Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 30 Ocak 2020'de salgın nedeniyle küresel acil durum ilan etmiş, 11 Şubat 2020'de ise yeni tip koronavirüse 'Kovid-19' adı verilmişti. Ardından 11 Mart 2020 tarihinde küresel pandemi ilan edildi. Dünya genelinde salgının kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler ülkelerin ana gündemini oluşturdu.
Kovid-19 aşısı 2 Aralık 2020'de kullanılmaya başlandı
Salgından çıkışın umudu olarak gösterilen aşı çalışmaları ise 1 yıldan kısa sürede ilk sonuçlarını verdi ve ilk Kovid-19 aşısı 2 Aralık 2020'de onay alarak kullanılmaya başlandı. Dünya kamuoyu ise yeni tip koronavirüs aşısı hakkında farklı yorumlar ortaya atıldı. Bazı kesimler aşının güvenilir olmadığını ifade ederken bazı kesimler aşının bağışıklık sistemini doğrudan çökerttiğini iddia etti. Aynı zamanda aşının kalp krizi kaynaklı ölüm sayılarını arttırdığına yönelik söylemler güncelliğini koruyan tartışmalar arasında yerini aldı.
Düzce’de Kalp Merkezi kuruluyor
Düzce’de son yıllarda kalp rahatsızlıklarında görüşen artışa bağlı olarak Düzce Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde ‘Kalp Merkezi’ kurulma çalışmaları devam ederken, kalple ilgili şikayetlerin giderek artması ‘koronavirüs aşıları’nı bir kez daha tartışmaya açtı.
“Kovid-19 aşısı olanların yüzde 75'i 10 yıl içinde ölecek" iddiası
Özellikle yakın geçmişte uluslararası bir sempozyumda kovid aşısı hakkında ortaya atılan “Kovid-19 aşısı olanların yüzde 75'i 10 yıl içinde ölecek" iddiası bu tartışmaları körüklese de uzmanlar, “Koronavirüs aşılarının ölüm hızlarını artırdığı iddiası doğru değildir. Gerçek bir ilişki olduğunu söyleyebilmek için aşı yaptıran ve yaptırmayan gruptaki kişilerin kalp krizi hızlarının karıştırıcı durumlar dikkate alınarak karşılaştırılması gerekmektedir. Aşı etkisiyle kalp hasarına neden olacağı öne sürülen miyokardite bir kalp kası iltihabıdır. İddianın aksine COVID-19 aşısı yaptıranlarda miyokardit COVID-19 geçirenlere göre çok nadirdir. Miyokardit gelişenlerin yüzde 75’inin 10 yıl içinde öleceği varsayımının bir dayanağı bulunmamaktadır.” açıklamasında bulunuyor.
Açıklamalar endişeleri ortadan kaldırmıyor
“Kovid-19 aşılarının kalp rahatsızlıklarını arttırarak ölüme neden olduğuna dair güvenilir bir bilimsel çalışma bulunmuyor.” yönünde yapılan açıklamalar, halk arasında aşının yan etkilerinin ağır olabileceği endişesini silmiyor.
Düzce’de hava kirliliği hastalıkları tetikliyor
Koronavirüs aşıları kadar Düzce’de hava kirliliği sorunu da sorgulanan problemlerin başında geliyor. Kirli havaya maruz kalmanın kalp ve göğüs hastalıklarını tetiklediği bilinirken, önleyici adımların yetersizliği toplumun göz göre göre zehir solumaya devam etmesine yol açıyor.
TARTIŞMALARIN ODAĞI DEĞİŞMİYOR: ‘KOVİD AŞISI’
Düzce’de özellikle Kovid-19 salgını sonrası kalp ve göğüs rahatsızlıkları şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurularda önemli artış göze çarpıyor. Çoğu vatandaş, yapılan haberlerin de etkisiyle koronavirüs aşılarının bu tür rahatsızlıkları tetiklediği görüşünde birleşirken, uzmanlar, aşılamanın ölüm oranları ile ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını savunuyor. Diğer yandan havası en kirli illerin başında gelen Düzce’de solunan zehirli hava da hastalıklara davetiye çıkartıyor.
Yorumlar