Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Düzce Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Düzenlenen programda konuşan Kurtulmuş, Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren İsrail’e tepki göstererek, “İsrail'in bir yıldır Gazze'de devam ettirdiği bu katliamlar, bu soykırımlar aslında yeni bir döneme geçen dünyadaki dengeleri çok derinden sarsan fevkalade hayati gelişme olarak orta yerdedir” dedi. Kurtulmuş ayrıca, gelişen yeni dünya denkleminde Türkiye’nin en önemli ülkelerden birisinin olduğunu söyledi.
2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni öncesinde Düzce Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret eden Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Düzce Üniversitesi Anı Defteri’ni imzalayarak Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir’le bir araya geldi.
Türkiye’de İlk Kez Düzce Üniversitesi’nde Kurulan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Ziyaret Edildi
Daha sonra Türkiye’de ilk kez Düzce Üniversitesi’nde kurulan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’ni ziyaret eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, XR teknolojisini kullanarak öğretmen adaylarını, geleceğin eğitim yaklaşımlarına hazırlayan merkez hakkında Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Genç’ten bilgi aldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Maarif Modeli kapsamında başlatılan pilot uygulamayla, öğretmenlerin bilimsel beceri ve süreç odaklı eğitim yöntemlerine uyum sağlamasının amaçlandığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, merkez ile Üniversitenin; eğitim teknolojileri alanında Türkiye’de ve dünyada rol model olmayı hedeflediğine dikkat çekti. Düzce Üniversitesi’nde eğiticilerin eğitiminin de kapsamlı bir programla yürütüldüğünü söyleyen Rektör Sözbir, programın eğitimcilerin XR teknolojisi ile dijital sınıflarda daha etkili bir şekilde öğretim yapmalarını sağlamak amacıyla tasarlandığını da kaydetti.
Rektörlük ziyareti sonrasında 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne geçildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Düzce Valisi Selçuk Aslan, İstanbul Milletvekili Yahya Çelik, Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, 65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile protokol üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u Ağırlamaktan Onur Duyuyoruz”
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi İcra Sanatları Fakültesi Ses Sanatçısı Öğr. Gör. Emin Karadayı ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen Türk Halk Müziği Dinletisi ile başlayan programın açılış konuşmasını, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir gerçekleştirdi. Bu anlamlı günde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u ağırlamaktan onur duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Sözbir, “Başbakan Yardımcısı, Kültür ve Turizm Bakanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak ülkemize vermiş olduğu üstün hizmetler için şahsım ve Üniversitem adına kendisine çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“Türkiye Yüzyılı’nda Üniversiteler Milli Teknoloji Hamlesinin Lokomotifidir”
Türkiye Yüzyılı’nda; üniversiteleri milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olarak nitelendiren Sözbir, geleceğin güçlü Türkiye’sinin inşasında öncü rolü bulunan üniversitelere büyük sorumluluklar düştüğünü, Düzce Üniversitesi’nin de bu sorumluluğunun bir gereği olarak azimle çalıştığını, ürettiği akademik bilgiyi sanayiciyle paylaştığını ve değer ürettiğini vurguladı. Düzce Üniversitesi’nin, girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge alanlarına özel önem verdiğini belirten Rektör, “Üniversitemiz, TEKNOFEST’te art arda 5 birincilik ödülü kazanarak bizleri gururlandırmıştır. Türkiye’nin küresel bir aktör olması için yüksek teknoloji üretimi, Ar-Ge ve inovasyon konularında yetişmiş insan gücüne ihtiyacı bulunmaktadır. Öğrencilerimizi bu bilinçle yetiştiriyor, Türkiye Yüzyılı’nı değişimin öncüsü gençlerin inşa edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Düzce Üniversitesi Farklı Misyonlarıyla Yeni Nesil Üniversite Olmayı Başardı”
Düzce Üniversitesi’nin 2006 yılında kurulan genç bir üniversite olmasına rağmen, kazandığı başarılarla bir marka üniversite olmayı başardığına dikkat çeken Prof. Dr. Nedim Sözbir, “Avrupa Üniversiteler Birliği’ne tam üye olan Üniversitemiz, dünya politikasının şekillenmesinde büyük bir role sahip enerji alanında, Ortadoğu’da ilk 10’da ve Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci sırada bulunmaktadır. Hem eğitim, hem araştırma, hem teknoloji üretimi, hem de bölgesel kalkınma başta olmak üzere farklı misyonlarıyla yeni nesil üniversite olmayı başarabilen Üniversitemiz, ülkemizin geleceğine değer katmaya devam etmektedir.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Programda konuşan Düzce Valisi Selçuk Aslan, yeni akademik yılın bilimle geçmesi, başarıyla olgunlaşması dilekleriyle bilimin ışığında çalışmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve sözü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a bıraktı.
“Düzce Üniversitesi, Kuruluşundan Bugüne Büyük Bir Gelişim Gösterdi”
2024-2025 Akademik Yılı Açılış Dönemi’nin ilk dersini vermek üzere kürsüye davet edilen Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Düzce Üniversitesi’nin kuruluşundan bugüne büyük bir gelişim gösterdiğini dile getirerek yeni akademik yılın hayırlı ve verimli olmasını temenni etti.
