Tarım

‘SUNİ KURUTMA SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILMALI’

Düzce’de hasadın ardından kurumaya bıraktıkları fındığın başından çalınma riskine karşı günlerce ayrılmayan üreticilerin nöbeti, yağışlı havanın etkili olması halinde normalden uzun sürebiliyor. Hem günlerce fındık başında beklenmemesi hem de kurutma işleminin sağlıklı yapılması adına bir öneride bulunan Giresun Üniversitesi Fındık İhtisas Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan...

Abone Ol

Düzce’de hasadın ardından kurumaya bıraktıkları fındığın başından çalınma riskine karşı günlerce ayrılmayan üreticilerin nöbeti, yağışlı havanın etkili olması halinde normalden uzun sürebiliyor. Hem günlerce fındık başında beklenmemesi hem de kurutma işleminin sağlıklı yapılması adına bir öneride bulunan Giresun Üniversitesi Fındık İhtisas Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, özellikle aşırı yağışlara bağlı olarak fındıkta yaşanan birçok sorunun önüne geçilmesi için mutlaka suni kurutma sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Düzce’de önemli bir geçim kaynağı olan fındıkta suni kurutma sisteminin yaygınlaştırılması önerisi geldi.

Giresun Üniversitesi Fındık İhtisas Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, yöredeki yağışların, hasat edilen fındığın kurutulması sürecini olumsuz etkilediğini belirtti.

Yörede ürünün çiftçiler tarafından güneşte, doğal yollarla kurutulduğunu ifade eden Turan, "Fındığı doğru hasat ettikten sonra 3 gün harmanda soldurmamız gerekiyor. Patoza verdikten sonra da 3-4 gün güneşli havada bırakılmalı. Bunlar sağlanırsa fındık tam anlamıyla kurutulmuş olur." dedi.

Turan, tam anlamıyla kurutulmamış fındıkta başta aflatoksin olmak üzere bazı sorunlar ortaya çıkabileceğini kaydederek, bu sorunların Türkiye'nin fındık ihracatını da olumsuz etkilediğini aktardı.

“Türk fındığının yararına olacak”

Suni kurutma sisteminin yaygınlaştırılmasının Türk fındığının yararına olduğunu belirten Turan, bunun desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Turan, sistemin zaman ve işçilik maliyetlerinin azaltılması açısından da çiftçiye faydası olduğuna işaret ederek, "Bu yağışlı şartlarda nemi yüzde 7'nin altına düşürmek 20 günü bulabiliyor. Kurutma makinesinde bir günde yapabileceğimiz iş günler alabiliyor. Suni kurutma yöntemlerinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması lazım." diye konuştu.