Düzceli fındık üreticileri, 2025 yılı hasat dönemi öncesi hazırlıklarına başladı.
Verim ve kaliteyi artırmak isteyen üreticiler, fındık dallarının yeşermeye başladığı bugünlerde iyi bir sezon geçirmek için çalışıyor.
Bahçelerindeki yabani otları temizleyen üreticiler, kozalak akarı ve kahverengi kokarca gibi zararlılarla da mücadele edecek.
Ülke ve bölge ekonomisi açısından önemli bir ürün olan fındık için yıl içerisinde aylara göre yapılacak çalışmalar, "fındık tarım takvimi" olarak planlandı.
Bugünlerde bahçelerindeki yabani otları temizlemeye koyulan üreticiler, ardından zararlılarla mücadele ve gübreleme için çalışma yürütecek.
"Tarım takvimine uyulması verim ve kaliteyi olumlu etkiliyor"
Düzce’de il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri de üreticilere zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirmelerde bulunuyor.
Yapılan uyarılarda, zararlılarla mücadelede kurallara ve takvime uyulmasının önemine işaret edilerek, bu sayede fındıkta verim ve kalitenin artacağına dikkat çekiliyor.
Bu yıl kahverengi kokarcayla mücadelenin daha da önem arz ettiğine vurgu yapan yetkililer, şunları kaydetti:
"Ayın sonu itibarıyla kokarca yuvasından çıkmaya başlayacak. Bunun ilaçlanmasıyla ilgili de bir takvim belirlenecek ve sahaya çıkılacak. Hangi mücadelenin yapılması gerektiği üreticilere anlatılacak. Bu bölge için fındık son derece önemli bir ürün. Üreticilerimiz takvime uyarlarsa, verim ve kaliteyi artırırlarsa hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkıları olmuş olur."
Kışın bitmesiyle bahçelerde hasat dönemine yönelik çalışmalara başlayan Düzceli üreticiler, verimli bir sezon geçirmek istiyor. Bunun için bahçelerdeki yabani otları temizleyen üreticiler, diğer zararlılara yönelik de ilaçlama ve gübreleme yapıyor.
Fındığın Karadeniz'de önemli bir gelir kapısı olduğunu ifade eden fındık yetiştiricileri, "Kış mevsiminden çıktık. Bahçelerde kuruyan dalların temizlenmesi yapılıyor. Dip ve bahçe temizliğinin yapılması gibi süreçler artık başladı." dedi.
Külleme ve kozalak akarına karşı mücadele zamanı
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen de bu ay itibarıyla külleme ve kozalak akarına karşı mücadele yapılabileceğini söyledi.
Meyvelerin 2-4 milimetre büyüklüğüne erişmesiyle fındık kurdu ilaçlaması olması gerektiğini aktaran Bilgen, yeşil kokarcanın meyvelerin kalitesini bozduğuna işaret etti.
Mayıs ayının sonunda yöre ve iklime bağlı olarak foşa, mincane ve palaz gibi fındık çeşitlerinde yaprak gübrelemesi uygulaması gerçekleştirilebileceğini dile getiren Bilgen, fındık ocaklarında dip sürgünü temizliğinin hasada kadar devam edebileceğini ifade etti.
Bilgen, yabani ot temizliğinde bitkinin zarar görmemesi için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, "Tırpanlı motor ile ot temizliği yapıldığı sırada bitkilerin ana gövdelere zarar vermeyecek şekilde bu uygulama yapılmalı. Çünkü tırpan motorunun ucundaki misinalar meyve veren dalları zedeleyerek gövde üzerinde çatlaklar oluşmasına ve ilerleyen yıllarda bitkinin ölümüne neden olmaktadır." dedi.