Düzce Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Necmi Köroğlu, EYT’den, iş güvenliğine, Düzce’de ki kayıt dışı istihdamdan, devletin işverenlere sağladığı imkanlara kadar bir çok konuyu, Öncü TV ekranlarında anlattı. Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu Güne Merhaba Programına konuk olan Köroğlu, Düzce’de özellikle kayıt dışı istihdamla yoğun bir şekilde mücadele ettiklerinin altını çizdi. Sahte sigortalı olanları da uyaran Köroğlu, “İşçi işveren ilişkisi eğer bir çalışma olmadan para verip, sigortalı oluyorsa bu sahte sigortalı. Bakın kaç tane emekliyi iptal ettik biz. Geriye dönük, eğer kendinden kaynaklanmışsa 20 yılı iptal ediyoruz, 10 yılı geriye istiyoruz, eğer bizden kaynaklanmışsa, 5 yılı istiyoruz” dedi.

D D

Düzce SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu, deneyimli gazeteci Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu, Güne Merhaba programına konuk oldu. İş veren ve işçiye devletin tanıdığı haklardan bahseden Köroğlu programda, iş kazaları ile ilgili yaşanan mağduriyetlerin en aza indirilmesi için kurumun derinlemesine inceleme yaptığından bahsetti. 

“İş kazalarını titizlikle inceliyoruz”

Meydana gelen iş kazalarında asli kusurlunun işçi mi, yoksa iş veren mi olduğuna baktıklarını ifade eden Köroğlu, 23,40 “Sadece sigortalı, sadece iş kazası olduğu zaman, veya meslek hastalığına tutulduğu zaman biz o adama gelir bağlayacak mıyız,  bağlamayacak mıyız? Ona bakıyoruz. Yani burada da çalışma gücünün yüzde 10`unu kaybetmişse, gelir bağlıyoruz. Bir de neye bakıyoruz, diyoruz ki; burada kimin kusuru var? İşverenin mi kusuru mu var, sigortalının kendi kusuru mu var, yoksa üçüncü bir şahsın mı kusuru mu var? Biz kimseyi teminat altında bırakmadan şunları söylüyoruz; ‘bana bir şey olmaz demeyecek çalışan.’ İşverende eğitimini verecek, bütün ekipmanlarını takip edecek. Biz insanız, bende bir işveren sayılırım, bende çalışanım takip etmek zorundayım. Bu ortak olarak kişilerin birlikte alacakları tedbirlikten kaynaklanıyor. İşçinin de yükümlülükleri var, işverenin de var. Biz bunu değerlendirirken buna dikkat ediyoruz. Eğitim almış mı? Almış, soruyoruz ekipman verilmiş mi? Verilmiş… Niye takmadın veya ekipman verildi? Taktı, işveren tedbir almadı veya ekipman vermemiştir bunların hepsini rücu ediyoruz. Dolayısıyla buna dikkat etsinler” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 05 28 At 12.18.52

“EYT’den emekli olan bir kişi aynı işyerinde çalışmaya devam ederse maaşının yüzde 5’ini biz karşılıyoruz”

EYT’den emekli olanlara devlet tarafından birçok hak tanındığını kaydeden Köroğlu, 25,30 “2023 Mart ayında üç ayda 10 bin maaş bağladık, çünkü biliyorsunuz insanlarda çok şey yaptılar. Üç ayda bağladığımız 10 bin rakam var, her ayda artarak devam ediyor. Yaş kalktı, ya günü eksik olanlar devam ediyor. Yeri gelmişken şunu söyleyeyim; EYT çıktığı zaman bazı işverenler dedi ki; ‘emekli olacak elemanlarımız var. Bu adam, bu makineyi biliyor, ustası bir adam yetiştirmeden emekli olacak.’ Şimdi kişiler emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destekli bir miktar çalışabilir, yani maaşını kestirmeden. Maaşını alıyor, hem sosyal güvenlik destek primi ödüyor yüzde 32. Biz ne yaptık; dedik ki, ‘EYT den emekli olan bir kişi, bir ay içerisinde aynı işveren aynı iş yerinde SGK olarak işe alırsa yüzde 32’nin %5’ini de biz karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

“Genç yaşta işyeri açana destek veriyoruz”