Gelişen Yeni Dünya Denkleminde En Önemli Ülke Türkiye
Dünyadaki gelişmeleri, Türkiye ve bölgeye yansımalarını değerlendiren Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, dünyanın yeni bir dönemin başlangıcında olduğunu ifade ederek yaşanan iki büyük gelişmeyi aktardı. Berlin Duvarı’nın yıkılışıyla 1945-1990 arasında iki kutuplu dünya sisteminin çöktüğünü belirten Kurtulmuş, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ağustos 2022’de Afganistan’dan çekilmesiyle tek kutuplu dünya sisteminin de çöktüğünü sözlerine ekledi. Önümüzdeki dönemin en temel özelliğinin çok kutupluluk olduğuna işaret eden Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, gelişen yeni dünya denkleminde en önemli ülkelerden birinin Türkiye olacağını vurguladı.
Kurtulmuş, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Şunu çok açık şekilde söyleyebiliriz ki, önümüzdeki dönemin en temel özelliklerinden birisi 'çok kutupluluk' olacaktır. Bu da şu demektir. Başta bizim içinde bulunduğumuz coğrafya olmak üzere dünyanın birçok yerinde yeni güç merkezleri, yeni güçlü ülkeler ortaya çıkacak, yeni dengeler ve yeni denklemler oluşacaktır. Çok kutuplu yeni dünyanın gelişmeleri içerisinde bu bölgenin büyük ülkelerinden birisi olan, dünyada özellikle Cumhuriyet'imizin ikinci asrında 'Türkiye Yüzyılı' olmasını temenni ettiğimiz büyük gelişmeleri, büyük birtakım fırsatları barındıran bu önümüzdeki süreçte gelişen yeni dünya denklemleri içerisinde en önemli ülkelerden birisi Türkiye olacaktır. Potansiyeli, genç nüfusu, jeostratejik konumu itibarıyla, yani hangi denklemi alırsanız alın, Türkiye önümüzdeki dönemin, bu çok kutuplu dünya dengelerinin en önemli ülkelerinden birisi olacaktır. Maalesef yeni dönenim belirsizliklerini artıran, bu çok kutuplu dönemde önemli gelişme olarak da İsrail, 1 yıldır bölgede ateş çemberi değil büyük bir ateş çukuru açtı ve o ateş çukuruna bütün bölge ülkelerini de itmeye çalışıyorlar. Delicesine davranışlarıyla, meczup tavırlarıyla, siyaset ve akıl dışı tavırlarıyla aslında açtıkları çukura, kendileri de düşmeye aday bir ülke, yönetim olarak duruyorlar. İsrail'in bir yıldır Gazze'de devam ettirdiği bu katliamlar, bu soykırımlar aslında yeni bir döneme geçen dünyadaki dengeleri çok derinden sarsan fevkalade hayati gelişme olarak orta yerdedir. Ancak İsrail'in bu saldırgan tavrının, dünyada yeni bir gelişmeye de sebep olabileceğini görüyoruz. Örnek olsun diye söylüyorum. Arkasına aldığı güçlerle, başta ABD ve bazı Avrupa ülkeleri olmakla kendisine hiçbir şekilde dokunulamayacağını zanneden İsrail’e, Amerika'nın bütün desteğine rağmen, Birleşmiş Milletlerdeki bütün engelleme girişimlerine rağmen dünyanın hemen hemen tamamı karşı çıkmış, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başvurusuyla da Uluslararası Adalet Divanında 'dokunulamaz' zannedilen İsrail'e dokunulmuştur. Şimdi bundan sonraki dönemde, önümüzdeki süreçte çok daha önemli gelişmelerin olacağını hep birlikte göreceğiz."
“Türkiye Arz-ı Mev’ud’un Gerçekleşmesine Asla Müsaade Etmeyecektir”
Yeni dönemin belirsizliklerini arttıran bir gelişmenin de İsrail’in bir yıldır devam eden ve bölgeyi ateş çukuruna dönüştüren saldırıları olduğunu söyleyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ABD’nin tüm desteğine rağmen Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e dokunulduğunun altını çizdi. 1917’de Osmanlı Devleti’nin Filistin’den çekilmesiyle ilk perdenin açıldığını ifade eden Kurtulmuş, 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgali ve yaşanan Arap Baharı ile ikinci perdenin de açıldığını dillendirdi. Üçüncü perdenin işgal, ilhak ve imha politikasına devam eden İsrail’in, Gazze’yi işgali ile başladığına dikkat çeken TBMM Başkanı, İsrail’in Arz-ı Mev’ud’u gerçekleştirmek istediğini, Türkiye’nin buna müsaade etmeyeceğini, bu saldırgan tavrın tüm dünya ülkeleri tarafından engellenmesinin dünya barışı için şart olduğunu belirterek birlik ve beraberlik mesajı ile sözlerini sonlandırdı.
Düzce Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.