Yaklaşan fındık sezonu öncesi, üreticiler son hazırlıklarına devam ediyor. Üreticiler, artan maliyetlerine karşılık yüksek fiyat beklentisi içine girerken, konu bugün Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ün ev sahipliğinde düzenlenen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında gündeme geldi.

Toplantıya, Öztürk’ün yanı sıra, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Metin Şirin, Çilimli Ziraat Odası Başkanı Kemal Meydan ve  Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin katıldı.

Toplantıda, 1 kilogram fındığın üreticiye maliyetinin 79 TL 80 kuruşa yükseldiği belirtilerek, TMO’nun müdahale alım fiyatının 119 TL 70 kuruş olması gerektiği vurgulandı.

Artan fındık maliyetlerinin ve TMO’nun nu yıl müdahale alım fiyatlarının masaya yatırıldığı toplantıda, şu kararlar alındı:

Son 1 (Bir) yıl içerisinde gübre ve ilaç; asgari ücretin artışından, dolardaki kur farklarından ve ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda 2023 yılı fındık maliyeti 79,80 TL’dir. Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması, köylerde ve çiftçilerimiz arasında yapmış olduğumuz geziler neticesinde çiftçilerimizin ve bizlerin Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması gerektiği TMO’nun ve hükümetimizin çiftçimizi ve bizleri mağdur etmeyecek bu fiyatın altında bir fiyat açıklamaması dileğimizdir.

TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir. Alan bazlı gelir desteği en az 500 TL’ye çıkartılmalıdır. Çünkü, 10 yıldır revize yapılmamıştır. Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl, geçen yıl değiştirerek uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterleri bu yıl da devam ettirmelidir.”

         

Toplantıda bu yıl TMO’dan beklenen alım kriterleri ise şu şekilde sıralandı:

 “Rutubet Oranı: %6,5’e kadar,  sağlam iç fındık oranı: %40 ve üzeri,  buruşuk iç fındık oranı: %10 ve altı, çürük ve bozuk iç fındık oranı: %5 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı, İlçelerin rekoltelerine göre tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları %50 oranında arttırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir.”                       

HABER: Savaş ARI                                                                                                                                                                                                       

Editör: Zeki Aşıkoğlu