Tarım

MÜCADELE ARTARAK DEVAM EDİYOR

Düzce’de son yıllarda popülasyonu artan ve özellikle fındık tarımına büyük zarar veren kahverengi kokarcaya karşı devlet ve ilgili kuruluşların ortak çalışmasıyla mücadele ediliyor. Çiftçilerin bilinçlendirildiği ve doğaya samuray arılarının salındığı kentte, havaların soğumasıyla zararlının kışı geçireceği ev, ahır, samanlık gibi alanlar ilaçlanacak.

Abone Ol

Düzce, Ordu, Trabzon ve Giresun'da fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı kimyasal ve biyolojik mücadele hız kesmeden sürdürülüyor.

Düzce’de popülasyonu artan kahverengi kokarcaya karşı mücadele çalışmaları devlet ve diğer ilgili kurumların iş birliğinde yürütülüyor.

Kentte ilk olarak 2018 yılında görülen, fındıkta kalite ve verimi düşüren zararlının önceki yıllarda dar alanda olan popülasyonu, 2023 artış göstermeye başladı. Zararlı, bu yıl merkez ve tüm ilçelerde tespit edildi.  

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yol göstericiliğinde il genelinde 2023 yılından bu yana kahverengi kokarcayla mücadele konusunda binlerce kişiye eğitim verilirken, bunun yanı sıra ziraat odaları ve belediyeler iş birliğinde ilaçlama çalışmaları da gerçekleştirildi.

Düzce’de doğaya 8 bin samuray arısının salındı

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Fındık Araştırma Enstitüsü’nde kurulan laboratuvarda bu yıl zararlıyla biyolojik mücadele için samuray arısı üretildi. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ndeki laboratuvarda üretilenlerle Düzce genelinde doğaya yaklaşık 8 bin samuray arısının salımı gerçekleştirildi.

Gelecek sene zararlının yumurta bıraktığı haziran ayının başında samuray arısı salınımının devam ettirilmesi ve sayının ise iki katına çıkarılması planlanıyor.

Kahverengi kokarcayla daha etkin mücadele amacıyla bir süre önce Düzce Valiliği koordinesinde fındık tarımındaki ilgili kurum, sektör ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla mekanik, biyoteknik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin görüşüldüğü toplantı da gerçekleştirildi.

“Çalışmalar hava sıcaklıklarının düşmesiyle başlayacak”

Alınan karar doğrultusunda il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri ile ziraat odaları iş birliğinde zararlının kışı geçireceği ev, ahır, samanlık gibi alanlarda planlı ve koordineli şekilde ilaçlama çalışmaları yapılacak. Çalışmalar hava sıcaklıklarının düşmesiyle başlayacak.

Mücadele ilkbaharda havaların ısınmasıyla da devam edecek. Doğada kışlamış erginlere karşı mayıs ortasından haziran sonuna kadar, yeni nesil erginlere karşı temmuz-ağustos dönemlerinde kimyasal ve biyolojik mücadele yürütülecek.