Sağlık & Çevre

YA SEVKLE YA DA GÖNÜLLÜ: HASTALAR BURADA ŞİFA BULUYOR

Düzce Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin hastaneye dönüştürülmesine rağmen hala deneyimli uzman hekim ve ortodontistlerin görev almaması nedeniyle çoğu hasta, komşunun yolunu tutuyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesindeki ortodonti kliniği, 33 ünite ve 28 hekimle Bolu'nun yanı sıra İstanbul, Ankara, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın, Sakarya ve Kocaeli'den hastalara hizmet sunuyor.

Abone Ol

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi bünyesindeki ortodonti kliniği, diş ve çene bozuklukları tedavisinde bölgeye hizmet veriyor.

Merkezdi hastaneye dönüştürüldü

Yıllarca diş çektirmek için bile Bolu’ya gitmek zorunda kalan Düzceli hastalar, Düzce Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin hastaneye dönüştürülmesinin ardından rahat bir nefes alsa da tecrübesiz hekimlerin diş çekmek için dahi hastaları BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ne göndermesi dışa bağımlılığın devam etmesine neden oldu. Türkiye’de sayıları çok olmamasına bağlı olarak genellikle özelde çalışan ortodontistlerin kısa sürede ilden ayrılması nedeniyle çene cerrahisi işlemlerinin sık sık sekteye uğradığı Düzce Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde özverili yöneticilerin de desteği ile yavaş yavaş düzen oturmaya başlasa da hala çok sayıda hasta, Bolu’ya gitmeye devam ediyor.

12 yıl önce kurulan klinik Düzce’den hastalara tedavi olma imkanı sunuyor

BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 12 yıl önce kurulan klinik, 33 ünite ve 28 hekimle Bolu'nun yanı sıra İstanbul, Ankara, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın, Sakarya ve Kocaeli'den hastalara tedavi olma imkanı sunuyor.

BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Musa Bulut, yaptığı açıklamada, "Batı Karadeniz'de en geniş kapsamlı ortodonti kliniği" olarak Bolu ve çevre illerden hastalara aynı gün içerisinde işlemlerine başlayarak hizmet verdiklerini söyledi.

Bulut, klinikte diş ve çene bozukluklarının tedavisine yönelik hizmet verdiklerini dile getirerek, "Çene genişletmeleri, geri kalan çenelerin ilerletilmesi, alt çene ve üst çene olabilir bu, tel tedavisi ve çene ameliyatları yapıyoruz. Diş hekimliği kapsamında bakıldığında doğumdan itibaren dudak ve damaktaki yarıkların tedavisi de ortodonti kliniğinde yapılıyor." dedi.

Ortodontik muayenenin kalıcı dişlerin çıkmasıyla yapılması gerektiğini belirten Bulut, şunları kaydetti:

"Bu da kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ile 7 yaşa denk geliyor. Daimi dişlerin sürmeye başlamasıyla aileler muayene için çocuklarını bize getirebilirler. Birçok hekimden 'Çocuğun gelişimi bitsin, öyle ortodontiye getirin.' diye bir şeyler duyuyoruz. Hastaları yanlış yönlendiriyorlar. Bu yönlendirmenin sonucunda da hastaların gerekli düzeltimlerini yapabileceğimiz, kemik büyümesinin hızlı olduğu zamanı kaçırdığımız çok fazla hastamız oluyor. İleride de bu çene yamukluklarının ameliyatla düzeltilmesi gerekiyor. Böyle olmaması için 7 yaşından itibaren düzenli olarak 6 ayda bir fakültemize gelmeleri gerekiyor."

Bulut, büyüme gelişim atılımının zirve döneminin kızlarda 10 ile 11 yaş, erkeklerde 13 ile 14 yaş olduğunu aktararak, "Kemik gelişiminin hızlı olduğu yaşlarda çenelerdeki bozuklukları kemiklerin büyümesini yönlendirerek düzeltebiliyoruz. Bu gibi düzensizliklerde geç kalındığı durumlarda çene cerrahisiyle ameliyat gerçekleştiriyoruz. Ameliyatlarla hastaların çene bozuklukları düzeltiliyor." ifadelerini kullandı.

Klinikte Avrupa standartlarında hizmetin verildiğini anlatan Bulut, "Gerçekten imkan olarak Türkiye'deki fakültelerde hem asistanlarımızın hem öğrencilerimizin eğitim aldığı, aynı zamanda hastalara maksimum seviyede hizmet verebildiğimiz bir klinik. Avrupa standartlarında halkımıza tedavi hizmeti sunuyoruz." diye konuştu.