Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, bu kez Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen azami yük oranını aşan ağır tonajlı araç şoförlerini gündemine aldı. Taşımacılık faaliyetlerinde düzeni ve güvenliği sağlamanın yanı sıra kamyon ve tırların yollara en az zararı vermesi için uygulamada olan yönetmelikteki ton sınırını görmezden gelen ve dorse plakalarını kapatacak kadar kuralsızlığı bir adım ileriye götüren şoförler yüzünden yaşanan adaletsizliğe işaret eden Ünsal, kurallara uymayanların sıkı denetimle tespit edilmesi için bölge valilerine seslendi. Ünsal, “Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde kantar var ama kantar noktasında birebir kontrol önemli ve daha çok yolun kontrol edilmesi lazım. Milli servetimiz heba olmasın. Yollarda insanlarımız kelle koltukta gitmesin.” dedi.   

BEN GİDİYORUM, HAKKINI HELAL EDEN ETSİN ETMEYEN AHİRETİ BEKLESİN BEN GİDİYORUM, HAKKINI HELAL EDEN ETSİN ETMEYEN AHİRETİ BEKLESİN

Karayollarında haksızlığın önüne geçebilmek ve trafik güvenliği için ağır tonajlı araçların kontrollerinin daha fazla yapılması gerektiğini belirten Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, konuyu ‘Yorumluyorum’ programında değerlendirdi. Genellikle 25 ton olan azami yük oranını aşmaması gereken şoförlerden bazılarının treyler plakalarını kapatarak EDS kameralarını atlatmaya kalktığını belirten Ünsal, bu kuralsızlar yüzünden yolların bozulduğunu vurguladı.  

Thumbs B C 77E12726Bdc985C521A372Effc274879

Demiryollarının önemine de değinen Ünsal, karayollarını kullanan ağır tonajlı araçlara uygulanan kuralların birebir kontrollerle 7/24 denetlenmesi gerektiğini belirtti.

“Demiryolu zafiyetimiz var”

Eskiden demiryollarının Türkiye’ye daha fazla yapıldığını belirten Ünsal, “Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili ama nakliye noktasında diyelim ki Artvin'den İskenderun'a gelen yükünün oranı yüzde 5'i geçmiyor. Karayollarımız ön planda ve bir o kadar da demiryolu zafiyetimiz var. Avrupa'ya gittiğiniz zaman bir ilden bir ile gideceğinizde çoğunlukla demiryolları var. 10. yıl marşımız var ya ‘10 yılda demir ağlarla ördük ülkeyi.’ diye. Maalesef o 10 yıldan sonra demir ağlar ülkeyi örmekten vazgeçti. Bu konuda Eski Düzce Milletvekili Fevai Aslan ile başlayan ve özellikle Ercan Öztürk ile devam eden büyük bir gayret oldu.” ifadelerine yer verdi.

20220823 2 54822230 80114604

“25 tondan nizami giden adamın suçu ne?”

Ağır tonajlı araçların treyler plakalarını kapatarak kontrol noktalarından yasaya uygun olmayan ağırlıkta geçtiklerini hatırlatan Ünsal, konuya şu şekilde dikkat çekti: “Karadeniz Ereğli hattıyla Düzce hattına kadar olan o bölgede kantar meselesi var. Yasa diyor ki bir araç 30 ton tartılır; 5 ton kendi ağırlığı, 25 ton gidecek veya 30 ton gidecek. Aracın standardına yolun şekline göre bu standart. Yani bizim milletin, fukara milletin vergisiyle çoluk çocuğuna yediremediği, içemediği veya kazancıyla yapılan asfalt yollarda, karayollarımızda gerek trafik güvenliği gerek ağır tonajda araçlar geçip bozmasın diye bir standardı var. Karadeniz Ereğli'den çıkan demir mamulü Türkiye'nin muhtelif bölgelerine maalesef karayoluyla gidiyor. Denizin kenarındaki biz bu inkılabı yapamamışız, bu devrimi yapamamışız. Karayoluyla gittiğinden dolayı bir tedbir alınmış. Fakat bu şu şekilde aşılıyor. Mesela bir araç 80 tondan gidiyor, 60 tondan gidiyor, 70 tondan gidiyor, nizami 30 ton. Peki burada ne olmalı? Yolda kontrol olmalı. Var fakat araçların bu treyler plakalarını kapatıp buradan direkt geçiyorlar. Ceza da yemiyorlar. Peki diğer tarafta 30 tondan, 25 tondan nizami giden adamın suçu ne? Tabii burada ekip az yani kontrol edecek jandarma, trafik ve polis ekipleri az.”

20220823 2 54822230 80114606

“Kantar kontrolüne trafik ekipleri 7/24 dahil olmalı”

Ağır tonajlı araçlar için kantar noktalarında kontrollerin sıklaştırılması gerektiğini vurgulayan Ünsal Düzce, Bolu ve Zonguldak valilerine şöyle seslendi: “Ben buradan sayın Bolu valisine, sayın Düzce valisine, sayın Zonguldak valisine özellikle Düzce ve Zonguldak'ın sayın valilerine sesleniyorum. Karadeniz Ereğli'de 20 bin tona yakın demir-çelik mamulü üretiliyor. Bunların yüzde 90'ından büyük bir bölümü karayollarıyla gidiyor. Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde kantar var ama kantar noktasında birebir kontrol önemli ve daha çok yolun kontrol edilmesi lazım. Milli servetimiz heba olmasın. Yollarda insanlarımız kelle koltukta gitmesin. Onun için Sayın Düzce valimiz ve Sayın Zonguldak valimiz lütfen mutlaka burada ekipler vardır karayollarında, biraz daha ehemmiyet verilmesi lazım. Bu işi hakkıyla kanuna kurala kaideye uygun, mevzuata uygun yapan adamın hakkını bu haksız, fütursuz, hadsiz ve Allah'tan korkmayan, ağır tonajda çalışan arabalara karşı Düzce ve Zonguldak bölgesinde biraz daha kontrollerin artması lazım. Karayollarının kantar kontrolüne trafik ekipleri 7/24 mutlaka dahil olması lazım. Bunu bize anlatan bir kamyoncu ‘Bizim suçumuz ne?’ diyor. Özellikle bu konuyla ilgili bu sektörden namusuyla şerefiyle kanun, kural, kaide yönetmelik mevzuatına göre ekmek yiyen kooperatifler ve şirketlerle bu bilgilendirme gerekli.”

Thumbs B C 4B0Eb63C6D30A546F3D60A52D5Bb7D8B

Editör: Tuğba Aksoy