İlçesi olduğu Bolu’dan ayrılıp il olma talebi, 1999 yılında iki büyük depremle yıkıldıktan sonra dönemin koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu Kararıyla kabul edilen Düzce’nin, 25 yıl yeniden ayağa kalkması kolay olmadı. Öncü Haber ekibi vatandaşlara mikrofon uzatarak, geride kalan çeyrek asırlık süreçte, Düzce’nin gelişim sürecini sordu. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren vatandaşlar, Türkiye’nin en genç ili olan Düzce’nin, tam olarak gelişmesi için, uzun mesafe kat etmesi gerektiğine değindi.
1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan Düzce, 1’i yeni 7 ilçenin bağlanmasıyla 9 Aralık 1999 yılında, Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile Türkiye’nin 81’inci ili olmuştu. Yaşadığı iki büyük deprem sonucunda Bolu’dan ayrılarak, kendi başına il olma statüsüne kavuşan Düzce, aradan geçen çeyrek asırlık dönemde önemli ölçüde mesafe kat ederek gelişim gösterdi. Kenti daha iyi bir konuma getirmek için çalışmalar devam ederken, Öncü Haber Ekibi sokaklara inerek vatandaşların Düzce’nin gelişimi hakkındaki fikrini aldı.
“Kaldırımda yürürken ayağımız takılıyor”
Düzce’de kaldırımlarda bile rahat yürüyemediklerini belirten Hava Yılmaz, “Düzce’nin çok eksiği var. Biraz daha modern olmalı, hele de sokaklar ve çöpler. Yürürken ayağımız takılıyor, bunu belediye başkanına iletirseniz memnun oluruz. Düzce’nin güzel olması için biraz daha uğraşsınlar. Daha noksan yerleri var. Çöpleri ve kaldırımları yapsınlar, biraz daha eğitici olsunlar. İnsanlarımız anlayışlı olsunlar, yerlere çöp atmasınlar, çekirdek kabuklarını yerlere atmasınlar.” ifadelerine yer verdi.
“Düzce Belediyesi’nin çalıştığını görüyorum”
Düzce’ye gezmeye geldiğini ve kentteki projelerin güzel olduğunu dile getiren Zeynel Karagöz şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul’da yaşıyorum, buraya gezmeye geldim. Her yerin bir eksikliği vardır. Millet Bahçesi’nin yapıldığını görüyorum, futbol sahaları yapılıyor güzel bir şey. Düzce Belediyesi’nin çalıştığını görüyorum.”
“Siyasetçilerin yaptıklarına da bakarsanız biri yapıyor biri bozuyor”
Düzce’nin yapılaşmada eksiklikleri olduğunun altını çizen Özgür Kıroğlu, “İl oldu ama tabii eksiklikleri çok fazla. Deprem bölgesi olduğundan yapılaşmada çok sorunumuz var. Gelen siyasetçilerin yaptıklarına da bakarsanız biri yapıyor biri bozuyor, bunları görüyoruz, herkes görüyor sadece ben değil. Yine de güzel bir şehir, yaşanabilecek bir şehir, daha da güzelleşirse daha da güzel olur diye düşünüyorum. Eksiklerini tamamlayınca daha güzel bir şehir olabilir. Tabii bunların yapılması bizim söylememizle olmuyor onlar daha iyilerini biliyor diyelim kibarca, eleştirmeyelim. Ülkemiz eleştirmelere gelmiyor biliyorsunuz ki hemen bir yapıştırma oluyor insan için.” açıklamalarında bulundu.
Ayrıca Düzcespor’a destek isteyen Kıroğlu şu sözleri söyledi:
“Güzel olursa şehrimiz daha iyi olur memnun oluruz. Daha güzel bir şehri hak ediyoruz diye düşünüyorum. Düzcespor taraftarı olarak biraz da Düzcespor’a destek olursa iyi olur.”
“Halkımızın daha çok üstüne düşsünler”
Düzce’nin hem olumlu hem de olumsuz yönlerinin olduğunu belirten Güler Asan, “Düzce’de halka yönelik park yok. Oturma bedava ama her şey para üzerine ve fiyatlar yüksek. Halka yönelik indirimler yok. Halka yönelik yerlerin, daha uygun fiyatlı olması lazım. Halkımızın daha çok üstüne düşsünler, sularımız akmıyor, akşam olduğu zaman sokak lambaları yanmıyor. Gençlerimiz kopmuş vaziyette, kötü alışkanlıkları var. Devletimiz bunlara bir el atsın ve kötü alışkanlıkları olan gençleri Düzce’ye kazandırsınlar.” şeklinde konuştu.
“İl olmak Düzce’ye yaradı”
Düzce’nin gelişiminin diğer illere göre daha yavaş olduğuna dikkat çeken Muammer Erkahraman, “Biraz eksik yönleri vardır ama il olmak Düzce’ye yaradı. Eskiden gelen yardımlar, hep Bolu’da kalıyordu Düzce’ye gelmiyordu. Diğer illere göre, Düzce’nin ilerlemesi biraz daha yavaş gidiyor. İl olmanın faydaları oldu, yetkililere çağrım daha çok çalışarak, Düzce’yi daha da ileri götürsünler.” İfadelerini kullandı.
“Düzce il olmayı hak etti ama trafik kurallarına uyulmuyor”
Düzce’de trafik kurallarına uyulmamasından yakınan Kadir Okumuş, “Depremden sonra Düzce gerçekten çok büyük bir gelişim gösterdi ve sanayi kenti oldu. İl olmayı hak etti ama trafik kurallarına hiç uyulmuyor. Yayalara geçiş hakkı neredeyse hiç yok. Bana göre trafik konusu baya bir sıkıntılı. Diğer konularda, Düzce gerçekten mükemmel bir yer olmuş ve bana göre gerçekten dört dörtlük bir vilayet.” dedi.