Geçtiğimiz günlerde TOBB Bünyesindeki 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları, İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan göçmen iş gücünün ekonomiye kazandırılması konusunda destek istemişti.
“BU AÇIK YABANCI İŞÇİLER İLE KAPANABİLİR DİYE DÜŞÜNDÜK”
İş dünyası temsilcileri, çalışma izni, sigorta ve diğer haklarla ilgili yabancı uyruklu çalışanları zimmetlerine alabileceklerini, bir sıkıntı yaşanması halinde de kendilerinin hesap verebileceklerini bildirdi.
Yerlikaya'nın öneriye sıcak baktığı, diğer bakanlıklarla da ortak çalışma yapılması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.
Erdoğan Bıyık: “Bu durum ulusal basında çarptırıldı”
Toplantıda konuşan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Erdoğan Bıyık da göçmenlerin çalışma izinleri için illerde birim oluşturulmasını talep etti.
Sayın bakanımız TOBB’u ziyaret ettiği zaman, tüm odalarımızla birlikte orada bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Bu istişare toplantısında da biz fabrikalarımızın sanayimizin problemi olan, yabancı işçi konusuna parmak bastık. Sağ olsun sayın bakanımızda can kulağıyla dinledi ve tespitlerin çok yerinde olduğunu, bakanlık olarak da üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakanlığında bu konuda çalışmaları var. Tabii sonra bazı ulusal basın kuruluşlarında bu biraz değiştirildi. Biz aslında, yabancı işçilerin Türkiye’de çalışma şartlarının düzenlenmesi hakkında bir öneride bulunduk. Yani şuanda yabancı işçiyle alakalı, tüm çalışmalar bakanlık düzeyinde yapılıyor. Biz bunların Düzce’deki göç idareleri tarafından yapılmasını ve işlemlerinin daha hızlı olabilmesi anlamında bunun değerlendirmesini ve yabancı işçilerin hangi iş kollarında ihtiyaç duyulduğunu, yabancı işçilere ve buralarda nasıl çalışması gerektiğini ifade ettik” dedi.
“Kayıt dışı çalışan işçiler, kayıt altına alınacak”
Firmaların yabancı işçi istihdamı ile ilgili önerilerinin yabancı işçilerin kayıt dışı çalışmalarının da önüne geçeceğini kaydeden Bıyık, “Tabii ki biliyorsunuz kayıtsız işçilerde var. Bu işçiler kayıt altına alıp daha, düzenli bir şekilde Türkiye’de çalışma hayatlarına devam edeceklerse, daha düzenli bir şekilde çalıştırılması gerekiyor. Biz, Türk sanayisinin de buna ihtiyacı olduğunu ifade ettik. Biz tabi ki gittiğimiz her fabrikada, her yatırımcının yanına sohbete başladığımızda Düzce’de ve tüm Türkiye’de özellikle sanayide işçi açığının olduğunu görüyoruz. Birinci şikayet zaten bu işçi bulamıyoruz şikayeti. Bunun da yabancı işçinin belirli şartlarda kayıt altına alarak, çalıştırılmasıyla kapatılabileceğini önerdik. Böyle bir önerimiz oldu. Yani inşallah tabii devletimiz her şeyi daha iyi bilir. İnşallah önümüzdeki süreçte bakanlığında sayın bakanda çalıştığını ifade etti, bakanlığında çalışmasıyla bunlar yani bu yabancı işçi konusu daha düzenli bir hale gelecektir diye düşünüyoruz” diye konuştu.