Meme kanserine karşı farkındalık oluşturmak, bilgi paylaşımını kolaylaştırmak ve bu kanser türüyle mücadele edenlere destek olmak amacıyla dünya genelinde 1-31 Ekim, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul ediliyor. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan meme kanseri farkındalık ayının bu yılki teması "Hiç kimse meme kanseriyle tek başına yüzleşmemeli" şeklinde belirlendi.

1-516

Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu (EORTC) ve Avrupa Meme Kanseri Uzmanları Derneği (EUSOMA)'nin birlikte hazırladığı Avrupa Kanser Dergisi'nde yayımlanan çalışmada, 1990-2011 arasında meme kanserine yakalanan 2 bin 491 kadın ile kanser teşhisi bulunmayan 2 bin 984 kadının yaşam şartları, fiziksel ve biyolojik özellikleri ile sosyal yaşamları gibi farklı parametreler karşılaştırıldı. Bulgulara göre, konut ve iş yerinde maruz kalınan hava kirliliğinin meme kanseri riskini arttırdığı sonucuna ulaşıldı.

3-389

Düzce için risk büyük

Bu durum sadece kışın değil yılın 365 günü hava kirliliği ile mücadele eden Düzce için ortaya çıkan sağlık riskini gözler önüne serdi.

Çalışmada belirlenen yıllar arasında PM2,5 konsantrasyonlarında yaşanan her metreküpte 10 mikrogram (10 μg/m3) artışla birlikte meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 28 arttığı tespit edildi. Aynı dönemde ve aynı orandaki PM10 konsantrasyonu artışının meme kanserine yakalanma riskini yüzde 9, azot dioksit konsantrasyonu artışının ise hastalığa yakalanma riskini yüzde 5 arttırdığı belirlendi.

Hava kirliliğinin en önemli bileşenleri partikül maddeler

Meme kanseri ve hava kirliliği arasındaki bağlantıya ilişkin konuşan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, hava kirliliğine neden olan etkenlerin genellikle insan faaliyetlerinden kaynaklanan süreçlerle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

2-510

ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Fabrikalar, enerji santralleri, maden ocakları ve inşaat sektörü tarafından büyük miktarda kirletici madde üretildiğini belirten Özdoğan, "Bu faaliyetler sırasında kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılmasıyla ortaya çıkan karbondioksit, kükürtdioksit, azot oksitler ve partikül maddeler atmosferde birikerek hava kirliliğine yol açar." dedi.

Editör: Savaş Arı