Ekonomi

VATANDAŞLARDAN ÇAĞRI: “DEVLET FİYATLARI DENETLEMELİ”

Yüksek enflasyon, pazaryeri tezgahlarındaki fiyatlara da yansıdı. Düzce’de Aziziye Mahallesi’nde kurulan kapalı pazaryerinde, fiyatlar cep yaparken vatandaşlar duruma tepki gösteriyor. Kapalı Pazaryerinde esnaf ve vatandaşlara mikrofon uzatan Öncü Haber ekibi, bir dokunup bin ah işitti. Özellikle pazaryerinde alışveriş yapan vatandaşlar fiyatların denetlenmesini isterken, esnaflar ise tezgahlardaki ürünlerin fiyatlarının normal olduğu görüşünü savundu. Öte yandan, Düzce Belediyesi iştiraki...

Abone Ol

Yüksek enflasyon, pazaryeri tezgahlarındaki fiyatlara da yansıdı. Düzce’de Aziziye Mahallesi’nde kurulan kapalı pazaryerinde, fiyatlar cep yaparken vatandaşlar duruma tepki gösteriyor. Kapalı Pazaryerinde esnaf ve vatandaşlara mikrofon uzatan Öncü Haber ekibi, bir dokunup bin ah işitti. Özellikle pazaryerinde alışveriş yapan vatandaşlar fiyatların denetlenmesini isterken, esnaflar ise tezgahlardaki ürünlerin fiyatlarının normal olduğu görüşünü savundu. Öte yandan, Düzce Belediyesi iştiraki BELTAŞ’ın kapalı pazaryerinin dış cephesinin kapatılması ile ilgili kendilerinden para talep edilmesine esnaflar olumlu yaklaşıyor.

2025 yılının ilk günlerinde semt pazarlarında fiyatlar ne durumda? Öncü Haber ekibi bu sorunun cevabını alabilmek için Aziziye Mahallesi’nde kurulan Kapalı Pazaryeri’ne giderek vatandaş ve esnafın nabzını tuttu. Pazaryeri, sabah saatlerinden itibaren alışverişe gelen vatandaşlar ve tezgahlarını kuran esnaflarla dolup taşarken, fiyatların yüksekliği ve denetim eksiklikleri hakkında pek çok vatandaş şikayetlerini Öncü Haber mikrofonuna aktardı.

Ayrıca Kapalı Pazaryeri’nde, esnafların kış aylarının gelmesiyle birlikte Düzce Belediyesi’nden talep ettikleri pazaryerinin dış cephesini kapatma çalışmaları başladı. Düzce Belediyesi İştirak Şirketi BELTAŞ’ın çalışmalar için para talep etmesini Öncü TV’ye değerlendiren esnaflar, durumdan şikayetçi olmadıklarını dile getirdi.

Yılın İlk Pazarında Fiyatlar Ne Durumda?

Esnaf ve vatandaşların görüşleri:

“Fiyatlar esnaflar için yüksek, şikayetçiyiz ama yapacak bir şey yok”

Esnaf Yakup Şen: Herkes eşit miktarda para almadığı için, çoğu vatandaş ihtiyacını alamıyor. Herkesin parasına göre pazarda ürün var. Fiyatlar esnaflar için yüksek, şikayetçiyiz ama yapacak bir şey yok. Yılbaşından dolayı halde meyvelerde biraz artış oldu, fiyatlar yüksek olduğu için pazarda satılmıyor. Başkandan Allah razı olsun pazaryerinin etrafını kapatıyor. Bizden tezgah başına 15 bin TL ücret talep edildi. Burayı yaparken bizden belediye bir lira para almadı, belediyenin ihtiyacı varsa karşılanacak tabii.

“15-20 gün sonra pazaryeri komple kapanmış olacak”

Esnaf Feridun Ilgaz: Fiyatlarımız sezon başından beridir standart olarak devam ediyor. Vatandaşlardan fiyatlara pahalı diyenler var, niye hala fiyatlar düşmedi diyenler var. Genelde standart hep aynı fiyattan sattığımız için, devamlı müşterilerimiz sorgusuz direkt alıyorlar.

Pazaryeri çevresini kapatma çalışmaları başladı. Kuzey kanat bitti yakında güney kanadına başlayacaklar. Yaklaşık 15-20 gün sonra pazaryeri komple kapanmış olacak.

“Vatandaşların maaşlarına orantılı olarak fiyatlar pahalı geliyor”

Esnaf Mehmet Malakçıoğlu:  Şuan da fiyatlar ucuz ama vatandaşların maaşlarına orantılı olarak fiyatlar pahalı geliyor.   

