Ekonomi

KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN OLUMSUZ YÖNLERİNİ ANLATTI

Abone Ol

Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ‘Güne Merhaba’ programının konuğu SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu oldu. Programda kayıt dışı istihdam ile ilgili detaylı bilgi veren Köroğlu, bu konuda denetimlerin devam ettiğini söyledi.

Kayıt dışı istihdam ile ilgili vatandaşlara da çağrıda bulunan Köroğlu, “Kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için, bu firmaları ALO 170 veya CİMER’e bildirsinler” diye konuştu.

 Kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için denetimlerin devam ettiğini kaydeden Köroğlu,  10.35: “Vatandaşlarımız ve işverenlerimiz şunu bilsinler ki; Alo 170’e, CİMER’e gelen ihbarı, yazılı gelen ihbarları kesinlikle bekletmiyoruz. Çünkü kapatmak zorundayız, izleniyor sistemden. Alo 170’i aradığı ve ihbar yapacağı zaman, kimlik bilgilerim gizli kalsın derse, sisteme kimlik bilgileri kapalı düşüyor. Yani, bunu çeken memur ve denetmende görmüyor. Bize her yıl Ankara’dan gelen bir sayı oluyor, diyor ki: “Bu sene şu kadar iş yerini gezin” diyorlar. Denetmenlerimiz hasbelkader çat kapı geziyorlar. Ama bu belli bir sayıyla Ankara’dan gelen bir şey, yoksa “hadi şurayı gezelim” diyemiyoruz. Kamu belirli sınırlar çerçevesinde işvereni de korumuş, sigortalıyı da korumuş. Şikâyete binaen gidiyoruz, yoksa biri gelip de “şurada biri, sigortasız, işçi çalıştırıyor” dediği zaman, yazıya dökmedikçe oraya denetime gitmiyoruz” şeklinde konuştu.

“Kamu da aktif – pasif dengesi var”

 “Kamuda, aktif-pasif dengesi var, yani çalışana karşılık emekli aylığı alan var” diyen Köroğlu, işçilerine yüksek maaş verip, asgari ücret üzerinden gösteren firmaları da uyararak,  “Çalışanın hastane, ilaç masrafları var. Dolayısıyla sigortalı olmak, sistemin daha güçlü olmasına, sistemin daha iyi dönmesine olanak sağlayacaktır. Aktif- pasif dengesine zarar vermemek için, kayıt dışı çalışılmaması lazım. ‘Benim sigortam ödenmiyor, nereden takip edebilirim?’ dediniz, dijitale geçmeden önce, kişi vizite kâğıdı alırsa, sigortasının ödenip ödenmediğini tespit edebiliyorduk. Ama şimdi çok kolay, e-Devlette 140 küsur uygulamamız var,  e-Devlette en çok tıklanan kurum biziz. Kişi e-Devlete girerek, sigortasının ödenip ödenmediğine bakabilir. Eğer ödenmiyorsa, hemen; bilgi, ihbar, şikâyet, Alo 170, CİMER ve dilekçeyle başvurabilir. Aldığı ücret üzerinden prim ödenmemesi de kayıt dışı sayılıyor. Yasa diyor ki: işçi iş görmeyi, işverende bunun karşılığında ücret ödemeyi taahhüt eder. Eğer siz iş karşılığında ücret ödüyorsanız, onun tamamının üzerinden prim ödemeniz lazım. Örnek olarak: 20 bin lira aylık veriyorsanız, 20 binin üzerinden prim ödemeniz gerekiyor. Açık konuşmak gerekirse,  eğer asgari ücretten prim ödeyerek, üstünü elden veriyorsanız, asgari ücreti bankadan ödüyorsanız bu kayıt dışıdır. Bunu da ihbar edebilirsiniz, aynı kayıt dışı gibidir. Bu durum bize bir şekilde ispatlandığı zaman, ona göre bir denetim yapıyoruz. Buna dair elinde bir belge olursa, denetmenlerin işi daha kolay oluyor. Biz ne yapıyoruz? Bu farkları da ödettiriyoruz ve farkların da primlerini alıyoruz. Ne kadar yüksek aylık ödenmişse, o kadar aylık alıyorsunuz. Dolayısıyla buna da sigortalılarımız dikkat etsinler, işverenlerimizde dikkat etsinler, ‘ ben zaten sigortalı gösteriyorum, asgari ücretten de primini 

gösteriyorum, yeterli’ demesinler, bunda da ayriyeten bir cezamız var. Çünkü burada, sigortalı ve kurum için bir kayıp var                açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI