Grip olunduğunda ilk aşamada geleneksel yöntemler kullanılabiliyor. Öncü haber ekibi grip mevsiminde Düzceli vatandaşlara ‘geleneksel tedaviyi mi yoksa doktora başvurmayı mı?’ tercih ettiklerini sordu. Vatandaşlar, çoğunlukla doktora gitmeyi tercih ettiklerini belirtirken hastalığı hafif seyredenlerin evde geleneksel yöntemleri uyguladığı kaydedildi.
İşte Düzcelilerin konuyla ilgili görüşleri;
Düzenli ilaç kullanımı önemli
Doktora başvurduğunu belirten KOAH hastası İsmail Tanış: “Doktora başvuruyoruz. İlaçları alıyoruz. Raporluyum ben, KOAH hastasıyım. Grip olduğumda oksijenim var, fısfısım var, onu kullanıyorum. Daha da faydalı geliyor, seneden seneye gidiyoruz kontrole.”
“Grip hapı, şurup falan alıyorum”
Rahatsızlandığında sağlık ocağına gittiğini söyleyen Muzaffer Topkaraoğlu: “Direkt sağlık ocağına gidiyorum. Bazı şeylerde yeterli. Evde bazı çaylar kaynatıyorum. Nane limon yapıyorum. Biraz uzun sürüyor ama öyle böyle geçiyor. Grip hapı, şurup falan alıyorum. Bundan 20 gün önce gribe yakalandım, çok sürdü. Öksüremiyordum. İlaçla çözdüm.”
“Hastaneleri de gereksiz şeyler için doldurmamak lazım”
Hastalık ağır ilerliyorsa hastaneye başvurmanın normal olduğunu dile getiren Yusuf Karagüler, “Hastaneye başvurmak gerekiyor ama hafif hastalıklarda sağlık ocaklarına başvurmak gerekiyor. Her başımız ağrıdığında hastaneye gitmeye gerek yok. Ağırsak hastaneye başvurmak normal ama sağlık ocağına hafif griplerde gidilir. Evde olmaz bence sağlık ocağına başvuru yapılır. Hastaneleri de gereksiz şeyler için doldurmamak lazım. Sağlık çalışanlarına da yardımcı olmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Evde kendi tedavini nasıl yapacaksın?”
Alaaddin Ergül: “Doktora başvuruyorum evde kendi tedavini nasıl yapacaksın? İyi sonuç alabiliyoruz. Geleneksel yöntemlerin hepsi yalan. Çay iç ama ıhlamura boşuna para verme.”
“Sağlık insanların kendi elinde”
Düzce’deki toplu taşımada mikropların bulaştığını belirten Çoşkun Güney, şunları kaydetti: “İlk doktora giderim tabi ama ilaçların hepsini kullanmam. Kendim limonlu çay ıvır zıvır içerim. Sarımsak dünyanın her yerinde ilaçtır. Beslenme, güzel düşünme. Grip gelip geçici bir şey ama Düzce’deki toplu taşımada ondan ona bulaşıyor. Mideden sıkıntıda sarımsaklı yoğurt, soğan kullanıyorum. Sağlık insanların kendi elinde. Her şeyin ilacı güzel düşünmek, güzel yaşamak.”
“Hastalık grip veya soğuk algınlığıysa evde nane limonu denerim”
Doktora sık giden biri olmadığını dile getiren Recep Ali, “Hastalık grip veya soğuk algınlığıysa evde nane limonu denerim ama çok ilerleme durumu varsa iyileşemiyorsam doktora giderim. Onun dışında elimi kolumu sallayarak doktora giden biri değilim. Kendi açımdan örnek vereyim; insanlar normalde bağışıklık sistemini güçlendirmek için uğraşırlar benim bağışıklık sistemim aşırı güçlü olduğu için güçlendirmeye çalışırsam kendime zarar veririm. Normalde ben sarımsak, limon kürü, zencefil bunları benim yapmamam gerekir çünkü bağışıklık sistemim bu sefer kendine saldırıyor o zaman da kan değerlerim bozuluyor veya değişiyor. Ben alternatif tıbbı grip ve nezle durumlarında kullanırım.” açıklamalarında bulundu.
“Yeterli olmadığı durumda sağlık ocağına gidiyorum”
Geleneksel yöntemleri kullandığını belirten Şeyma Çarhacıoğlu Şahin, “Geleneksel tedavi yöntemlerini kullanıyorum. Nane limon, zencefil zerdeçal karışımı ya da sarımsak kullanıyorum. Yeterli olmadığı durumda sağlık ocağına gidiyorum. Doktordan doktora değişiyor ama kendi sağlık ocağımızdaki doktorlar güzel ilaçlar veriyor, onların verdikleri yeterli oluyor. İlk aşamada sağlık ocağına giderim.” dedi.