Gündem

SOBA YAKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Düzce’de özellikle doğalgaz kullanımının olmadığı kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar, havaların soğuması ile birlikte soba ve kömür satışı yapan işyerlerinin yolunu tutuyor. Peki, kış aylarında soba yakılmasında nelere dikkat edilmeli? Öncü haber ekibi, bu sorunun cevabını alabilmek için işin uzmanı olan soba satış ve imalatı yapan esnaflara mikrofon uzattı.

Abone Ol

Düzce’de özellikle doğalgaz kullanımının olmadığı kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar, havaların soğuması ile birlikte soba ve kömür satışı yapan işyerlerinin yolunu tutuyor. Peki, kış aylarında soba yakılmasında nelere dikkat edilmeli? Öncü haber ekibi, bu sorunun cevabını alabilmek için işin uzmanı olan soba satış ve imalatı yapan esnaflara mikrofon uzattı. Soba ustası Sedat Mızrak, baca temizliğine dikkat çekerek,  “Soba bacalarını akciğer gibi düşüneceksiniz, temizlik olmazsa tıkanır, tıkanınca da tam randımanlı çekim olmaz. O yüzden baca temizliği önemli” açıklamalarında bulundu.

Düzce’de havaların soğuması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte, ısınma ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar doğalgazın yanı sıra, kömür ve odun kullanılarak yakılan sobaları tercih ediyor.

Soba imalatı ve satışı yapan esnafa mikrofon uzatan Öncü Haber ekibi, soba yakarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sordu. Soba ustası Sedat Mızrak Öncü Haber muhabirine soba temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, kullanılan yakıt cinsi ve kalitesinin önemli olduğunu söyledi.

 “Lodoslu havalarda soba yakarken dikkatli olunmalı”

Lodoslu ve rüzgarlı havalarda soba yakmanın kömür zehirlenmelerine yol açtığına dikkat çeken Mızrak,   “Soba bacalarını akciğer gibi düşüneceksiniz. Temizlik olmazsa tıkanır, tıkanınca da tam randımanlı çekim olmaz. O yüzden baca temizliği önemli. Bacaların üstlerine şapkalar olması lazım. Soba temizliği de önemli. Sobayı yakarken mesela sobanın etrafındaki külleri, kurumları toplamamız lazım. Yakıt cinsi de önemli.  Kömür sobası dediğimizde kesinlikle tuğlalı olmalı. Odun yakıyorsanız döküm, pik döküm dediğimiz malzemeden olması daha avantajlı olur.  Lodoslu havalarda soba yakmayı tercih etmememiz lazım. Zor durumda kalırsak pervaneler var, ters rüzgarı etkileyen pervaneler takarsak kurtarabilir” diye konuştu  

“Soba fiyatları yükselişte…”

Soba çeşitleri ile ilgili de bilgi veren Mızrak, şu değerlendirmeler de bulundu:

“Kullanacağı duruma bağlı. Mesela ısınma amaçlı mı pervane amaçlı mı ona dikkat etmeleri gerek. Yakıt cinsi de çok önemli. Kömür mü yoksa odun mu olması önemli. Ya da karışık mı diye dikkat edilmeli. Kovalı sobalar var, bide normal içi tuğlalı sobalar var.  Pelet sobaları son 5 yılda güncellendi. Şöyle bir güzelliği var; sıkıştırılmış çam odunu veya kayın odunu. Odunu sıkıştırıp presliyorlar. Kül olmuyor, çok temiz bir soba. Mesela dış mekan sobaları var, kuzineli pelet sobaları var. Yaygın değil ama yaygınlaşıyor. Yakıt bulunmuyor çünkü. Biraz daha maliyetli oluyor. Karadeniz bölgesinde odun çok olduğu için daha mantıklı.  Türkiye ekonomisine göre biraz yükselişte. Çünkü malzeme, işçilik, çok arttığı için şu anda biraz yüksek. İmalatçı olduğumuz için işçiliğimizden kısarak elimizden geleni yapıyoruz. En küçük kömür sobası 5 bin lira ile 20 bin lira arasında değişiyor. Şömineler var 5-30 bin bandında büyüklüğüne göre değişiyor.  Baca dediğimiz çatının tam üstünde olmalı. Etrafında herhangi bir şey olmaması lazım. Camdan çıkarıp boru şeklinde baca yapmaya çalışıyoruz. Tehlikeli çünkü hava akımını kesiyor. Bir apartmanı düşünürsek tam tepesinde olmalı. Etrafında herhangi bir hava akımı, engel olmaması lazım.”