Düzce’yi vuran sel felaketinden Yığılca ilçesinin ardından en büyük zararı Gölyaka ilçesi görmüştü. Sel felaketinin ortaya çıkarttığı tahribatın giderilmesi için çalışmalar aralıksız devam ederken, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Öncü TV ekranlarının ilgi ile izlenen, Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu “Güne Merhaba” programında yürütülen çalışmaları anlattı.
“Gölün etrafına set çekeceğiz”
Son yıllarda yağışlarla birlikte taşan Efteni Gölü için tedbir alındığını ifade eden Demircan, “Bu gibi felaketler her sene yaşandığı için, vatandaşlar da demoralize oluyor. Halkta ,’hep yine mi bu problemle karşılaşacağız’ endişesi oluyor. Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey, on birinci ayın sonuna kadar gölün dışındaki setin bitirilmesi konusunda kesin tavrını ortaya koydu. Şuanda Gölyaka’da 3 bin dönüm ekili arazi zarar gördü. Bunun 2 bin 750 dönümü mısır, pancar ve buğday. 250 dönümü ise orman işletme deposunun tomruklarının bulunduğu arazidir. Bu alanlar her sene bu şekilde su altında kalıyor. Her sene su altında kaldığı için, mağdur oluyorlar. Göl kontrol altına alınırsa bu alan burada kalabilir, ancak alınamazsa kaldırılması gerekir. Gölün yükselmesi nedeniyle bu sorun yaşanıyor. Yığılca bölgesinde metrekareye 264 kilogram yağmur düştü. Bölge olarak su havzasındayız. İstanbul’da bir toplantımızda, Asya yakası su şube müdürü, Efteni Melen su havzasının, yurtdışında küresel toplantılarda da gündeme geldiğini, Efteni Gölü’nün küresel ısınmadan etkilenmeyeceğini, yağışların azalmayacağını söyledi. Bu bölgemiz ve ilimiz için sevindirici bir durum. Bu konuda tedbirler alındığında sorun kalmayacak. Devlet bu konuda ihale yaptı. Firma çalışmalarına devam ediyor. Ben firmanın çalıştığını biliyorum, kendim Hacı Yakup Köyü’ndenim. Aksu deresi üstüne 5 metre genişliğinde ana regülatörleri köprü olarak yaptılar. Yurtdışından mebranlar geldi, gölün etrafındaki setleri yapmak için, çok ciddi çabaları var. İlk etapta, 385 hektar göl aynası olacak şekilde, 7 bin 781 metre ise set olacak şekilde çalışma yapılıyor” diye konuştu.
“Bu set yapıldığında köyü su basmayacak”
Efteni Gölü’nün etrafına inşa edilecek olan setle birlikte sel ve su taşkınlarının yaşanmayacağının bilgisini veren Demircan, “Yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda set olacak. Yetkililerden almış olduğum bilgiye göre, şuanda İçmeler Köyü’ne 11 bin 980 koduyla su bastı. Buraya 122 kodunda set yapılacak, bu set yapıldığında köyü su basmayacak. Dün yapılan bir toplantıda, Gölyaka’daki iki köprüden birinin yıkılması konuşuldu. Köprünün altında ayakları korumak amacıyla, karayolları taşlar koymuş. Halk, suyun o taşlara kadar geldiği ve çamur oluşturduğunu, oradan da köyü su bastığını düşünüyor. O köprü yıkılsa bile, önlem alınmadığı sürece o köyü su basar” şeklinde konuştu.
“Devletimiz selzede vatandaşların yanında”
Devletin yaşanan selde hasar gören vatandaşların yanında olduğunun altını çizen Demircan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Köyün merkezi ve okul alanındaki sular çekildi, ama kırk hanede birinci kata girilemeyecek şekilde su var. Devletimiz bu ailelere, KYK yurtlarında üç öğün yemek verilmek suretiyle kalabileceklerini taahhüt etti. Gitmeyenler ise komşuları, akrabaları ile yardımlaşıyorlar. Akşam biz de ziyaret edip sohbet ettik, dondurma dağıttık, Kızılay pide getirdi. Kızılay yine dün sabah çorba getirdi. Devletimiz, vatandaş evine giremiyor, gıda ihtiyacını karşılasın diye, kaymakamlığımız valilik ve AFAD kanalıyla, 5’şer bin lira yardım yapıyor. Örneğin; vatandaş mutfak dolabını yapmış, sel basmış ise bunu onarmak istiyor, vatandaş mağdur. Devletimizin ilerleyen günlerde, bir noktada bu mağduriyeti karşılayacağını duyuracağız. Devletimiz güçlüdür, vatandaşlarımızı memnun eder diyeceğiz. Bütün kurumlarımız valiliğin emriyle çok ciddi çalışmaları bitirdiler.”
