Tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de önemli bir sorun olan saldırgan sokak hayvanları konusunda hükümetin atacağı adımları destekleyen vatandaşlar, artık sokaklarda rahatça yürümek istediklerini ifade ederken, bu konuyu gündemine alan Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal da yasaların insanların yaşam kalitesini arttırmak için olduğunun altını çizdi. Yeni düzenlemeye karşı çıkan kesimlere ‘Size ya da yakınınıza köpek vahşice saldırsa yine tepkiniz aynı mı olacak!’ eleştirisinde bulunan Ünsal, “Sokak köpeğine 2 ekmek verince hayvan hakları savunucusu olunmuyor. Çok kıymet veriyorsan odanın bir tanesini tahsis et veya imkanlarını kullan. Barınaktaki köpeklerin önce o aç karınlarını doyurun.” diyerek yasanın mutlaka ve mutlaka geçmesi gerektiğini vurguladı.
Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, ‘Yorumluyorum’ programında bu kez sokak köpekleri için çıkarılması muhtemel yasa hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sürüler halinde gezen başıboş köpekler nedeniyle artan saldırılara dikkat çekerek, sorunun son derece tehlikeli bir hal aldığını vurgulayan Ünsal, insanların rahatça sokakta dolaşabilmesi için yasanın çıkartılması gerektiğini kaydetti.
“Mutlak ve mutlak bir çözüm üretilmeli”
Saldırı olaylarına ‘Dur’ denmesi amacıyla tedbir amaçlı atılması gereken adımların gerekliliği ortada iken hayvan hakları savunucularının neyi savunduğunu sorgulayan Ünsal, “Türkiye'nin ve Düzce’nin konuştuğu gündemlerden biri sokak köpekleri. Meclis diyor ki ‘56 milyon sokak köpeği var. Bunların bir zapt edilmesi lazım, kısırlaştırılması lazım. İnsanlara saldırıyorlar, çocuklara saldırıyorlar.’ Kim konuşuyor? Hayvan hakları savunucuları. Hayvan hakları neyin hakkını savunuyor? Size bir köpek saldırdı mı? Sizin bir yakınınıza saldırdı mı? Mutlak ve mutlak bir çözüm üretilmeli. Onlar can kabul ama köpeğe 2 tas yemek koymakla günün 24 saatinin 10 dakikasını köpeğe ayırmakla hayvan hakları savunuculuğu olmuyor.” ifadelerine yer verdi.
“Bir köpek saldırsa nasıl bağıracaklar?”
Konuyu muhalif olmak adına gündeme taşıyan insanları eleştiren Ünsal, “Bunu sadece hükümete veya yasalara karşı bir siyasi argüman olarak kullanmak adına konuşan, çok fuzuli hayvan hakları savunucusu olduğunu iddia eden insanlar var. Ben şahsen; sokakların daha güvenli, daha nezih, yaşanılabilir bir ortama dönüşmesi açısından muhalefet partileriyle beraber, ortak bir yol bulunup meclisteki tasarının çıkmasından yanayım. Ben de bir köpek zedeyim. Bana da saldırıyor köpekler, hepimize saldırmıştır. Kameraların önüne sivil toplum kuruluşları hesabıyla hayvan hakları savunuculuğu noktasında çıkanlara bir köpek saldırsa bakalım acaba nasıl bağıracak? Evet, köpekler sokaklarda yaşamalı ama bizim hayatımıza müdahil olmadan, bizim yaşam kalitemizi düşürmeden yaşamalı.” dedi.
“Yasalar yaşam kalitesini arttırmak içindir”
Sokak köpeği saldırılarının son dönemde hem belediyeler hem de vatandaşlar açısından en büyük sorun olduğunun altını çizen Ünsal, hayvan hakları savunucularının insan hayatını da düşünmesi gerektiğine şöyle dikkat çekti:
“Eşref-i mahlukat’ diyor insana yaratıcı. En şerefli mahluk, bütün dünya, alem toprağıyla, taşıyla, hayvanıyla, iklimiyle bütün kainat bu eşref-i mahlukatın hizmetine sunulmuş. Bu köpekler bizim yaşam kalitemizi düşürüyor mu? Düşürüyor. Bizim güvenliğimizi tehdit ediyor mu? Ediyor. Bu köpek haklarını, hayvan haklarını savunanlar bu konuda maddi, manevi, içtimai ne fedakarlık yapıyor? Önce insan, insan yaşayacak ki mahlukat yaşasın. Hayvanları, insanların yaşaması için hayatta kalması için insanlara hizmet için yaratmış Mevla. Bazıları diyor ki ‘İnsanlardan bulamadığım sevgiyi, sadakati hayvanlarda buldum.’ O zaman sen insanlığını sorgula. Mutlaka nankör insan var ama ‘İnsanda bulamadığımı hayvanda buldum.’ diyecek kadar insanlıktan çıkmışsa ona da biz bir şey diyemeyiz. Netice itibariyle kanun ve yasalar insanların yaşam kalitesini arttırmak için yapılır. Bu yasa da gerçekten yapılması gereken, çıkması gereken bir yasa. Uyutulacakmış, onlar teferruat. Tarlada izi olanın harmanda yüzü olurmuş. Bunların yüzü astarı da yok. Yani evinde, kapısında, sokağında bir köpeğe iki tane ekmek vermekle hayvan haklar savunuculuğu olmaz. Çok kıymet veriyorsan odanın bir tanesini tahsis et veya imkanlarını kullan. Barınaktaki köpeklerin önce o aç karınlarını doyurun. Neticede bu yasanın mutlaka ve mutlaka geçmesi lazım. Her gün Öncü WhatsApp İhbar Hattı (0 542 767 18 81)’na bu ve buna benzer konularla ilgili ihbarlar geliyor. Biz yetkililere bildiriyoruz, haber yapıyoruz. Bu köpek saldırılarıyla ilgili gelinen noktayı bir görseniz, bu iş bütün belediyelerin, yerel yönetimlerin başının en büyük belası. İnsanlara ve çoğunlukta çocuklara sabah saatlerinde veya akşam evine dönerken bir köpek saldırdığı zaman bunu haber olarak yayınladığımızda birkaç hayvan hakları savunucusu çıkıyor bize tepki gösteriyor. Onlar hayvan haklarını savunuyor, biz insanın hakkını savunuyoruz. Önce insanın hakkı varken hayvanın hakkı geri dursun. İnsanın hakkının idrakinde olmayan, hayvan hakkını bize anlatınca da anlayamıyoruz.” açıklamalarında bulundu.