Gündem

VATANDAŞLAR KADERİNE TERK EDİLMİŞ

Loading...

Abone Ol

Metek TOKİ’de ki sel felaketinden sonra apartmanda oturan mağdur vatandaşların evleri ve bodrum katları büyük zararlar gördü. Dere yatağının yakınında olan apartmanların bodrum katlarında büyük ölçüde hasar tespit edildi. Elektrik tesisatları ve binalara su verilen su pompaları sular altında kaldı.

4 ay önce yaşanan sel felaketinde birçok siyasinin, Düzce Belediyesi ve AFAD olmak üzere birçok kurum bölgeye gidip ziyarette bulundular. Fakat bölgede konuyla alakalı hiçbir yardım ve çalışmada bulunulmadı. Vatandaşlar dereden gelen foseptikten ve selin bıraktığı hasardan mağdur. Vatandaşlar buranın site olduğunu ve buraya bakamayız diyen Belediye için isyanda bulundular ve burada oturanlar buranın hasarını kendi ceplerinden karşılamaya çalıştıklarını ancak buna güçlerinin yetmediğini dile getirdi.

Vatandaşların şikayeti üzerine Metek TOKİ’ye giden Başkan Cemşit, vatandaşları olay yerinde dinledi ve yetkililerden burası için çalışma ve gerekli yardımda bulunmaları gerektiğini dile getirdi. Başkan Cemşit, Öncü Haber ekibi ile vatandaşlar ile bir araya gelerek şunları söyledi:

“Burada çok kötü bir mağduriyet yaşanıyor. Dairelerde yaşayanlar evlerini terk etmek zorunda kalmışlar. Kalorifer tesisatları, pompalar çok kötü durumda. Elektrik panoları çok kötü durumda. Burada insanlar çok zorluk altında yaşıyorlar. Hiçbir söz yerine getirilmemiş. Hasara uğrayan binaların 160 bin TL hasar tespit komisyonu tespit edilmiş. 160 bin TL ödenek verileceği söylenmiş fakat bu aileye 12 bin TL ödeme yapılmış.

“Niye insanlar burada yalnız başına bırakılıyor?”

Bunun dışında da aşağıda ki pompaların bir tanesi 13 bin TL civarında, 6 tane pompa bozuk. Buna hiç kimse el atmıyor. AFAD İl Müdürlüğü’nün yazısı elimizde var. Zarar tespit raporunda elektrik panoları, kazan daireleri, su depoları ve yangın pompaları olduğu ve yazımız ekinde gönderilen 59. Maddeye giremediğinden dolayı hasar ödemesi yapılmayacağını vurguluyorlar. Bu binaları devlet yaptı. Bu binalarda oturmak suç mu? Ben ilk önce bunu soruyorum. Niye insanlar yalnız başına bırakılıyor burada? Devletin, Belediyenin özellikle burada yaşayan insanların yanında olması gerekiyor. Bu zararlarının kesinlikle karşılanması gerekiyor. Burası TOKİ’nin yaptığı konutlar ve Toki’nin yaptığı hatadan dolayı burada insanlar mağduriyet yaşıyorlar. Arkamızda dere var birazdan oraya da gideceğiz. O derenin kenarında gerçekten hiçbir önlem alınmamış. Dere en ufak bir taşkında, olduğu gibi bu binaların altını su basıyor.

Burada bir de foseptik tevsi istasyonu var. Bu istasyonda yaklaşık 3 tane pompa çalışıyor. Burası Düzce’nin kanalizasyon kotunun altında olduğu için toplanan foseptikler oradan pompalarla ana hatta basılıyor.

“Bu tabi ki TOKİ’nin hatası”

Sel akşamı da pompalar su altında kaldığı için motorları yandı ve su basamadılar. Ve birkaç tane eve su bastı. Foseptikle birlikte derenin taşkınından geldi. Bu tabi ki TOKİ’nin hatası. Belediye’nin hatası ve tabi ki DSİ’nin de hatası var. Çünkü bu derenin ıslah çalışmaları yapılmamış. Dere olduğu gibi kendi başına bırakılmış. Her yağmurda her sel de bu arkadaşlarımız mağdur oluyor. Bizim evlerimizin hasarı ne olacak diye düşünüyorlar. Kader diyemeyiz buna tabi ki hiçbir önlem alınmamış çünkü. Burada ki insanların gerçekten devlet desteğine ihtiyacı var. Bir an önce Belediye Başkanının, DSİ’nin, AFAD’ın verdiği sözleri tutmasını istiyoruz. İşin özü ağlanacak halimize gülüyoruz. Bu işin fıtratında var dere kenarından taşının diyebilirler, fakat burayı Toki yaptı.”

Metek TOKİ’nin ana yöneticisi ise konuyla alakalı şu sözlere yer verdi:

“Mağduriyetimiz, belli, tespitler belli fakat başvuracağımız birim belli değil. Maalesef muhatap bulamıyoruz. Afetin olduğu zaman burası berbat bir durumdaydı. Aşağıda dediğimiz gibi 7 nüfuslu bir ailenin 1 sakat annesi vardı. Kadını kurtardık neyse ki can kaybı olmadı. Olayın olduğu gece buraya birçok siyasi geldi. Milletvekilleri geldi, Vali geldi. Birtakım sözler verildi fakat verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Olayın sıcaklığı geçtikten sonra unutulduk ve biz sizi tanımıyoruz dediler. İşin özü bu. Buranın site olduğunu söylüyorlar yardım etmiyorlar fakat kendileri buradan bir talebi olduğunda siz resmi site değilsiniz diyorlar. Eğer site sıkıntıyla siteyi kaldırın mahalle yapın Burada yaşanan sel felaketinin site olmasıyla hiçbir bağlantısı yok. Site’nin gücü de bu enkazı buradan kaldırmak için yeterli değil.”

Sel felaketinden mağdur olan diğer site sakinleri ise şunları söyledi:

“Belediyemize sosyal medyadan başvuru yaptığımızda, geldiler buraya baktılar. Burası site içerisinde biz bir şey yapamayız dediler. Biz buraya selden dolayı yardım istedik zaten. İlgilenmesini istiyoruz herkesin. Çocuk parkımızda ki pis kumlarla oynuyor çocuklarımız. Foseptik karıştı kuma lağımlı kumları elliyorlar. Parkımıza kum da istiyoruz.”

“Kanalizasyon kokusuna yemek yiyemiyoruz. Benim çocuğum kokudan yemek yiyemiyor. Yalan söylemekle böyle şeyler olmaz, oy zamanı geliyorlar oy istemeye. Kokular geliyor artık eve. Giden bakmıyor bir daha buraya. Yazık değil mi bize. Geldi baktı Belediye Başkanı. Özellikle söz verdi. Gidiş o gidiş, bir daha ne gelen var ne giden.”