Düzce eski Valisi merhum Halil Nimetoğlu döneminde yabancı kelimeler içeren tabelalara karşı başlatılan mücadelede önem yol kat edilse de ilerleyen dönemde kent merkezi yine tabela kirliliğinin esiri oldu.

Çok renkli, boyutları birbirinden farklı ve yabancı kelimelerin sıklıkla yer aldığı tabelaların cadde ve sokaklarda oluşturduğu çirkin manzara kent estetiğini olumsuz etkiliyor.

Tabela kirliliğinin şehrin kültürüne de zarar verdiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Cadde ve sokaklardaki çok sayıda iş yerinde dikkat çekmek için tabelalarda yabancı kökenli kelimeler kullanılıyor. Artan yabancı tabelalar milli kimliğimiz ve dilimiz açısından da büyük bir tehlike doğuruyor. Son zamanlarda özellikle bazı bölgelerde Rus ve Arap harfleriyle yazılan tabelalarda büyük bir artış gözlemleniyor. Düzensiz ve tabela yönetmeliğine uymayan bu tabelalar çirkin bir görüntü oluşturuyor. Bu sebeple yabancı tabela kullanımına mutlaka sınırlama getirilmeli ve tabela yönetmeliğinde yer alan kurallara riayet edilmeli.” dedi.

“TABELA İŞLETMELERE SAYGINLIK KAZANDIRIR”

Tabelaların işletmeler için profesyonel ve saygın bir imaj oluşturduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İşletmelerin tabelası müşteriler için ilk temas noktasıdır. Bundan dolayı işletmelerin tabela tasarımlarının ve yerleşimlerinin düzenlemelere uygun olması son derece önemlidir. Tabela boyutları, rengi gibi diğer özelliklerin belirli bir standarda bağlı olması ilk izlenimde güven verir ve ilerleyen zamanlarda kurumsal kimlik oluşumuna yardımcı olur. Bu sebeple tabelalarda mutlaka standart olmalı. Tabelalara getirilecek olan standart aynı zamanda işletmelerin tanınırlığını arttırdığı gibi yerinin de kolay bulunmasına olanak sağlar. Bu sayede hem işletmeler daha düzenli iş yapar hem de sokakların estetiğinden ödün verilmemiş olur” ifadelerini kullandı.