Gündem

“MÜDÜRÜN KAYIT PARASI İSTEME YETKİSİ YOK”

Abone Ol

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı programda Düzceli anne-babaların birçok konuda merakını giderdi. Eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Tekin, liselerde devamsızlık hakkının 10 günü özürsüz, 20 günü özürlü olmak üzere toplamda 30 gün olduğunun altını çizdi. Yardımcı kaynak kitap konusuna değinerek Düzce’deki tüm okullara ulaşan yazıdan bahseden Bakan Tekin, “Yardımcı kitap alınmasını istemiyoruz, zaten okullarımıza bu anlamda bir yazı da gönderdik, almayın, ihtiyacımız yok. Bir şeye ihtiyaç duyuyorsanız bize yazın, biz EBA'ya eksik olan bir şey varsa yükleyelim.” dedi. Düzce’de de şikayet konusu olan kayıt ücreti için ise, okul müdürlerinin kayıt parası almak, bağış istemek gibi yetkilerinin bulunmadığının altını çizdi.

İlk olarak seçmeli ders konusuna değinen Tekin, ders sayısının zenginleştirildiğini, bu derslerin 3 kategoriye ayrıldığını anlattı. Seçmeli dersler aracılığıyla çocuğun ilgi ve yeteneklerine göre kendini zenginleştirmesini istediklerini belirten Bakan Tekin, öğrencilerin tercihlerine yönelik bazı rakamları şöyle özetledi: "Seçmeli matematik ve bilim uygulamaları, yani o birinci gruptan seçilen ders 1 milyon 60 bin. İşte mesela seçmeli ahlak ve yurttaşlık eğitimi 587 bin, görgü ve nezaket kuralları 787 bin"

Tekin, açık liselere geçişle ilgili uygulamaya ilişkin de "An itibarıyla bizim tanımladığımız meşru gerekçeler sebebiyle açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı geçtiğimiz yıllara oranla çok çok büyük oranda azalmış durumda. Bu aldığımız tedbirin hem kamuoyunda pozitif bir karşılık bulduğu, hem de doğru bir şey yaptığımızı gösteriyor bizim gözümüzde." değerlendirmesinde bulundu.

Test yerine klasik yazılı sınavlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Tekin, bu konunun odağında Türkçe eğitiminin güçlü bir şekilde verilmesinin yer aldığını kaydederek, "Önümüzdeki hafta da bir yönetmeliğimiz yine yayımlanacak, onun da odağında bu var. İlkokullarda ve ortaokullarda çocukların daha hareketli, daha fazla kelimeyle konuşması, Türkçeyi doğru kullanması, bunu odağına alan bir başka mevzuatımızı daha yayınlamış olacağız." dedi.

Öğretmenlerle interaktif toplantılar

Göreve geldiği ilk günden beri sahanın sorunlarını il ziyaretlerinde öğretmenlerle gerçekleştirdiği Öğretmenler Odası Buluşmaları'nda bizzat öğretmenlerden dinleyerek istişare kültürüyle çözüm bulmaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan Tekin, "Biz, toplantılarımızı interaktif yapıyoruz. Dinliyoruz, sorular soruyorlar, eleştiriler yöneltiyor arkadaşlar. Sahadaki problemleri görüyoruz. Mesela öğretmen arkadaşlarımız bu anlamda çok şikâyet ettiler çocukların bu durumda (Devamsızlık vb.) bulunmasından, kendi otoritelerinin bu tür düzenlemeler sebebiyle öğrenci nezdinde kaybolduğundan. Bu tür eleştirileri de alınca, bunları da toparlayarak mevzuatımıza, rutin düzenlemelerin içerisine bunları da koymuş olduk." değerlendirmesini yaptı.

‘Yardımcı kitap kesinlikle gereksiz’

Yardımcı kaynak kitap konusuna değinen Bakan Tekin, geçmişte olduğu gibi şimdi de belli kesimlerin rant elde edebilmek amacıyla devletin dağıttığı ücretsiz ders kitaplarına yönelik karalama kampanyası yaptığını ifade ederek, "Biz kendi adımıza bastığımız kitaplar öğrenciler için yardımcı kitaba ihtiyaç duymayacak şekilde zengin, eğer bir şeye ihtiyaç duyacaklarsa da onu biz zaten bakanlığımızın ilgili organları tarafından onaylanmış şekilde EBA kanallarında yayınlayacağız. Dolayısıyla çocuklar böyle gidip de nerede yazıldığı, kimin tarafından yazıldığı bilinmeyen, herhangi bir kontrolden hem akademik anlamda, hem de bizim müfredatta uyumluluğu anlamında geçmeyen kitapları almasın. Kesinlikle gereksiz olduğuna inanıyorum, hatta tam tersine zarar bile verebilir. Yardımcı kitap konusundaki politikamız bu. Biz alınmasını istemiyoruz, zaten yine okullarımıza bu anlamda bir yazı da gönderdik, almayın, ihtiyacımız yok. Bir şeye ihtiyaç duyuyorsanız bize yazın, biz EBA'ya eksik olan bir şey varsa yükleyelim."

“Okul müdürlerinin kayıt parası istemek gibi yetkisi yok”

Kayıt ücret konusuna da değinen Bakan Tekin, okul müdürlerinin kayıt parası almak, bağış istemek gibi yetkilerinin bulunmadığını söyledi. Tekin şöyle devam etti: "Okullarda, özellikle ilkokullarda ve ortaokullarda şube ve öğretmen seçimi, öğrenci kaydını yaptıracak hangi okula kayıt alanı içerisindeyse, sonrasında da elektronik ortamda biz dağılımları, çocukların cinsiyeti, yaş ve benzeri dağılımlarını elektronik ortamda göz önünde bulundurarak sınıf mevcuduna göre dağılımı otomatik olarak yapılmış olacak. Dolayısıyla şu konuştuğumuz konuların büyük çoğunluğunu önümüzdeki yıl isteseler de yapamayacaklar." Açık liseyle ilgili yayımlanan genelgede kimlerin açık öğretim lisesine gitmek için istisna tutulduğunu anlatan Tekin, Milli Eğitim Bakanı olarak milletin kendisinden beklentisinin örgün eğitim çağındaki çocukların yüz yüze eğitim almasını sağlamak olduğunu belirtti.