Düzce’de kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen Eski Sanayi Çarşısı’nda kepenk açan esnaflara ‘1 Mart 2025’e kadar dükkanları boşaltın’ tebligatı gönderen Düzce Belediyesi, bu tarihten sonra elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kesileceğini bildirdi. Bu gelişme yeni dükkan alacak gücü olmayan kiracı esnaf cephesinde tepkiyle karşılanırken, bugün kameraların karşısına geçen Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Geçici, Düzce Beltaş Sanayi Sitesi’ndeki dükkanlar için vadeye göre 5.7 milyon ile 6.5 milyon TL arasında değişen yüksek fiyatlara tepki gösterdi.  “İnsanlar kiralarını ödeyemezken, evine ekmeği zor götürürken aylık 300 bin liraları bulan kredi taksidini nasıl ödesin?” diye soran Geçici, BELTAŞ A.Ş.’nin bu rakamlarla ilgili çalışma yaparken odadan görüş almamasını da ‘Ya bizde sorun var ya da BELTAŞ’ta var.’ ifadesiyle eleştirdi. Ayrıca henüz kamulaşma işlemi yapılmadan tebligat gönderilmesinin suç olduğunu belirterek, “İnsanları tedirgin etme, taşınıyormuş gibi algı oluşturma bizi yaralıyor.” dedi.

Whatsapp Image 2024 12 26 At 14.54.50

Yıllardır taşınması gündemde olan ve kentsel dönüşüm uygulanacağı açıklanan Eski Sanayi Çarşısı’nda şu günlerde tedirginlik hakim… Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden imzasıyla esnaflara gönderilen yazıda, sanayi esnafına, 1 Mart 2025 tarihine kadar taşınma işlemlerinin tamamlanması gerektiği tebliğ edildi.

Tebligatta ayrıca sanayi dükkanlarının yüksek deprem riski taşıdığı ve yerinde yapılan detaylı karot analizleriyle bu durumun tespit edildiği belirtildi.

Düzce Beltaş Sanayi Sitesi’nde devam eden yatırıma dikkat çekilerek, esnafın yapımı devam eden 2. etap dükkanlardan satın alabileceği belirtildi.

Ancak 3 gündür devam eden tebligat süreci, özellikle yeni sanayi bölgesinde dükkan alacak gücü olmayan kiracı konumdaki esnafların tepkisine yol açtı.

Yüzlerce esnaf çözüm için kendilerini temsil eden Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası’nın harekete geçmesini istedi.

Bunun üzerine Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Geçici, bugün DESOB Toplantı Salonu’nda kameraların karşısına geçerek, yaşanan süreç hakkında esnafın bakış açışını ve beklentilerini anlattı. Geçici ayrıca modern sanayi sitesini inşa eden Düzce Belediyesi iştiraki Beltaş’a da eleştiri oklarını yöneltti.

Whatsapp Image 2024 12 26 At 14.54.49 (1)

“Eski Sanayi Çarşısı huzursuz”

“Düzce’de bir Eski Sanayi Çarsısı problemi var.” diyen Geçici, sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün gözler Eski Sanayi Çarşısı’na çevrilmiş, kamuoyunda herkes Eski Sanayi Çarşısını konuşur olmuş. Ortada bilinen veya bilinmeyen kirli bilgiler var. Eski Sanayi esnafımız, son 3 gündür ciddi şekilde huzursuz. Kendileri iş yerlerinde çalışamayacak şekilde, dün, bugün ve hala devam ediyor. Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden’in ‘1 Mart’ta Eski Sanayi’yi boşaltıyoruz’ diye göndermiş olduğu evrakla, Eski Sanayi Çarşısı huzursuz. Bu evrakla alakalı Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Murat Geçici, Eski Sanayi Çarşısı’nda 35 senesini geçirmiş, oradaki tüm esnaflarımız bizim kardeşlerimiz, abilerimizdir. Yaşım 51, yani benim hamurum Eski Sanayi’de, yaşımın 35 senesini burada geçirmişim.”

Whatsapp Image 2024 12 26 At 14.54.49

“Başkan Yardımcısı Hasan Günden keşke bizi de çağırsaydı”

Oda olarak kendilerine bilgi verilmeden ve danışılmadan esnafa tebligat gönderilmesini eleştiren Geçici, “Bugün burada gönderilen evraka baktığımızda, gönül istiyor ki, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden keşke bizi de çağırsaydı. Biz Eski Sanayi Çarşısı’nda 450 adet tek dükkan, esnaf olarak da 368 adet esnafımız bulunmakta. Keşke hepsiyle beraber bir araya getirseydik ve bu konuları enine boyuna tartışsaydık. Böyle bir huzursuzluk çıkmadan önce, herkesin mutlu olabileceği şekilde sonuca gitseydik, ben şahsım ve yönetimim adına çok mutlu olurdum.” dedi.

DÜZCE İL GENELİNDE SAHA DENETİMLERİNE HIZ VERİLECEK DÜZCE İL GENELİNDE SAHA DENETİMLERİNE HIZ VERİLECEK

“Esnaf için sağlıklı bir şekilde taşınma şartları oluşturuldu mu?”

