Ekonomi

OSB SAYISIYLA ÖVÜNÜLÜRKEN RAKAMLAR ‘KOMİK’ KALDI

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ait Dış Ticaret İstatistikleri’ni yayınladı. İlçelere kurulan yeni OSB’ler dışında, tarım alanlarını yok etme pahasına 1. OSB’nin genişletilmesi için bir kesimin halen bastırdığı kentte sanayinin katkısı oldukça düşük seviyelerde kaldı.

Bir ayda kasada kalan 1 milyon 67 bin dolar…

Resmi verilere göre Düzce’de yurtdışından mal alım anlamına gelen ihracat miktarı temmuz ayında 28 milyon 720 bin dolar olarak gerçekleşti. Üretilen malların yurtdışına satılmasından elde edilen kazanç ise 29 milyon 787 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir ayda Düzce’nin ithalat-ihracat dengesinden kazancı yalnızca 1 milyon 67 bin dolar oldu.

İthalat artıyor, ihracat yakalayamıyor

İhracat oranı bir önceki aya göre yüzde 31, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 10 oranında arttı. İhracat oranı ise haziran ayına göre düştü, geçtiğimiz yılın temmuz ayına göreyse sadece yüzde 5 arttı. Artışın devam ettiği yüksek enflasyon da göz önüne alındığında Düzce’de atılan taşın ürkütülen kuşa değmediği bir kez daha gözler önüne serildi.

Bazı fabrikaların asgari ücretle istihdamdan başka faydası yok

Bir yandan kenti sonbahar ve kış aylarında esir alan hava kirliliği sorunun 3’te 1’inin sanayi kaynaklı olduğu resmi raporlarla ortaya koyulurken bir yandan ise Düzce merkezli şirketlerin azlığı nedeniyle bazı firmaların hem havayı kirletip hem de asgari ücretli istihdam dışında kente katkı sunamaması bu durumun en büyük nedenlerinden biri oldu.

Çözüm yeşil sanayi ve katma değerli üretim

OSB sayısının çokluğuyla övünülen Düzce’de son veriler il genelindeki sanayi yapılanmasında yeniden bir planlama ihtiyacı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Düzce sanayisinin refaha çıkması için çevreye zarar vermeyen yeşil sanayinin özendirilmesi ve günün şartlarına uygun, katma değer üretecek firmaların bölgeye çekilmesi gerekiyor.