Ekonomi

“TEKELLER ÜRETİCİNİN CEBİNDEN ÇALIYOR”

Abone Ol

 Her hasat öncesi kameraların karşısına geçerek, ‘Üreticinin yanındayız’ naraları atanlar, fiyat açıklandıktan sonra adeta kafasını kuma gömdü. Yine kazanan tekel firma, kaybeden şu sıcak günlerde tarlada ter döken üretici oldu.

Fındıkta bu sezon da fiyat hüsranı yaşanıyor. Maliyetin kilogram başına 80 TL olarak açıklandığı bir dönemde taban fiyatın levant kalite için 82.5 TL açıklanması üreticilerin umutlarını suya düşürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendiği konuşmasında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin fındık alım fiyatlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Giresun kalite fındık için kilogram başına 84 lira, levant kalite için kilogram başına 82 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlamak üzere prim verilecek." dedi.

Giderlerin arttığı bir dönemde devletin tekelci firmayı güldürmeyip fındıkçılara sahip çıkacağı beklentisi karşılık bulmadı. TMO’nun zorlu alım koşulları yüzünden bir kez daha tüccarla baş başa kalacak olan üreticilerin fındığını 10 TL daha düşük fiyattan satmak zorunda kalacağını belirten Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, Öncü TV’de sitem dolu açıklamalarda bulundu.

“80 TL masraf yapan üreticimiz 70 TL’den fındığını tüccara verecek”

İlk olarak Akçakoca Ziraat Odası olarak fındığın kilogram maliyeti konusunda yürüttükleri çalışmaları aktaran Mutioğlu, şöyle konuştu: “Yaklaşık 1,5 ay önce maliyet raporu çıkardık 71 TL’ydi. Akaryakıta zamlar geldiğinde 80 TL olarak güncelledik. Sonra tekrar zam geldi 80 TL diyelim devletimizin verdiği fiyat da 80 TL. 82-82,50 TL vergilerle TMO 80 TL’den fındık alacak. 80 TL’den de alacak mı bilmiyoruz bu sene daldaki fındık da çatlak. Çatlak fındıkların çoğunu geri gönderecek büyük bir problem olacak bu çatlak fındıklarda. 80 TL masraf yapan üreticimiz 70-72 TL’den fındığını tüccara verecek 10 TL zarar edecek.

“770 bin ton gerçek değil”

Tahmini fındık rekoltesinin gerçek rakamları yansıtmadığını savunan Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“770 bin ton olarak resmi bir açıklama geldi. Bizim tahminimize göre Türkiye’de 550 bin ton civarı rekolte var. Düzce’de 70 bin ton rekolte tahmini yapıldı. Düzce’nin genelinde 55 bin ton gibi bir rekolte var. Başı da yalan sonu da yalan. Üreticimiz çok mağdur, üreticimiz borçlarını ödeyemeyecek. Üreticimiz hırsızlık mı yapsın bu fiyatlarla?”

“’Eylem yapalım’ şeklinde mesajlar aldım”

“Yıllardan beri üreticimizin cebindeki para bir şekilde çalınıyor.” diyen Mutioğlu, sitem dolu sözlerine şöyle devam etti: “Arkada büyük bir güç mü var bilmiyoruz. Biz elimizden geleni yaptık. Sesimizi ulusal kanallara kadar da duyurduk. Üst kurul yönetimle toplantılarımız olacak, çiftçilerimiz çok üstüme geldi. Traktörlerle sapağa çıkalım, eylem yapalım diye mesajlar aldım.” 

“Üreticiler olarak bir araya gelmeliyiz”

Fındığın kazananı olan tekel firmalara göz yumulmaması gerektiğini vurgulayan Mutioğlu, “İki tane büyük tekel firma var. Bunlar nasıl yapıyor bilmiyorum bir şekilde üreticimizin cebinden bu para çalınıyor. Kendimizin bir araya gelmesi lazım. Fiyatımızı kendimiz oluşturmamız lazım. Ürünümüzü kendimiz satış mamul yapıp ya da kabuklu olarak kendimiz satış yapmamız lazım. FİSKOBİRLİK şu an hasta. İstenirse tedavi olabilir, bu yıl bile tedavi olabilir, yeter ki devletimiz istesin. Devletimiz demek ki FİSKOBİRLİK’in hasta kalmasını istiyor. Biz tedavi olmasını istiyoruz, uğraşıyoruz. İnşallah eski günlerine döner.”