2023 – 2024 Eğitim ve Öğretim yılının 11 Eylül’de başlaması ile birlikte Düzce genelinde 74 bin 628 öğrenci ders başı yaptı. Okulların açılması ile birlikte, uzmanlar öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi konusunda ailelere uyarılarda bulunuyor.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Elif Zolan Bayram, Öncü Haber mikrofonuna yaptığı özel açıklamada, öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için önemli tavsiyelerde bulundu.

“Öğrencinin güne enerjik başlaması için kahvaltı önemli”

Öğrencilerin güne enerjik başlamaları için kahvaltının önemine dikkat Çeken Bayram, “Öğrencilere ilk olarak ‘kahvaltıyı atlamayın’ diyorum.  Öğrenci güne enerjik başlaması için kahvaltı önemli.  Tam tahılı ekmek, yoğurt, yumurta, süt gibi besleyici yiyecekler içeren bir kahvaltıyı tercih etmelerini öneriyorum. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalıklar tercih etsinler, meyve dilimleri, sebzeler süt, yoğurt gibi ya da tam tahılı gevrekler fındık gibi besleyici yiyecekler iyi bir seçenektir. Aynı zamanda öğle yemeklerini dengeli yapmaları gerekiyor. Daha doğrusu proteini zengin olan et, tavuk balık gibi, ya da bitkisel bazlı proteinleri katmaları gerekiyor öğle yemeklerine.  Su içmeye özen göstermeleri gerekiyor. Çünkü vücudun birçok fonksiyonu suya bağlıdır.  yeterli su içmediğimizde metabolizmamım yavaşlar buna önem göstermeliyiz aynı zamanda vücudumuz aslında susuz kalıyordu ama kendini aç hissediyordur. Zaman zaman böyle ansızın açlıklar bundan dolayı olabiliyor.” dedi.

“Fastfood tarzı abur cuburlara sınırlama getirilmeli”

Çocuklara, fastfood tarzı yiyecekler için sınırlama getirilmesi gerektiğini kaydeden Bayram, “Fastfood yiyecekleri veya abur cuburları sınırlamaları gerekiyor. Hani yapabilseler keşke hiç yemeseler, eğer yiyorlarsa bile aşırı tüketmemeye özen göstermeleri gerekiyor. Aileler öncelikle örnek olmalılar. Çünkü çocuk aile ne görürse onu yapar ve onu ister. Kendi beslenme alışkılarını iyileştirerek iyi birer ebeveyn olabilirler. Evde sağlıklı yiyecekler her zaman bulunmalı çünkü evde sağlıklı yiyecekler her zaman bulunursa çocuklarda bu yiyecekleri yemeye teşvik olurlar. Protein kontrolünü öğrenmeleri veya öğretmeleri gerekiyor. Öğrendiklerinde kilo kontrollerini daha iyi yapabiliyorlar bu konuda onları destekleyebiliyorlar. Yemek hazırlığında çocuklarımızı dahil etmeliyiz çünkü bu çocuklara sağlıklı yemek yapma becerisini öğretmenin en iyi yolu aynı zamanda ailece yemek zamanı oluşturmamız lazım.” diye konuştu.

“Kış aylarında düzenli egzersiz yapılmalı”

Kış aylarında, hareketsizlikten dolayı alınan kiloların önüne geçmek için düzenli egzersiz yapılması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran Bayram, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Kış aylarında gerçekten hareketsiz kalıyoruz yani öncelikle düzenli egzersiz yapmamız gerekiyor kış aylarında dışarıda egzersiz yapmak ancak kapalı spor salonları ve evde egzersiz yapabiliriz. Aynı zamanda hareketli olmamız gerekiyor hareketi hayatımıza almamız gerekiyor. Örneğin yürüyüş bile bir harekettir. Kış aylarında sıcak ve ağır beslenmeye yöneleme eğilimi olabiliyor fakat bunun yerine her besin gurubundan dengeli bir şekilde beslenmek önemli. Porsiyon kontrolünde aşırıya kaçmadan bu durumu atlatabilirler. Su tüketimine yine dikkat etmemiz gerekiyor. Kış aylarında sıcaklık düşse de vücudun su tüketimi aynıdır. Uyku ve stres yönetimimde aynı zamanda buna giriyor kaliteli ve düzenli uyumak önemli. Çünkü uykusuzluk kilo alımının tetikleyebilir aynı zamanda stres yönetimi tekinleri öğrenmeleri ve uygulamaları gerekir. Stres, aşırı yeme ve düzensiz besleneme alışkanlıklarını tetikleyebilir. Doğru ve bilinci beslenmeyle önüne geçebiliriz bunların herkesin gereksinimleri farklıdır bu yüzden gerçekten bir diyetisyenle çalışmak bu konuda çalışmak çok önemli.”

HABER: Savaş ARI