Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu Güne Merhaba programına konuk oldu.
Gerek Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayınıyla geniş kitlelere ulaşan programda çağın hastalığı olan obezitenin tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarttığını belirten Prof. Dr. Pehlivan,“Obezite, çağımızın en önemli sorunu, önlenebilir ölüm nedeni olarak, sigara birinci sırada, yani sigara bırakılması, ölümlerde önemli bir azalmaya yol açabiliyor. İkinci sırada ne geliyor? Obezite acayip bir sorun. Kilo artışına çevresel nedenlerin etkisi olarak ifade edilen ‘Obezojenik’ bir dünyada yaşıyoruz. Dünyada, obezite ilişkili hastalıklarla hayatını kaybedenlerin sayısı, açlıktan hayatını kaybedenlerden kat kat fazla” dedi.
“Obezite Merkezi kurduk”
Düzce Üniversitesi Hastanesi bünyesinde Obezite Merkezi kurduklarını hatırlatan Pehlivan, sözlerine şöyle devam etti: “Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde, obezite ve metabolik cerrahi ameliyatları yoğun bir şekilde devam ediyor. Tıbbi tedaviyle ya da hayat tarzı değişiklikleriyle obeziteden kurtulamayan hastalar, obezite cerrahisi ile daha konforlu bir iyileşme sürecine girerek fazla kilolarından kurtuluyor. Hastanemizde üst düzey yoğun bakım, ameliyathane ve ileri laparoskopik cerrahi teknik donanımının yanında tecrübeli anestezi, yoğun bakım ve cerrahi ekibimiz mevcut. Bu da bize yoğun bakım süreci gerektiren daha yüksek riskli metabolik cerrahi hastalarının da tedavisini yürütmemize imkan sağlıyor.”
“Mide balonu ve mide botoksu kalıcı değil”
Obezite tedavisinde son dönemde yaygın olarak kullanılan mide balonu ve mide botoksu hakkında da konuşan Pehlivan, sözlerine şöyle devam etti: “Mide balonu ve botoksu kalıcı değil. Balon da, botoks da size 8 ay katkı sunabiliyor. Botoksta, plastik cerrahisinde kullanılan madde endoskopik olarak mideye veriliyor. Bu da tokluk hissi veriyor. Bir insanın hastaneye gidip damardan serum yemesi de riskli. Botoksta, merdiven altı diye tabir ettiğimiz uygunsuz şekilde yurtdışından getirilmiş ilaçlardan dolayı hasta kayıpları oldu. Ben botoks yaparken hep tedirginim ama ben şuna güveniyorum; bizim sağlık sistemi üzerinden veya resmi kaynaklardan aldığımız için bizim aldığımız botoks ilacı çakma veya merdiven altı üretim değil. Botokstaki botolizm dediğimiz şey, gıda zehirlenmesine yol açan mikrobun kendisi.”