Düzce’de 2024-2025 eğitim-öğretim döneminin sona ermesine az bir süre kala bazı proje okullarındaki öğretmenlerin yer değişikliği tepkiye neden oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, proje okullarındaki öğretmenlerin yer değişikliği sürecine ilişkin, "38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu ve bu 38 bin arkadaşımızın yüzde 80'inin görev süresi uzatıldı." dedi.
Proje okullarında görev süreleri dolan öğretmenlerle ilgili konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2020'de çıkan yönetmelikle 4 yılın sonunda proje okullarında öğretmenlerin görev sürelerinin sona ereceği, yenileneceği ya da yenilenmeyeceğinin herkes tarafından bilinen bir konu olduğunu söyledi.
Geçen yıl proje okullarla ilgili bir performans değerlendirmesi yapmadıkları için yönetmeliğin uygulanmasını bir yıl ertelediklerini aktaran Tekin, bu yılın ocak ayının başında takvimi ilan ettiklerini bildirdi.
Tekin, bu okullarda çalışan öğretmenlerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından görev süreleri bittikten sonra yer değiştirme takvimini erken başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bizim şu anda ilan etmemizin sebebi bu okullarda çalışan arkadaşlarımızın değişik sebeplerle, okul yöneticilerinin gerek projenin niteliği açısından, gerekse de okulda çalıştıkları süre itibarıyla okul müdürlerimizin, idarecilerimizin veyahut da norm fazlası duruma düşmeleri sebebiyle çalışmayacak arkadaşlarımızın, okullardaki görev süresi uzatılmayacak arkadaşlarımızın bir mağduriyet yaşamaması için süreci erken başlattık. Yani o arkadaşlarımız, diğer öğretmenlerimizin yer değişikliği süreci başlamadan önce boş olan okullarımıza yer değişikliği talebinde bulunsunlar, yer değişikliği yapsınlar diye onlara pozitif ayrımcılık yaptık. Şimdi ezbere, cehalet dolu ifadelerle yüzbinlerce rakamla ifade edilen, söylenen saçma sapan cümleler var. Ahlakiliği, doğruluğu tutarsız... Böyle saçmalık olmaz. Nereden öğrendiniz yani 180-200 bin rakamından bahsediyorlar. Söylüyorum 38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu ve bu 38 bin arkadaşımızın yüzde 80'inin görev süresi uzatıldı. Geriye kalan yaklaşık 6 bine yakın arkadaşımızın da görev süreleri uzatılmadı."
"Okullarımızı manipüle edilen mekanlara dönüştürmedikleri için teşekkür ediyorum"
Bakan Tekin, proje okullarında görev süreleri dolan öğretmenlere yönelik "sürgüne gönderildiler" gibi eleştiriler yapıldığına dikkat çeken Tekin, bir siyasi parti genel başkanının "ele geçirmek" ifadesi kullanmasını eleştirdi. Tekin, şöyle devam etti:
"Kimden neyi ele geçiriyoruz? Biz devletiz, Milli Eğitim Bakanlığı’yız. Şunu ifade ediyor demek ki bu genel başkan, 'Bu okullar bizim arka bahçemiz olarak biz kullanmaya çalışıyorduk ama şimdi siz bizim elimizden alıyorsunuz.' Böyle bir şey olmaz arkadaşlar. Siyasetçileri duyarlı, tutarlı, ahlaki davranmaya davet ediyorum. Okullarımız üzerinden, öğretmenlerimiz üzerinden kendi siyasi çıkarlarını lütfen ama lütfen manipüle edecek eylemler içerisine girmesinler. Bir siyasi partinin genel başkanı ve onun şürekası topyekun bir direnişe çağırmasına rağmen okullarımızı ve öğrencilerimizi, Türkiye genelinde 20 civarında okulumuzda bu olaylar oldu. Bunların da büyük çoğunluğu öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından değil, ne hikmetse mezunlar derneği tarzında sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden yapılar tarafından organize edilmiştir. Ben bu vesileyle öğretmen arkadaşlarımıza, idarecilerimize ve öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu saçma sapan çağrılara kulak vermeyip okullarımızı bir siyasi partinin politik amaçları için manipüle edilen mekanlar haline dönüştürmedikleri için hepsine teşekkür ediyorum."
Süresi uzatılmayan öğretmenler içerisinde 40 yıldır aynı okulda çalışanların olduğunu belirten Tekin, görev süresini uzatmayıp başka bir ülkeden öğretmen getirmediklerini, sistemin içerisinden performanslarıyla, çalışkanlıklarıyla, öğrencilerle ilişkileri açısından ön plana çıkmış öğretmenleri getirdiklerini vurguladı.