Sabahları alelacele yapılan veya geçiştirilen kahvaltılar, kantinlerde satılan fast food tipi besinler ve “sağlıklı beslenme” hakkında yeterince bilgi sahibi olmamak gibi nedenlerle, özellikle ilkokul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıkları bozulabiliyor. Konuya ilişkin12 yıldır Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nda görev yapan Diyetisyen Serpil Hürsgünel doğru beslenmenin önemi hakkında bilgiler verirken velilerin de bu konuda dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.
“İleride kalp rahatsızlıklarına neden oluyor”
Dyt. Serpil Hürsgünel, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptığı konuşmasına şu cümlelerle başladı:
“Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme tüm bireyler gibi çocukluk döneminde de çok önemli. Hızlı büyüme ve gelişmenin en yüksek olduğu dönemlerden biridir çocukluk dönemi. O yüzden tüm besin öğelerine oldukça fazla ihtiyaç duyarlar. O yüzdende dengeli beslenmek bu dönemde çok önemlidir.
Çocukluk döneminde kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları ileriki yaşlarda kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve bunun gibi birçok hastalık için risk faktörü oluşturmaktadır. Bu yüzden de bizim temelimizi bu dönemde atmış olmamış gerekiyor ki ileriki yaşlarda aynı alışkanlıkları devam ettirebilelim.”
“Okulda yapılan kahvaltı sağlıklı olmayabilir”
Çocukların en önemli öğünün kahvaltı olduğunu ve okullarda kahvaltı yapmanın iyi bir seçim olmayacağını belirten diyetisyen Hüsrgünel şunları söyledi:
“Okullara geldiğimizde ise çocukların okul başarısı için en önemli şeylerden biri ilk faktörümüz kahvaltıdır. Kahvaltı çok çok önemlidir. Çocuğumuzun evde kahvaltısını yapmış olması hem okul başarısı açısından hem de sağlıklı beslenmeye katkısı açısından çok önemlidir. Çünkü okulda yapacağı kahvaltı çok da sağlıklı bir seçim olmayabilir. Kantinlerde kahvaltı için çokta sağlıklı seçimler olmayabilir. Çünkü çocukların ihtiyacı olan protein, vitamin, mineralleri karşılaması için günde en az 1 yumurtayı tüketmeleri gerekiyor. Bunu kahvaltı öğününde almaları çok önemli.”
Beslenme çantasında neler olmalı?
Beslenme çantasına evde hazırlanan besinlerin koyulmasının daha faydalı olacağını belirten Dyt. Hürsgünel, şu ifadelerde bulundu:
“Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için beslenme çantasına koyulması gerekenler ve asla olmaması gerekenleri belirtmek istiyorum. Şeker, tuz ve yağ içerikleri yüksek olan besinler… Bunlar nelerdir? Cips, kızartma çeşitleri, gazlı içecekler, şekerlemeler ve çikolata çeşitlerinin kesinlikle beslenme çantasında bulunmaması gerekiyor. Beslenme çantasında olması gerekenlere baktığımızda ise; sandviç, tost, kurabiye, kek veya poğaça gibi evde hazırlanmış yiyeceklerin olması bizim için çok önemli. Bunun yanında taze meyve, kuru meyve, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerden oluşan bir karışım, ayran, süt veya taze meyve sularıyla desteklenebilir bu da çocuğumuzun günlük ihtiyacının alacağı kısmını çok güzel karşılar.”
“Günde en az 8 bardak su tüketilmeli”
Konuşmasının devamında su tüketiminin önemine de vurgu yapan Dyt. Hürsgünel, “Bunun dışında en önemli ihtiyaçlardan biri de su tüketimi. Günlük en az 8 bardak kadar su tüketimi çok önemlidir. Çocuklarımız mutlaka yanında su taşımalıdır.” dedi.
Çocukların kahvaltıda neler tüketebileceğine değinen Hürsgünel şunları söyledi:
“Örnek veriyorum bir gün bir parça peynir, haşlanmış yumurta, ekmek ve taze meyve suyu tüketebilir. Veya evde hazırlanmış kaşarlı tost, süt ve eğer çocukta kilo problemi yoksa tahin pekmez, reçel, bal gibi ürünlerle de destekleyebilir ve bir porsiyonda meyve tüketmesi yeterlidir çocuğumuz için.”
“Beslenme dostu okul projesi”
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokole de konuşmasında yer veren Diyetisyen Hürsgünel konuşmasına şöyle devam etti:
“Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında oluşturulan protokol çerçevesinde sağlıklı beslenme dostu okul programımız yürütülmekte. Okullarımızda öncelikle beyaz bayrak ön koşulumuz var. Beyaz bayrak okul hijyenini temsil eder. Bu temizliği sağlayan okullar beslenme dostu okul projesine başvurabiliyorlar. Biz nelere dikkat ediyoruz? Okulun kantininin sağlıklı bir kantin olması bizim için önemli. Okulun beslenme ve fiziksel aktivite destekleyici etkinlikler yarışmalar ve bunun gibi çalışmaların yürütmesi çok önemli. Bunlara göre değerlendirmeler yapılıp beslenme dostu okul sertifikasını kazanabiliyorlar. 2010 yılından bu yana destekleyen, bu konuda çalışmalar yapan 77 okulumuz mevcut. Bu yılda daha da artacağını hedefliyoruz.”
Diyetisyen Serpil Hürsgünel okul çağındaki çocuklarda doğru beslenme konusuna yer verdiği açıklamasına şu ifadelerle son verdi:
“Çocuklar için okul başarısının ilk maddesi kahvaltıdır. Kahvaltı yapmayan bir çocuğun okul başarısı yüzde 60 azalır. O yüzden en önemli faktör her şeyden önce kahvaltı yaparak güne başlamaktır.”
Haber: H. DURNA
Görüntü: T. AKARSU
HÜRSGÜNEL'DEN VELİLERE UYARI!
Bunlar da ilginizi çekebilir