Millî Eğitim Bakanlığı Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun olarak, gençlerin bilimsel ve teknolojik yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini hedefleyen "Genç AR-GE" projesini hayata geçirdi. Proje, öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarına olan ilgilerini artırmayı, proje geliştirme ve araştırma becerilerini desteklemeyi, girişimcilik ve katılımcılık özelliklerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Düzce’de Genç AR-GE projesinin ilk toplantısı Şube Müdürü Mustafa Kayrancıoğlu başkanlığında ortaöğretim okul müdürleri ile gerçekleştirildi. Toplantıda Genç AR-GE eylem planı hazırlandı. Genç AR-GE projesi ile dezavantajlı gruplardaki öğrencilerin de AR-GE faaliyetlerine etkin katılımının sağlanması ve bu doğrultuda eşitlik ilkesinin güçlendirilmesi ekseninde görüş alışverişinde bulunuldu.
Şube Müdürü Kayrancıoğlu, öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak "Genç AR-GE" projesinin aynı zamanda ülkenin bilimsel ve teknolojik alanda yükselişine önemli bir destek olacağını vurguladı.
ARGE kampları ve beceri geliştirme atölyelerine katılımları sağlanacak
Toplantıda ayrıca Düzce İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda tüm ortaöğretim kurumlarında "Genç AR-GE Ekipleri" oluşturulması kararlaştırıldı. Bu ekipler, bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik odaklı AR-GE ve proje eğitimleri alarak, proje yarışmalarına ve bilim fuarlara katılacak. ARGE kampları ve beceri geliştirme atölyelerine katılımları sağlanacak. Tüm bunların yanı sıra ulusal ve uluslararası AR-GE ve proje etkinliklerine katılan öğrencilerin desteklenmesine teşvik edilecek.
Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “On İkinci Kalkınma Planı ve 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda belirtilen hedeflerle uyumlu olarak yürütülen Genç AR-GE projesi, öğrencilerin bilim, sanat, kültür ve spor faaliyetlerine katılımlarını teşvik ediyor. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlayabilmeleri için gerekli becerileri kazanmalarına yardımcı olarak, ülkemizin geleceğine yön verecek nitelikli bireyler yetiştirilmesine katkı sağlıyor.” ifadeleri kullanıldı.