“ Gölyaka ilçesinde suların çekilmesi 2-3 ayı bulur”
Gölyaka ilçesinde suların çekilmesinin 2 – 3 ayı bulacağını söyleyen Demircan, şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Bakanımız Yumaklı, bu sorunların kesin çözüme ulaşması için müteahhitlere de ciddi talimatlar verdi. İlk etapta gölün 7bin 781 metrelik setini bitirmesi için talimat verdi. Bu set bitince sel olayı olmayacak. İkinci etapta ise, İçmeler Köyü’nü de içine alacak şekilde setin yapılması talimatını verdi. Beşinci aya kadar ikinci etap dahil bitirilmesi sözünü verdi. Bir sürü ilçemizde hasar yaşandı. Diğer ilçelerimiz yanlış anlamasın. Ama diğer bölgelerde iki gün sonra su çekiliyor. Gölyaka’da ise 1 ay geçse de bu sıkıntı bitmiyor ve bitmeyecek. Bu suyun çekilmesi bir ayı bulur. Bu süreç Gölyaka’da 2-3 ay gider. Meraya giden hayvanlar var, otların yetişmesi vs uzun zaman alır. Bahçeköy, Paşa Konağı, Ballıca, Bostanlık, Sadova, Köprübaşı, Gölorman meraları; diğer tarafta, Hacı Yakup, Hamamüstü, Açmaköy, Gölyaka, Yazıpınar, Esen Mahalle, İçmeler meralarında ciddi kayıplar olacak. Oradaki otların yeniden çıkması en az 3 ayı bulur. Buradaki hayvanların ciddi anlamda beslenme sorunu ortaya çıkıyor. Sel oluyor gidiyor, Gölyaka üç dört ay bunun izlerini silemiyor.”
“Vatandaşlarımız devletine güveniyor”
“Vatandaşımızın devlete güveni var, devletin yaralarını saracağını biliyor ve güveniyor” diyen Demircan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu yüzden; valimizi, bakanımızı, milletvekillerimizi, Sayın Ayşe Keşir’i sağduyulu bir şekilde dinlediler, inandılar. Dün Rasim başkanımız ile toplantıdaydık. İller bankasının su hatlarında çalıştığına hep birlikte şahit olduk. Gölyaka’dan sonra bakanımız ve milletvekilimiz Yığılca bölgesine gidiyoruz dediler. Çiftliğe kadar gitmişler yol kapalı uyarısı almışlar. Bu uyarıdan sonra dönmüşler, gitmeme gibi bir durum söz konusu olamaz. Biz hep birlikteyiz.
“Ektiğimiz mısırlar sular altında kaldı”
Gölyaka Belediyesi tarafından hazine arazilerine ekimi yapılan ve ilçeye ekonomik gelir sağlayan mısırların, hasat öncesi sular altında kaldığını dile getiren Demircan, “Dördüncü sene mısır ektik. Geçen sene 80 dönümü sele gitti. İkinci ekimi silaj yaparak zararımızı kurtardık. Milli Emlak’ın turizme tahsisli bir alanında, 120 dönümü dikenlerden sıyırarak ekonomiye katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda belediyemizin bütçesine katkı sağlıyoruz. Gölyaka’da gençlerin ve çocukların oyun alanı yoktu. Şuan ilçemizde iki tane tenis kortu var. Spor aletleri, oyun parkları yaptık. Çocuklar bazen sevinçlerini, ‘Başkanım yeter artık bir sürü park yaptınız’ diyerek dile getiriyor. Bunları görmek beni mutlu ediyor. Bu sene ikinci ekimi yapıp yapmama konusunda suyun çekilmesini bekleyeceğiz. O alanlara ektiğimiz mısır parasının getirisiyle, hem ekonomiye katkı sunmaktan hem de oyun parklarında, spor alanlarında insanları görmekten mutluluk duyuyorum” açıklamalarında bulundu.
HABER: Savaş ARI