Sağlık & Çevre

“İDEAL KİLO VERME, HAFTADA 1 KİLOYU GEÇMEMESİ LAZIM”

Düzce’de de sıklıkla karşılaşılan obezite hakkında önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, “Aileler genelde şişman çocukları sever. 'Çocuğum ne kadar şişmansa, ben de demek o kadar iyi ebeveynim, ona iyi bakıyorum' fikri doğru değil. Yani çocuk, yaşıtlarından, akranlarından biraz iri ise mutlaka bir çocuk doktoruna getirilmeli, boyuna ve kilosuna değerlerine bakılıp ona göre çocukluk çağında sorun varsa, o yaştan itibaren mutlaka zayıflatılmalıdır." açıklamalarında bulundu.

Abone Ol

Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, obeziteyle mücadele konusunda ilk 6 ayda anne sütü alımının önemine de değinerek bilgi paylaştı. Çocukluk çağından itibaren kilonun kontrol altında tutulması gerektiğini belirten Akçay, ebeveynlerin çocuklarının akranlarına göre iri olması halinde hastaneye başvurmaları gerektiğini kaydetti.

Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce’de de obezite hastalığının sıklıkla görülmesi hem kalp rahatsızlıklarını hem de yanlış diyet uygulamalarını akıllara getiriyor. Konu ile ilgili A Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Anne sütü ilk 6 ayda alınmalı

Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde hekimlerin katılımıyla düzenlenen "A'dan Z'ye Obezite Sempozyumu"nun ardından obezite ile mücadele konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. Akçay, "Çocukluk çağında mutlaka anne sütünün önemi vurgulandı. İlk 6 ay mutlaka anne sütü olmalı. 2 yıla kadar ek gıdalara geçiliyor ama yine anne sütü devam edilmeli." ifadelerini kullandı.

“Aileler genelde şişman çocukları sever”

Akçay, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: "Aileler genelde şişman çocukları sever. 'Çocuğum ne kadar şişmansa, ben de demek o kadar iyi ebeveynim, ona iyi bakıyorum' fikri doğru değil. Yani çocuk, yaşıtlarından, akranlarından biraz iri ise mutlaka bir çocuk doktoruna getirilmeli, boyuna ve kilosuna değerlerine bakılıp ona göre çocukluk çağında sorun varsa, o yaştan itibaren mutlaka zayıflatılmalıdır."

Tıp dışı zayıflama yöntemlerinden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Akçay, bu sağlık sorununu yaşayanların, vücut endeksine göre sorun varsa, endokrinoloji servisinde değerlerine baktırıp ardından diyet uygulamalarına geçmesinin doğru bir yöntem olduğunu ifade etti.

Yanlış diyet yöntemlerinin ölümcül sonuçlar da doğurabileceğine dikkati çeken Akçay, şunları kaydetti:

"İdeal kilo verme, haftada 1 kiloyu geçmemesi lazım. Hızlı kilo vermeler tehlikelidir, kalpte ileti bozukluklarına yol açabilir ve ölümcül olabilir. Kesinlikle kulaktan duyarak televizyondan, sosyal medyadan görerek, 'o diyeti yaptı zayıfladı, ben de bu diyeti yapayım' mantığı olmamalı. Şişmanlığın yüzde 99'u fazla yeme ve az enerji harcanmasıyla ilgili. Önce değerlere bakılmalı, ardından diyetisyen tarafından vücut değerlerine uygun diyet yapılmalı." ÖNCÜ HABER/AA