Düzce Belediyesi’nin, şehrin su alt yapısını sil baştan yenilemek amacıyla İller Bankası aracılığıyla Dünya Bankası’ndan 45 milyon Avro kredi talebinde bulunmak için meclisten yetki istemesine muhalefet cephesinden gelen tepkiler üzerine Öncü Haber’e özel konuşan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Bu kredi maaş ya da borç ödeme değil tamamen proje kredisidir. Bir kazıda Düzce’nin hem içme suyu hem kanalizasyon hem de yağmur suyu hatlarını komple yenileyeceğiz ve önümüzdeki 50 yıl alt yapı sorunumuz kalmayacak.” dedi. 2020 yılında İller Bankası’nın Dünya Bankası’ndan aldığı 500 milyon Avro krediyi anımsatan Özlü, “Ben bu 500 milyon Avro’dan 30 milyonu Düzce’ye çektim. 1990 yılından beri kimse çekememiş.” diye konuştu. Ayrıca Düzce’de su kayıp-kaçak oranının yüzde 50 olduğu gerçeğini paylaşarak, arıtılan suyun yarısının toprağa gittiğine dikkati çekti.
Muhalefetten tepki sesleri yükseldi
Düzce Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün, merkez içme suyu depo ve şebeke yapım işi kapsamında Dünya Bankası’ndan 45 milyon Euro kredi talebinde bulunması ve kredinin alınması karşılığında belediyenin tüm gayrimenkul, şirket ve gelirlerinin ipotek gösterilmesi için yetki istemesine muhalefet partileri ses yükseltti. Şehrin içme suyu alt yapısını yenilemek için kullanılacağı açıklanan döviz cinsinden borçlanma konusunda en sert açıklamayı ise “Bu bir kalkınma projesi değil, Düzce’yi satılığa çıkarma projesidir.” sözleri ile CHP’li Vekil Talih Özcan yaptı.
“Arıttığımız suyun yarısı toprağa gidiyor”
Bu gelişmeler üzerine Düzce kamuoyunu aydınlatmak amacıyla Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulunan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kredinin arka planında alt yapı yenilemenin dışında hiçbir amaç olmadığının altını çizdi.
“Bu proje kredisidir.” diyen Özlü, sözlerine şöyle devam etti: “Geldiğim gün, kent merkezinin içme suyu alt yapısının yenilenmesi için İller Bankası’na kredi için başvurdum. 30 milyon Avro’yu 1200 km’lik şehir şebekesinin yenilenmesi için talep ediyoruz. Düzce’nin su noktasında kayıp-kaçak oranı yüzde 50. Arıttığımız suyun yarısı toprağa gidiyor. Bu giden suyu faturalandırsak 30 milyon Avro’yu 30 yılda ödüyor ve Düzceliler 30 yıl çamura karışmayan temiz su içiyor. Beyköy’deki içme suyu işe başlama töreninde ben bu durumu açıkladım ama basın bunu değil ‘Pilavın eti neden az diye’ diye yazdı.”
“Bu kredi maaş ödemesi veya borç ödemesi için kullanılamaz”
Göreve geldiği günden beri Düzce’nin içme suyu alt yapısının tamamını yenilemeyi amaçladığını ve bunu birçok platformda dillendirdiğini vurgulayan Özlü, “Bu kredi sadece bu amaç için kullanılacak. Bu kredi maaş ödemesi veya borç ödemesi için kullanılamaz. Sadece içme suyu alt yapısı için kullanılabilir.” dedi.
“Bunu ancak Faruk Özlü çekebilir, 1990 yılından beri kimse çekememiş”
Merkez içme suyu depo ve şebeke yapım işine yönelik ihaleyi Düzce Belediyesi’nin değil İller Bankası’nın yapacağının altını çizen Özlü, “İller Bankası 2020 yılında Türkiye’deki şehirlerin alt yapı sorunlarını çözmek için Dünya Bankası’ndan 500 milyon Avro kredi almıştı. Ben bu 500 milyon Avro’dan 30 milyonu Düzce’ye çektim. Bunu, bilin ki ancak Faruk Özlü çekebilir. 1990 yılından beri kimse çekememiş.” diye konuştu.
“Yağmur suyu ve kanalizasyon hatları için krediyi 30 milyondan 45 milyona çıkarttım”
Son selde Düzce’nin yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının yetersiz kaldığı yönündeki tespitini paylaşan Başkan Özlü, sözlerini şöyle noktaladı: “Yaptığımız inceleme sonucunda hatların yetersizliği kesinleşince bu krediyi 45 milyon Avro’ya çıkarıp bir kazıda hem içme suyu hem kanalizasyon hem de yağmur suyu hatlarını yenileyelim istedim ve önümüzdeki 50 yıl alt yapı sorunumuz kalmasın dedim. Düzce’nin gelecek 50 yılını öngören bu vizyoner bakış açısı ile Ankara’dan kredi koparabilen güçlü bir Düzceli olarak anılmak isterim.”