay, Murat Özer ve Hikmet Genç’in sorularını yanıtlayan Özlü, Düzce ve Türkiye gündeminde yer alan konularda önemli açıklamalarda bulundu. 31 Mart seçim süreci ve sonrası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Özlü, sokak hayvanları sorununa ilişkin çözüm önerilerini de paylaştı. Hükümetin tasarruf tedbirlerini desteklediğini açıklayan Özlü, özellikle belediyelerdeki gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesi için yerel yönetimler reformuna ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
“HİÇBİR ANKETTE İKİNCİ PARTİ OLMADIK, HEP BİRİNCİYDİK”
Yerel seçim sürecinde temiz ve sade bir dil kullandığını, sadece yaptığı ve yapacağı projeleri anlattığını kaydeden Özlü, “2024 ve sonrası için 100. yılda Düzce için 100 proje kitabı hazırlamıştık. Kampanya süresince bu kitapta ifade edilen projelerimizi Düzcelilere anlattık. 5 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Tam zamanlı belediye başkanlığı yaptım. Düzce’de kalıcı, şehrin çehresini değiştirecek projelere imza attık. Seçimlerde de Düzceliler geçen 5 yılı değerlendirdiler, gelecek 5 yılda yapacaklarımıza baktılar bize güven tazelemesi oldu. 31 Mart seçimlerinin sonuçları Düzce açısından bir sürpriz değildir. Daha önce yaptığımız anketlerde hep önde çıkıyorduk. Hiçbir zaman, hiçbir ankette ikinci parti olmadık, hep birinciydik. O nedenle ortaya çıkan sonuç bizim açımızdan çok bilinmeyen bir durum değildi. 31 Mart seçimlerinden sonra da önümüzdeki dönem Düzce için yapacağımız 100 projeye odaklandık ve bunlar üzerinde çalışıyoruz” dedi.
“UYUTMAYA VETERİNERLERİN KARAR VERMESİ LAZIM”
Sokak köpekleri sorununa ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini de paylaşan Başkan Özlü, yasalarda hiçbir sorun olmadığını, uygulamalardaki zafiyetlerin giderilmesi gerektiğini kaydetti. “İşin özü sokak hayvanlarını kısırlaştırmaktan geçiyor” diyen Özlü, bu konuda belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “Bir sokak hayvanın ömrü 3 veya 5 yıl. Kısırlaştırdığımız zaman üreme duruyor, ikincisi sakinleşiyor. Bizim bugün hedef almamız gereken veya sorun olarak karşımıza çıkan grup saldırgan sokak hayvanlarıdır. Saldırgan olmayanlar ile bir problem yok. Onlar da canlı, en az bizim kadar yaşama hakkı var. Bunların hepsini toplayalım bir alanda bakalım, bunları yok edelim, sokaklardan temizleyelim demek doğru bir düşünce değil. Şahsen uyutmaya karşıyım, bu da doğru bir yaklaşım değil. Uyutulması gereken hallere de veterinerlerin karar vermesi lazım, siyasilerin değil. Benim görüşüm yeni bir yasa çıkmasından ziyade, saygıdeğer cumhurbaşkanımızın bir genelge ile mevcut yasaların belediyeler tarafından uygulanmasını talimatlandırmalarıdır.”
Özlü, Düzce’de uyguladıkları kısırlaştırma odaklı çözüm mekanizmasını ise şu şekilde anlattı: “Üçlü bir mekanizma gerekiyor. Bir ayağı Tarım ve Orman Bakanlığı, bir ayağı yerel yönetimler, bir ayağı da hayvanseverler olacak. Böyle bir mekanizmaya ihtiyaç var. Biz 2019 yılında modern bir hayvan barınağı inşa ettik, bu tesis Avrupa Birliği standartlarındadır. İlçelerde de ilkyardım ve kısırlaştırma merkezleri kuruyoruz. 2 ay önce katı atık birliği tüzüğünde bir değişiklik yaptık ve il bazında çözüm üretmek için sokak hayvanları konusunu da birliğin görevleri arasına koyduk. Çözümü çok zor bir sorun değil. Hükümetimiz görevini yapmış, yasa çıkarmış. Yerel yönetimlerin bu yasanın uygulanması noktasında gerekli hassasiyetleri göstermesi gerekir.”
“YEREL YÖNETİM REFORMU ÇIKARILMALI”
Merkezi hükümetin yerel yönetimlerle ilgili alması gereken bazı tedbirler olduğuna dikkat çeken Özlü, özellikle bu dönem içerisinde yerel yönetim reform paketi çıkarılması gerektiğinden söz etti. Yerel yönetimlerle ilgili 98 kanun bulunduğunu, bunların bir kısmının ise 100 yıllık olduğunu ifade eden Özlü, kanunların güncellenmesi ve yerel yönetimlerin içinde bulundukları mali sıkıntıların mutlaka giderilmesi gerektiğini belirtti. İller Bankası payı dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesini önemle vurgulayan Özlü, şunları söyledi: “Benim önerim nüfusa göre bu paranın dağılması. Herkes eşitse, vergi gelirlerinden alınan payın da eşit olması lazım. Yazın nüfusu artan belediyeler var. O da ayarlanabilir. Bu düzenleme yapılmadığı müddetçe bizim belediyecilik hizmetlerimizin gelişmesi, büyümesi biraz zor. Ben özellikle yerel yönetim konusunda ciddi bir düzenleme yapılmasından yanayım. Mesela bizim gibi şehirlerde itfaiye teşkilatlarının ve su yönetimlerinin birleşmesi lazım. Ciddi bir israf var. Bu israfın önlenmesi için yapısal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.”
“MALİ YÖNDEN SAĞLAM YAPIYA GEÇMEZSEK, HİZMET ŞANSIMIZ KALMAZ”
Hükümetin tasarruf tedbirlerini desteklediğini ve Düzce Belediyesi olarak aynen uyguladıklarını anlatan Özlü, yerel yöneticilere de yol gösterici açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Birçok yerel yönetimde bütçe bilinci yok. Bu dönem özellikle 2024 yılı içerisinde bütçelerinde gelir-gider dengelerini sağlayıcı kararlar almaları gerekiyor. Düzce’de bunu yapıyoruz. Mali yönden sağlam bir yapıya geçmezsek, önümüzdeki dönemde hizmet etme şansımız kalmaz. Bir de insan kaynakları konusu var. Belediyelerimizde bir iş yükü ve işgücü analizi yapmakta fayda var. Ne kadar iş yükü var, o kadar insan kaynağı, ne kadar hizmete ihtiyacımız var, o kadar personel düzenlemesi yapılması gerekiyor. Çünkü bir şey yapılmazsa şu andaki durum çok sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı.
Son olarak Konuralp Antik Tiyatrosu’ndaki kazı çalışmalarından söz eden Başkan Özlü, tarihi gün yüzüne çıkarmak amacıyla yaptıkları çalışmanın nihai hedefinin ise Konuralp’i destinasyon merkezi yapmak olduğunu söyledi. Kazıları bu yıl tamamlayarak restorasyona başlamak istediklerini anlatan Özlü, antik tiyatronun ziyarete açık olduğunu vurgulayarak herkesi görmeye davet etti.