Sağlık & Çevre

VALİ ASLAN: TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI VATANIN KORUNMASI KADAR ÖNEMLİ

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında ‘Yonca Tohumu Dağıtım Töreni’ gerçekleştirildi. Programda tarım arazilerinin mutlak şekilde korunması gerektiğini belirten Vali Aslan, “Gıda arzı güvenliğini sağlayamazsak eğer gıda arzı güvenliği topraktan elde ediliyor bu sirkülasyonu sağlayamazsak bindiğimiz otomobillerin lükslüğü yaşadığımız evlerin konforu bizleri doyurmayacak.” açıklamalarında bulundu.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında ‘Yonca Tohumu Dağıtım Töreni’ gerçekleştirildi. Programa Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, İl Özel İdare Sekreteri Mehmet Hayri Şen ve üreticiler katıldı. Programda tarım arazilerinin korunması ve yoncanın süte dönüşme oranının en karlı yem bitkisi olması sebebiyle üretiminin arttırılması gerektiği vurgulandı.

“Kaba yem ihtiyacımız yıllık 836 bin tondur”

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, programda gerçekleştirdiği konuşmasında yoncanın ekimini arttırmak gerektiğini belirtti.

Yoncanın kaliteli yem olduğuna dikkat çeken Uzun, şöyle konuştu: “Düzce ili hayvan varlığımız 58 bin 546 adet büyükbaş, 21 bin küçükbaş hayvandan oluşmaktadır. Kaba yem ihtiyacımız ise yıllık 836 bin tondur. Bunun karşılanması için yaptığımız projemizde yonca üretiminin geliştirilmesi kapsamında yonca tohumları ile yem bitkileri arasında önemli yere sahip olan yoncanın ekişini arttırarak kaba yem açığının kapanmasını amaçlamaktayız. Yonca kaba yemin süte dönüşme oranı en yüksek olan yem bitkisi olması sebebiyle işletmelerdeki karlılık oranını arttırmaktadır. Kaliteli bir kaba yem olan yonca yem maliyetini azaltarak süt verimliliğini ciddi oranda arttırmaktadır.”

“Tarım arazilerini farklı amaçlardan zaruret olmadığı sürece mutlak şekilde korumak zorundayız”

Vali Selçuk Aslan tarım arazilerinin korunması gerektiğine vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi: “Düzce endüstriyel tarımın güçlü olduğu diyarlardan bir tanesi, tarım deyince aklımıza gelen ilk ürünlerden bir tanesi fındığımız var. Düzce’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız yaklaşık 80 bin civarında, ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Gıda arzı güvenliğini sağlayamazsak eğer gıda arzı güvenliği topraktan elde ediliyor bu sirkülasyonu sağlayamazsak bindiğimiz otomobillerin lükslüğü yaşadığımız evlerin konforu bizleri doyurmayacak. Tarım arazilerini farklı amaçlardan zaruret olmadığı sürece mutlak şekilde korumak zorundayız. Vali olarak bireysel yaklaşımım net bir şekilde budur. Milletin bekası açısından, tarım arazilerinin korunmasını vatanın korunması kadar önemli görüyorum.”

Program Düzce Valisi Selçuk Aslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, üreticiler ve protokolün fotoğraf çekimi ile sona erdi.