Arkadaşlar pazaryerinin kapatılması noktasında şuan da çalışmalara devam ediyor, kendilerine teşekkür ederiz. Biz burayı kamyon brandası ile kapatmak istediğimiz de bizden 15 bin lira istediler. Bu durum toplu olarak yapıldığından dolayı gayet makul bizim için. Maliyet hesabı yapıldığı zaman fiyat gayet makul.

“Nakliye fiyatları yüksek olduğu için meyve fiyatları yüksek geliyor”

Esnaf Üzeyfe Yılmaztürk: Fiyatlar çok halkın istediği gibi değil ama çok da fena değil. Nakliye fiyatları yüksek olduğu için meyve fiyatları yüksek geliyor. Biz yüksek aldığımız için üzerine kar koymak zorundayız. Biz de biraz üzerine koyduğumuzda fiyatta bir uçurum oluyor. Halktan da bu niye yüksek, daha ucuza veremezsiniz gibi tepkiler geliyor. Biz de çok satamıyoruz, 100 kilo satabilecekken 50 kilo satabiliyoruz.

Burası kışın her tarafı açık olduğu için ne giyerseniz giyin soğukta bütün esnaf hasta. O yüzden rüzgarı kesmek için belediyemiz böyle bir şey uygun görmüş onu yapıyorlar en azından soğuk kesiliyor.

 “Yazık günah bu vatandaşa, hep idare ediyoruz”

Vatandaş Cemil Matır: İhtiyaçlarımızı karşılıyoruz ama alım gücümüz düşük, elimizdeki para hemen bitiyor. Yazık günah bu vatandaşa, yapacak bir şey yok hep idare ediyoruz.

“40 lira olur mu bir pırasa, 100 lira olur mu bir lahana?”

Vatandaş Melek Akyüz: Fiyatlar berbat, hiçbir şey diyemeyeceğim. Hiçbir fiyat diğerini tutmuyor. Her tezgahta farklı hiçbir denetim de yok. Yazık günahtır böyle olur mu? Bu kadar serbest piyasada olmaz. İhtiyaçlarımı karşılayamıyorum kiracıyım bir de. Faturalarım da emeklimle ödeniyor her şeyim onunla ödeniyor. Üniversiteye giden bir kız çocuğum var. 40 lira olur mu bir pırasa, 100 lira olur mu bir lahana?

“Devletin bu esnafları denetlemesi lazım”

Vatandaş Ferit Yıldız: Avrupa’da yaşıyorum, Türkiye’ye geldim. Devletimizden Allah razı olsun. İnsanların haklarını veriyorlar ama insanlar şükretmesini bilmiyor. Türkiye’de herkes kendi kafasına göre fiyatları koyuyor. Devletten istediğim bir şey var bu esnafları incelemesi lazım, denetim yapması lazım. Fındık konusuna geçeyim, tüccarlar bir whatsapp grubuna geçmişler. Bu fiyatları kendi kafalarına göre yapıyorlar. Bugün 1 yevmiye fındığın 1250-1400 şeklinde geçiyor. Hesapladığım zaman bana bir şey kalmıyor. Devletten ricam budur bu tüccarları denetlemesi lazım. Alttan işlerini yapıyorlar. Yazık bu insanlara 40 derecenin içinde fındık topluyorlar. 75 yaşında adam geliyor fındık topluyor. Maalesef bugün Türkiye’de doğru dürüst bir denetim yok, Avrupa’da öyle değil. Ben bugün geldim buraya 200 euro’yu bozuyorum yarın bir bakıyorum cebimde para yok. 

Bugünkü asgari ücrette devlet kaşıkla veriyor öbür taraftan kepçeyle alıyor. Adam 70 yaşında 12 bin 500 lira emekli alıyor, bu adamlara yazık değil mi. Evi olmayan geçinemez. Devlet bugün 2500 lira artış yaptı ya fırsatçılar hemen ev kiralarını yükseltti. Devletin bunları incelemesi lazım, geleceksin buraya. Ama o kirada kalan insanlar da gidecek bir danışacak. Vatandaş ne yapsın, mal sahibi diyor ki; işine gelirse. Avrupa’da öyle bir şey yok. Belirli bir fiyat var kira atıyorum 800 euro, sana bir fiyat veriyor atıyorum 30 euro, ondan hariç zam yapamıyor. O zamı yaparsa devlete fazla verdi vermesi lazım. Maalesef Türkiye’de bunlar yok.