Sürer: “paraya ihtiyacı olmayan insanların yüksek fiyatlarla ilana koydukları evlerini, eve ihtiyacı olan çaresiz vatandaşlar yüksek fiyatlardan alıyor. Dolayısıyla piyasa yükseliyor.” Diyerek özetledi. Piyasada mesleği emlakçılık olmamasına rağmen emlakçılık yapan kişilere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden sürer: “aracılık yapan emlakçının belgelerini mutlaka isteyin.” Uyarısında bulundu.

 IMG_3830

Kontrol edilemez bir biçimde seyreden gayrimenkul sektöründeki dalgalanmalar, orta ve dar gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayallerini suya düşürdü.

IMG_3823

Bir yandan artan ev fiyatlarına karşın, ev satışlarında kayda değer bir azalmanın yaşanmaması, piyasalardaki anlamsız artışlara da özgüven kazandırıyor.

Bir yandan astronomik artışlar yaşanırken, bir yandan da satışların devam ettiğinin gözlemlenmesi üzerine Haber Ekibimiz sektörün nabzını tutmak için işin uzmanına mikrofon uzattı.

“Bunu yapan yine vatandaşın kendisi”

Piyasalardaki dalgalanmaları ve sebeplerini Öncü Haber’e değerlendiren gayrimenkul danışmanı Cihan Alp Sürer, piyasalardaki yükselişin asıl sorumlusu yine vatandaşın kendisi diyerek şunları söyledi:

“İnsanlar ihtiyaçları doğrultusunda daire, arsa gibi taşınmazlara sahip olmak istiyorlar. Düzce deprem bölgesi içerisindedir. Gayrimenkul fiyatları Düzce'de arsa bazında hareket haline girmiş bulunmaktadır. 5-6 ay öncesinde yaşadığımız 5.9 büyüklüğünde deprem sonrasında arsa fiyatları insanlardaki talep doğrultusunda çok hızlı bir şekilde artışa geçti.”

IMG_3827

“Kontrol mekanizması kurulmalı”

Metrekare birim fiyatlarının, devlet yetkililerince belirlenerek ona göre o bölgelerde ev fiyatları belirlenmeli diyen Sürer, çözüm önerilerini sıraladı: “Hükümetimizin burada bir kontrol mekanizması oluşturması gerek. Düzce için konuşuyorum: buranın bir Emsal Emlak değerinin alınması gerekiyor. Belediyelerde mevcut ama metrekare birim fiyatları belli şu an metrekare birim fiyatları 12 binlerden başlıyor. 100 metrekare bir daire 1 milyon 200 ama Belediyenin Emlak değerindeki Burhaniye Mahallesi'nde bir daire,  2 milyon. Buradaki hükümetin kontrol merceği kurması gerekiyor belirli bir fiyat vermesi gerekiyor.”

IMG_3824

 FİYATLAR NEYE GÖRE BELİRLENİYOR

Düzce’de ev fiyatlarında etkili olan birçok faktörün bulunduğunu ifade eden Sürer, şu ifadeleri kullandı: 

IMG_3832

Emlakçılardan kaynaklanan fiyat artışlarımız var. Her meslekte çürük elmalar var bu bizim mesleğimizde de var ama mal sahiplerine gayrimenkul sahiplerine şunu söylemek istiyorum: Emlakçıların önünü şu şekilde açmayın. Misal konuşuyorum, 1 milyonluk daireniz var. Ben 1 milyona satarım.

Mal sahiplerinin genelde talepleri şu oluyor, ‘Kaç paraya satarsan sat bana 1 milyon ver.’ Bu yolu emlakçınızı açarsanız, piyasayı zaten yükseltmiş oluyorsunuz.

Kanunen emlakçının kazanç değeri var. 1 milyondaki yüzde 2, 20 bin TL bantlarında Bir Emlak Komisyonu çıkar, yani siz emlakçınıza 1 milyon 200'e sattırmayın ve muhakkak aracılık sözleşmenize yapın. Alım satım sözleşmelerinizi yapın!”

“Ayakçı emlakçılara dikkat”

Piyasada “Ayakçı Emlakçı” olarak tabir edilen, genellikle emlakçı olmamasına rağmen kendini emlakçı olarak tanıtan kişilerin çoğaldığına dikkat çeken Sürer, konuya ilişkin olarak şöyle konuştu:

“Bir Emlakçının belgeleri tam olması gerekiyor. Müşteriler bu belgeleri direkt soramıyor. Sizin belgeniz var mı? Ne iş yapıyorsunuz? Hangi satışları yaptınız? Hangi belgelerle Ticaret yapıyorsunuz? Bunu soramadığı için, müşteri bu emlakçının ofisine kesin olarak bilmesi gerekiyor.

Çünkü hesap sorabileceği bir mevkiinin olması gerektiğini kendi içerisinde kanıtlaması gerekiyor. Düzce’de ayakçı emlakçı bir tabirimiz var. Aşağıda biri çiğ köfte dükkânı işletiyor, yanında da emlakçılık yapıyor. Bizim mustarip olduğumuz konulardan biridir. Siz çiğ köfteci ile gayrimenkul pazarlığı yaparsanız dolandırılma ihtimaliniz de yüzde 50'lerin üstünde olur. Çünkü bu şahsın yetki belgesi yetki numarası vergi numarası ve kaşesi olmayacaktır. Emlakçılarda Emlak yetki belgesinin olması gerekiyor.”

Haber: Ahmet Çelik

Görüntü: Zeki Aşıkoğlu