Düzce Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Düzce Belediyesi Tıbbi Atık ve Sterilizasyon Tesisi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında tıbbi malzeme kullanımı gerçekleştirilen tüm kurum ve kuruluşlardan toplanan atıkların steril hâle getirilerek bertaraf edilmesine katkı sağlamayı sürdürüyor.
Toplanan atıkların Otoklavla Sterilizasyon yöntemi ile bertaraf edildiği tesis, kısa süre içerisinde Düzce’de önemli bir eksikliğin giderilmesine katkı sağlarken, 2023 yılı itibarıyla da kuruluş amacı doğrultusunda hizmet vermeye devam etti.
Tesisin, bu yılın ilk 6 aylık döneminde 357,57 ton tıbbi atığın toplanarak, standartlara uygun şekilde bertaraf edilmesini sağladığını dile getiren Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Düzce’mizin sağlıklı, temiz ve daha yaşanabilir bir yer haline getirilmesi noktasında önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Tıbbi Atık ve Sterilizasyon Merkezi de bunlardan bir tanesi. Başarılı şekilde çalışmalarına devam eden tesis, bundan sonra da aynı doğrultuda ilimize ve bölgemize hizmet verecek” dedi.
Otoklavla Sterilizasyon
Steril koşul gerektiren ısıya ve basınca dayanıklı materyal üzerinde bulunan bakteriler, virüsler, mantarlar ve mikroorganizmaların yok edilmesi işlemi otoklav adlı sterilizatörler ile gerçekleştirilir. Sağlık sektörünün vazgeçilmez tıbbi cihazı olan otoklavlar kendi aralarında da sınıflara ayrılmışlardır. Sağlık sektöründe kullanılan metal ürünlerin dezenfektanı buharlı sterilizatörler ile yapılmaktadır.