Devletin, liseyi bitirdikten sonra mezun olan ve 18 yaşına girmiş gençlere işyeri açması halinde destek verdiğini belirten Köroğlu, 27,28 “Biz zaten EYT den tecrübeliyiz onu da biz hallederiz. İşveren diyor ki; müdürüm işçiye varda, bize teşvik yok mu? Bakın bir genç 18 yaşında okulu bitirdi, 18-19 yaş arasında bir iş yeri açtı, bu iş yeri de vergi muafiyeti olan, bir iş yeri. Küçük bir işletme, onu açar vergi muafiyetini alırsa, 1 yıl Bağ Kur primini biz ödüyoruz. Genç girişimci desteği diyoruz biz buna. Yeter ki gençlerimiz, okulunu bitirdikten sonra KOBİ gibi vergiden muaf olacak, onun vergide karşılığı var. Vergide diyor ki; şu işlerde vergi muaf, o belgeyi getir, 1 yıl Bağ Kurunu biz karşılıyoruz. Diğer işverenler için de Bağ Kuru’nu tam zamanında ödüyorsa yüzde 5 indirimimiz var. Şuan 6 bin 900 TL Bağ Kur primi, eğer işveren zamanında ödüyorsa,  bu 5 bin 900’e iner” ifadelerini kullandı.  

D D2

“Düzce’de kayıt dışı istihdam ile ilgili mücadele çalışmalarımız devam ediyor”

Kayıt dışı istihdama karşı mücadele çalışmalarının artarak devam ettiğini hatırlatan Köroğlu, bu konuda vatandaşların yaptıkları şikayetleri de titizlikle dikkate aldıklarını söyledi. Sigortasız işçi çalıştıran işyerlerini vatandaşların ihbar edebileceğini anlatan Köroğlu, 29,01: “Kayıt dışı ile mücadele için 2006’da kurumlar birleşti, 2008’de kanun yürürlüğe girdi. Kayıt dışı istihdamı ile mücadele daire başkanlığı kuruldu. Kayıt dışı ile mücadele de biz ne yaptık? Çok yol kat ettik. Alo 170 Çalışma Bakanlığı çağrı hattı kurduk. İnsanlar Alo 170’e ihbar ve şikayetlerini bildire biliyor, bilgi alabiliyor. CİMER’e yazabilir, ben burada sigortasız çalışıyorum diye.  Üçüncüsü bize gelip, dilekçe verebilir. Şundan çekinmesinler, bizim kimliğimiz belli olacak. Şimdi Alo 170’e giriyor ihbar, yazıyor ya; diyor ki kimliğimi gizleyeceğim hemen orayı çarpılıyor. Alo 170’deki kişiyi biz bile göremiyoruz. Bize gelse kişisel verilerin korunmasına istinaden, kesinlikle açıklamıyoruz. Mutlaka işçilerimiz, çalışanlarımız veya işverenlerimiz başka bir ihbarda çekinmesinler, bu bir hak. Haksız rekabete yol açıyor, kul hakkı herkes zarar görüyor. Kayıt dışı istihdam ne yaptı? Kuruma şuan yazıyorlar, bu şikayetlerin dışında yaygın yoğun denetim  her yıl bu kadar iş yeri gezeceksiniz. Şuan geldi bizim denetmenlerimiz geziyor. Bizim denetmenlerimiz işçi çalıştırılan, her yere giriyorlar, çalışanları yazıyor çıkıyor. Devlet artık şikayetleri beklemiyor, kurumdan çıktılar sadece bekleyelim, şikayet gelsin Alo 170, CİMER, dilekçe ile değil kayıt dışı işverenimize, bunları diyorum. Artık devlet diyor ki; şikayeti bekleme her yıl çık diyor gez sektör senin. Bakın şuan Düzce’yi geziyoruz, ilçeleri de gezeceğiz. Sahte iş yeri var, sahte sigortacılık var.  Sahte işyeri şu kağıt üzerinde işyeri var, ama bir faaliyet yok orada. Sigortalı bildiriyorlar, bunların hepsini iptal ediyoruz.  O iş yerini açan ile çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Sahte sigortalıya da yasa diyor ki; borçlar kanunu hizmet sözleşmesi tanımlamış. İşçi iş görmeyi, işveren de ücret ödemeyi taahhüt eder. Bu işçi işveren ilişkisi eğer bir çalışma olmadan para verip, sigortalı oluyorsa bu sahte sigortalı. Bakın kaç tane emekliyi iptal ettik biz. Geriye dönük, eğer kendinden kaynaklanmışsa 20 yılı iptal ediyoruz, 10 yılı geriye istiyoruz, eğer bizden kaynaklanmışsa, 5 yılı istiyoruz. Bizim işimiz gücümüz yok da, bunu mu araştırıyoruz? Hayır, ama takılıyor biraz önce dediğimiz bir yerde, birisi şikayet ediyor, bir bakıyoruz ki sahte sigortalı, çorap söküğü gibi gelmiyor” açıklamalarına yer verdi.

HABER: Savaş ARI

Editör: Tuğba Aksoy