Eski Sanayi Çarşısı alanı için belediye tarafından gönderilen açıklamada kullanılan, “Görüntü kirliliğine neden oluyor.” ifadesini de sitem eden Geçici, şöyle devam etti:

“Burası bir hizmet sektörü, biz insanlara hizmet veriyoruz. Buranın bu şekilde konuşulması, biz buralarda ekmek kazanarak çoluk çocuk büyüttük, bizim böyle bir ekmek teknemiz olan bir yere ‘atıl, çirkin görünümlü, buraya yakışmıyor’ gibi sözler, hiç hoş sözler değil. Biz esnaf teşkilatı olarak, Eski Sanayi Çarşısı olarak, bu memlekete yapılan gerek hizmetlerin, gerekse de güzel çalışmaların hiçbir zaman karşısında olmadık. Bazen bazıları ‘ben taşın altına elimi koyarım’ der, bende diyorum ki ben bedenimi koyarım o taşın altına, bu memlekette insanoğlu için yapılan bir hizmet, bizi şereflendirir ve gururlandırır. Ne yazık ki bunları yaparken, burada kalpleri kırmamak lazım. Hiçbir tane esnafımız taşınmayacağım demiyor, her birisi yeni dükkanlarda hizmet vermek istiyor. Ama biz bu şartları oluşturabildik mi?”

Whatsapp Image 2024 12 26 At 14.54.50 (1)

“Kiracı olan esnaf uygun fiyatlı dükkanlardan yararlanamadı”

Belediye yetkilileri ile daha önce birçok kez aynı masa etrafında toplandıklarını anımsatan Geçici, şunları söyledi:

“Defalarca toplantılar yaptık. Gerek BELTAŞ A.Ş. çalışanlarıyla gerek belediyede başkanımızla, başkan yardımcılarımızla her seferinde sorunlarımızı dile getirdik. Ne yazık ki toplantılar sonucunda BELTAŞ A.Ş.’ye geçtiğinde o konuşmaların geçtiğinde o konuşmaların değiştiğini, şartların değiştiğini, Düzce Sanayi esnafını buradan kaldırmayı düşünüyorsak biz önce esnafımıza vermiş olduğumuz sözleri tutmak istiyoruz. Mesela 1 milyon 750 bin liradan dükkan satışı başladı. 6 ay burada 1 milyon 750 lira rakamla beraber eski sanayiye sunuldu. Kiracı olanların bu hakkı olmadığı söylendi. Bu adam yarın taşındığında nereye taşınacak? Küçük sanayi esnaflarına dönüyorsun, küçük sanayideki kiracıların buradan dükkan alması gerektiğini defalarca izah ettik. Şahsı kırmadan kaldırıp ‘Taşıyacağım’ dediğinde kiracıya ‘çık’ diyecek. Kiracı nereye gidecek? Bir usta kolay mı yetişiyor? Biz 35 senelik sanayideki ailelerin parçası olduğumuz için kendimiz de bunu yaşadığımız için çok hakim olduğumuzu söylüyoruz. Tüm üyemize, küçük sanayideki kiracılara 1 milyon 750 bin liradan 30 günlük süreyle mesaj atalım bilgilendirelim. 5 günlük sürede oda üyesine mesaj atıldı. Bu krizin içinde 5 gün içinde nasıl alabilirsin? Biz bu esnafımız için ne yapabiliriz?”

“Ya bizde sorun var ya da BELTAŞ’ta var”

“20 gün önce belediyede bir toplantıya katıldım.” diyerek açıklamalarını sürdüren Oda Başkanı Murat Geçici, şunları kaydetti:

“Şu andaki dükkanlara 12 ay vadeli 5 milyon 690 bin lira, 18 ay vadeli 6 milyon 28 bin lira, 24 ay vadeli 6 milyon 450 bin lira rakam çıkartıyorsunuz. 1 milyon peşin olursa. Soruyorum; insanlar kiralarını ödeyemezken insanlar evine ekmeği zor götürürken bu konuşulan taksite böldüğünüzde 300 bin liraları buluyor. Bu esnaf ödeyebilme imkanı varsa yerini al. Bunu kimse ödeyemez. Devlet babadır, devlet anadır. BELTAŞ A.Ş. bu rakamlarla çalışma yaparken biz oda olarak bu fiyat listelerinin çalışmalarına katılmadık. Sonra gittiğimizde bu işin böyle olabileceği söylendi. Esnafı taşımak için dükkan yapmıyoruz ki. Dükkanları parası olan herhangi bir kişi alsın. Bunun özel bir müteahhitlikten hiçbir farkı kalmadı. Biz istiyoruz ki iş kazasında yara almış hizmet eden esnaf kardeşlerimizin her birisinin güzel kredilerde uygun şartlarla olmasını istiyoruz. Ya bizde sorun var ya da BELTAŞ’ta var. Eski sanayi riskli alan ilan edilmiş. Buralar bizim iş yerlerimiz. Gündüz belli saatlerde çalışıyoruz. Eski bina olabilir ama kamuoyu öyle bir oluşmuş ki. Madem burası kentsele alındı. Kararı görmek istiyoruz. Gönderdikleri evrakta 5337 sayılı Türk Ceza Kanunu 154.maddesi henüz kamulaşma işlemi yapılmadan fiilen el atılması suçtur. İnsanları tedirgin etme, taşınıyormuş gibi algı oluşturma bizi yaralıyor. Esnaflar olarak bizleri çağırabilirler. Biraz daha yumuşak ve mantıklı fiyatlarla esnaf için dükkanların yapıldığını esnafa hissettirmek. 1 Mart’ta elektrik kesildiğinde, diğer dükkanların iskanları, abonelikleri alınmadığında nasıl taşınılır?  Bu konuların tamamının masaya yatırılmasını, esnafın hiçbir mağduriyet yaşamadan taşınmanın sağlanmasını, şartların oluşturulmasını, makul fiyatlandırılıp daha sonra kamulaştırma olabileceği düşüncesindeyim.”