Sağlık & Çevre

HAVA KİRLİLİĞİ BİRÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR

Düzce Üniversitesi bağ, bahçe, çiçek konferansları gerçekleştirildi, hava kirliliği konuşuldu. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Yıldız tarafından “Düzce ve Hava Kirliliği” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Abone Ol

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Bağ, Bahçe, Çiçek Konferansları”nın 11.si Botanik Bahçesi Müze ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Engin Eroğlu, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak ile akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Yıldız’ın “Düzce ve Hava Kirliliği” başlıklı sunumu ile yer aldığı programda açılış konuşması gerçekleştiren Prof. Dr. Necmi Aksoy, Düzce’de var olan hava kirliliğinin artışına ve etkilerine dikkat çekerek Dünya Koah Gününde bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Düzce’nin ‘Yeşil Düzce’ statüsünü geri kazanmasını temenni ederek sözü Doç. Dr. Pınar Yıldız’a bıraktı.

Hava kirliliği nedeniyle yılda ortalama 7 milyon insan hayatını kaybediyor

Hava kirliliğinin genel tanımı ile sözlerine başlayan Doç. Dr. Pınar Yıldız, hava kirliliğinin insan ve insan sağlığı üzerine etkilerini anlattı. Günümüzde hava kirliliği nedeniyle yılda ortalama 7 milyon insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Yıldız, bu durumun genellikle salgın hastalıkların yaygın olduğu, sanayinin yoğun olarak kullanıldığı, hava kirliliği parametrelerinin yüksek olduğu ülkelerde daha yaygın görüldüğünü ifade etti.

İç ve dış ortamda maruz kalınan hava kirliliğini, örnekler vererek açıklayan Yıldız, “Her yıl dış ortam hava kirliliğine bağlı 3,8 milyon kişinin erken ölümle karşı karşıya kalmamaktadır.” dedi. Hava kirliliğinin; solunum yolu enfeksiyonları, akciğer kanseri, bronşektazi, nazofarinks kanseri ve kronik akciğer hastalıklarına yol açtığını vurgulayan Doç. Dr. Pınar Yıldız, solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuran hasta sayısı ile hava kirliliği oranı arasında ciddi bir ilişki olduğunu da savundu.

Sanayi denetimleri artırılmalı

İklim ve hava kirliliği faktörlerinin uyku apnesi, egzama gibi farklı hastalıklara da sebep olduğunu ifade eden Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Yıldız, hava kirliliğini azaltmak için evsel ısınma yöntemlerinin doğalgaza çevrilmesi ve sanayi denetimlerinin artırılması önerilerinde bulunarak sözlerini sonlandırdı.