7-18 Haziran'da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanması sonrası 27 Temmuz’da başlayan tercih işlemleri 8 Ağustos’ta sona erecek. Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ‘Güne Merhaba’ programına konuk olan Özel Kültür Eğitim Kurumları Koordinatörü ve Fen Lisesi Müdürü Birol Güney, YKS tercihi yapacak öğrencilerin göz önünde bulundurması gereken hususları anlattı.
“Bir öğrenci hem ön lisans, hem de lisans tercihi yapabilir”
Bir öğrencinin 24 tercihin içinde hem ön lisans hem de lisansız tercihini yapabileceğini vurgulayan Güney, “Öğrencilerin dikkat etmesi gereken durumlar var. Lisans ile ön lisans arasında kalmışsa eğer çocuk DGS ile 4 yıllığa tamamlayacak şekilde ki bölümleri seçerse, o aradaki çok az bir puanla kaybettiği yeri yeniden değerlendirerek, 4 yıllık daha eğitim alabilir. Dolayısıyla bir öğrenci 24 tercihin içinde hem ön lisans hem de lisans yapabilir.” dedi.
“Hangi program da kendini görmek istiyorsa, hangi işte başarılı olacağını düşünüyorsa ve gelecekte de öyle bir meslek grubuyla bu hayatı sürdürebileceğini düşünüyorsa, öğrencilerimiz o istediği yeri öne yazsın.” diyen Güney, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Çocuğun her yaşta ilgi alanları ve yetenekleri keşfedilmeli”
“Bizim eğitim sistemimizde bir sıkıntı var, çocuklara ilkokuldan 12’inci sınıfa kadar bir eğitim aldırıyoruz, daha sonra çocukları bir sınava sokuyoruz, bunun adı YKS sınavı. YKS sınavında çocuk hangi puanı almışsa, o bölüme gittiği için o bölümde okumak zorunda kalıyor. Çocuğun her yaşta yetenekleri, ilgi alanı ve her yıl her çocuğun yetenekleri keşfedilmeli. “
“1 tercih, çok iddialı bir tercihtir”
Üniversite tercihinde adayın 1’de 24’e kadar istediği kadar tercih yapabileceğini aktaran Güney, şöyle konuştu:
“Bir aday, ‘Ben Türkiye 100.’sü oldum, istediğim üniversiteye girerim, sadece bunu tercih yaparım.’ diyebilir. Ama bütün öğrenciler böyle değil 1 tercih de yapabilir, 10 tercih de yapabilir. Şuna dikkat etmeleri lazım; sayısal alanda olan bir öğrencinin üst tercih yapması için kendi puanının üzerinde yapacak yüzde 15 ila yüzde 20 üstünü düşünsün, sonra kendi puanına yakın değerlerde de 15 tane olarak oraya yerleştirsin.”
“Hedefi olan öğrenciler mezuna kalmak istiyorlar”
Hedefli olan öğrencilerin mezuna kalmak istediklerini ifade eden Güney, “Hedefsiz olup da ‘Ben bu puanımla muhakkak bir yere yerleşmek istiyorum.’ diyorsa, tercihlerini yaparlar. Mezuna kaldığında psikolojik olarak kendini hazırlayamayacaksa eğer, geçen yıldan farklı olmayacak.” ifadelerini kullandı.
“Devlet okullarındaki yaz kursları yeterli değil”
Son olarak, devlet okullarındaki yaz kurslarına değinen Güney, “Devlet okullarında tatil döneminde açılan yaz kursu var, ama yeterli değil. Böyle olmaması için eğitimi baştan dizayn etmek lazım, ilgi alanlarına göre akademik olarak bir yatay geçiş bir de dikey geçiş vardır. Eğer çocuk her konudan başarılı ise onu dikeye gönderirsiniz, diğerini yataya gönderirsiniz, yani 3.5 milyon insanı bu kadar bu işin içine göndermezsiniz” açıklamalarında bulundu.
“ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzdan ve Yökatlas sitesinden yardım alın”
“YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı?” sorusunu da yanıtlayan Güney, “Adaylarımız öncelikle ilgi ve yeteneklerini dikkate almalı, tercih etmeyi düşündüğü bölümlerle ilgili meslekleri iyi araştırmalı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemlerinde, adayların puanlarına göre değil başarı sıralamalarına göre tercihte bulunması büyük önem taşıyor. Tercih edeceğiniz bölümün bir önceki yıla ait verilerini inceleyin. Bu konuda ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzdan ve Yökatlas sitesinden yardım alın. Kontenjan sayılarını, sıralama ve puan verilerine göz atıp, kendi sıralamanız ile kıyaslamasını yapın. Tercih edeceğiniz üniversiteyi ve şehri yakından tanıyın. Kampüsü ziyaret edin. Bölümün akademik kadrosunu, laboratuvar veya uygulamalı dersler için uygun alanlarını kontrol edin. Erasmus gibi öğrenci değişim programlarını araştırın.” dedi.